Klasszikus

Vidéki zsinagógákba látogat a BFZ

2014.05.05. 14:06
Ajánlom
Júniusban három vidéki zsinagógában - Albertirsán, Keszthelyen és Mádon - ad ingyenes koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar.

Az együttes az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) karöltve rendezi meg a beszélgetésekkel egybekötött rövid hangversenyeket, amelyek célja, hogy a helyiekkel együtt felidézzék az egykor ott virágzó zsidó közösségi életet és a keresztény-zsidó együttélés emlékeit - mondta el Fischer Iván karmester, a BFZ zeneigazgatója és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az óbudai zsinagógában megrendezett hétfői sajtótájékoztatón.

Mint Köves Slomó kifejtette, be szeretnék mutatni a nagy múltú hazai zsidó közösséget, melynek egykor vidéken is virágzó életét mára többnyire csak romos zsinagógák jelzik. „A holokauszt kapcsán nemcsak a veszteség tényéről kell beszélni, hanem arról is, hogy mi ennek a tartalma. Meg kell mutatni az embereknek azt az életet, azokat az értékeket, amelyek elvesztek. El kell magyarázni, mi az a zsinagóga, és milyen közösségi élet folyt az egyes zsinagógákban."

A koncerteket követő beszélgetéseket interaktívra tervezik. „Bátorítjuk arra a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal emlékeket. Rá szeretnénk ébreszteni mindenkit, hogy közös a történelmünk."

Fischer Iván elmondása szerint körülbelül félórás koncertekre készülnek, amelyeken zsidó zeneszerzők - Weiner Leó, Betty Olivero és Felix Mendelssohn-Bartholdy - műveiből válogatnak, ugyanakkor nem feltétlenül vallásos tartalmú zenét játszanak majd. A zenekar olyan létszámban és felállásban lép fel, amelyre az adott zsinagógaépület lehetőséget ad. A BFZ zeneigazgatója hangsúlyozta: jóindulattal, gesztusokkal, ezekhez hasonló ajándékkoncertekkel szeretnének a tudatlanság és az előítéletek ellen küzdeni. A júniusi körút csak az első alkalom, ha ez jól sikerül, szeretnék folytatni a projektet. A kezdeményezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is támogatja, és a jövőben csatlakozhat hozzá.

Az együttes a „zene mindenkié" mottó jegyében a vidéki zsinagógák mellett idősotthonokba és keresztény templomokba is ellátogat júniusban. „Kilépünk a koncerttermekből, és elmegyünk azokhoz az emberekhez, akik nem jutnának el a hangversenyeinkre: idősotthonokban, kórházakban, iskolákban lépünk fel. Tudatos profilváltás ez a BFZ életében, meg akarjuk mutatni, hogy nem egy elzárkózó elitzenekar vagyunk."

A BFZ június 9. és 12. között budapesti idősotthonokban, valamint a veresegyházi önkormányzat idősotthonában ad ingyenes koncerteket; június 12. és 15. között Budapesten a Deák téri és a Bakáts téri templomokban, illetve a Somogy megyei Hedrehely templomában historikus előadásmódban játszanak válogatott Bach-műveket; végül június 16. és 18. között lépnek fel a mádi, a keszthelyi és az albertirsai zsinagógákban.

A német megszállás áldozatainak emlékművére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Köves Slomó elmondta: nem ért egyet a Szabadság térre tervezett emlékmű esztétikájával. Mindemellett hangsúlyozta, hogy a vitában valójában nem a kormány és a zsidó közösség áll szemben egymással, hiszen az egész társadalom számára fontos a múlt megismerése és helyes szemlélete.

Fischer Iván ugyancsak kérdésre válaszolva kifejtette: az emlékmű nagyon sokak érzékenységét sérti - zsidókét és keresztényekét egyaránt -, hiszen azt a „pilátusi gondolatot" tükrözi, hogy „nem mi vagyunk a bűnösök, hanem más"; felállítása ezért Fischer Iván szerint súlyos hiba.

 

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.