Klasszikus

Vidovszky 75 – Szerzői esttel tisztelegnek a mester előtt

2019.02.15. 11:00
Ajánlom
A legendás pécsi zeneszerző, Vidovszky László 75. születésnapja tiszteletére ad koncertet február 23-án a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok.

A Pannon Filharmonikusok estjén a szerző műveiből hallhat átfogó válogatást a közönség, amelyek négy-öt évtizedet ölelnek át. A zenekart Vidovszky László egykori tanítványa Dobszay-Meskó Ilona dirigálja, aki a zeneszerző szerint az ifjú karmester-zeneszerző generáció egyik ígéretes tagja.

mesko-105017.jpg

Dobszay-Meskó Ilona (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A napjainkban is aktívan komponáló Erkel- és Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző, Vidovszky László kilenc művét adja elő a zenekar február 23-án, amelyekről a művész így nyilatkozott:

„A műsorban egyfajta keresztmetszetet szeretnénk nyújtani eddigi mun­kásságomról. Ezért a műsort három részbe csoportosítottuk. Az első harmadban hangszeres szólók és kamaraművek részletei hangzanak el, a második egy kisopera, míg a harmadik rész darabjai a hagyományos értelemben vett szimfonikus hangzást képviselik. Mondhatnám, hogy maga a műsor a kompozíció.”

VidovszkyLaszlo-105051.jpg

Vidovszky László (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

Műsor

  • Vidovszky László: Futaki ének (Inventor rutili) – az Etűdök MIDI-zongorára c. sorozatból
  • Vidovszky László: 10 000 hang Tandori Dezsőnek – az Etűdök MIDI-zongorára c. sorozatból
  • Vidovszky László: Praeludium & Walzer – az Etűdök MIDI-zongorára c. sorozatból
  • Vidovszky László: Fées – a Promenade c. műből
  • Vidovszky László: 5. vonósnégyes – a Zwölf Streichquartette c. műből
  • Vidovszky László: Gymnopédie – a Páros c. műből
  • Vidovszky László: Sarabande & Air – a Páros c. műből
  • Vidovszky László: Nárcisz és Echó
  • Vidovszky László: Bevezetés, Minuet, Frottage, Mazurka, Trailer – az Orkesztrion c. sorozatból

„Nem igazán vagyok zenekari komponista, ezért kevés zenekari művem van, de ezek többségét már ők is előadták” – tette hozzá a zeneszerző. Megjegyezte, hogy nagy öröm és megtiszteltetés számára, hogy születésnapja alkalmából ilyen formában ünnepli a zenekar és a pécsi közönség.

A műsor kamaraformációban a Pannon Filharmonikusok muzsikusai és meghívott vendégművészek hallhatók, köztük: Deák Márta (hegedű), Bánfalvi Zoltán (hegedű), Morvay Ágnes (hegedű), Murin Jaroszlav (mélyhegedű), Janzsó Ildikó (gordonka), Gárdai Viktória (fuvola), Arnóth Zoltán (klarinét), Aubrecht Dénes (basszusklarinét), Solymosi Péter (trombita), Góth Tamás (ütőhangszerek), Hodozsó György (zongora), Balogh Eszter (Echó), Varga Donát (Nárcisz), Szakács Ildikó (Nimfa), Hámori Szabolcs (Sírásó).

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A zenekar igazgatója, Horváth Zsolt így összegezte a hangverseny jelentőségét:

„Elengedhetetlen szerepe a Pannon Filharmonikusoknak mint a város szimfonikus zenekarának, hogy ne csupán a helyi közönséggel, de Pécs szakmai közegével, művészeivel is élő kapcsolatot ápoljon és az ehhez hasonló mérföldkövekre felhívja valamennyiük figyelmét.”

További információ és jegyvásárlás ide kattintva>>>

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.