Klasszikus

Vidéki zsinagógákba látogat a BFZ

2014.05.05. 14:06
Ajánlom
Júniusban három vidéki zsinagógában - Albertirsán, Keszthelyen és Mádon - ad ingyenes koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar.

Az együttes az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) karöltve rendezi meg a beszélgetésekkel egybekötött rövid hangversenyeket, amelyek célja, hogy a helyiekkel együtt felidézzék az egykor ott virágzó zsidó közösségi életet és a keresztény-zsidó együttélés emlékeit - mondta el Fischer Iván karmester, a BFZ zeneigazgatója és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az óbudai zsinagógában megrendezett hétfői sajtótájékoztatón.

Mint Köves Slomó kifejtette, be szeretnék mutatni a nagy múltú hazai zsidó közösséget, melynek egykor vidéken is virágzó életét mára többnyire csak romos zsinagógák jelzik. „A holokauszt kapcsán nemcsak a veszteség tényéről kell beszélni, hanem arról is, hogy mi ennek a tartalma. Meg kell mutatni az embereknek azt az életet, azokat az értékeket, amelyek elvesztek. El kell magyarázni, mi az a zsinagóga, és milyen közösségi élet folyt az egyes zsinagógákban."

A koncerteket követő beszélgetéseket interaktívra tervezik. „Bátorítjuk arra a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal emlékeket. Rá szeretnénk ébreszteni mindenkit, hogy közös a történelmünk."

Fischer Iván elmondása szerint körülbelül félórás koncertekre készülnek, amelyeken zsidó zeneszerzők - Weiner Leó, Betty Olivero és Felix Mendelssohn-Bartholdy - műveiből válogatnak, ugyanakkor nem feltétlenül vallásos tartalmú zenét játszanak majd. A zenekar olyan létszámban és felállásban lép fel, amelyre az adott zsinagógaépület lehetőséget ad. A BFZ zeneigazgatója hangsúlyozta: jóindulattal, gesztusokkal, ezekhez hasonló ajándékkoncertekkel szeretnének a tudatlanság és az előítéletek ellen küzdeni. A júniusi körút csak az első alkalom, ha ez jól sikerül, szeretnék folytatni a projektet. A kezdeményezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is támogatja, és a jövőben csatlakozhat hozzá.

Az együttes a „zene mindenkié" mottó jegyében a vidéki zsinagógák mellett idősotthonokba és keresztény templomokba is ellátogat júniusban. „Kilépünk a koncerttermekből, és elmegyünk azokhoz az emberekhez, akik nem jutnának el a hangversenyeinkre: idősotthonokban, kórházakban, iskolákban lépünk fel. Tudatos profilváltás ez a BFZ életében, meg akarjuk mutatni, hogy nem egy elzárkózó elitzenekar vagyunk."

A BFZ június 9. és 12. között budapesti idősotthonokban, valamint a veresegyházi önkormányzat idősotthonában ad ingyenes koncerteket; június 12. és 15. között Budapesten a Deák téri és a Bakáts téri templomokban, illetve a Somogy megyei Hedrehely templomában historikus előadásmódban játszanak válogatott Bach-műveket; végül június 16. és 18. között lépnek fel a mádi, a keszthelyi és az albertirsai zsinagógákban.

A német megszállás áldozatainak emlékművére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Köves Slomó elmondta: nem ért egyet a Szabadság térre tervezett emlékmű esztétikájával. Mindemellett hangsúlyozta, hogy a vitában valójában nem a kormány és a zsidó közösség áll szemben egymással, hiszen az egész társadalom számára fontos a múlt megismerése és helyes szemlélete.

Fischer Iván ugyancsak kérdésre válaszolva kifejtette: az emlékmű nagyon sokak érzékenységét sérti - zsidókét és keresztényekét egyaránt -, hiszen azt a „pilátusi gondolatot" tükrözi, hogy „nem mi vagyunk a bűnösök, hanem más"; felállítása ezért Fischer Iván szerint súlyos hiba.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.