Klasszikus

Vidovszky 75 – Szerzői esttel tisztelegnek a mester előtt

2019.02.15. 11:00
Ajánlom
A legendás pécsi zeneszerző, Vidovszky László 75. születésnapja tiszteletére ad koncertet február 23-án a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok.

A Pannon Filharmonikusok estjén a szerző műveiből hallhat átfogó válogatást a közönség, amelyek négy-öt évtizedet ölelnek át. A zenekart Vidovszky László egykori tanítványa Dobszay-Meskó Ilona dirigálja, aki a zeneszerző szerint az ifjú karmester-zeneszerző generáció egyik ígéretes tagja.

mesko-105017.jpg

Dobszay-Meskó Ilona (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A napjainkban is aktívan komponáló Erkel- és Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző, Vidovszky László kilenc művét adja elő a zenekar február 23-án, amelyekről a művész így nyilatkozott:

„A műsorban egyfajta keresztmetszetet szeretnénk nyújtani eddigi mun­kásságomról. Ezért a műsort három részbe csoportosítottuk. Az első harmadban hangszeres szólók és kamaraművek részletei hangzanak el, a második egy kisopera, míg a harmadik rész darabjai a hagyományos értelemben vett szimfonikus hangzást képviselik. Mondhatnám, hogy maga a műsor a kompozíció.”

VidovszkyLaszlo-105051.jpg

Vidovszky László (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

Műsor

  • Vidovszky László: Futaki ének (Inventor rutili) – az Etűdök MIDI-zongorára c. sorozatból
  • Vidovszky László: 10 000 hang Tandori Dezsőnek – az Etűdök MIDI-zongorára c. sorozatból
  • Vidovszky László: Praeludium & Walzer – az Etűdök MIDI-zongorára c. sorozatból
  • Vidovszky László: Fées – a Promenade c. műből
  • Vidovszky László: 5. vonósnégyes – a Zwölf Streichquartette c. műből
  • Vidovszky László: Gymnopédie – a Páros c. műből
  • Vidovszky László: Sarabande & Air – a Páros c. műből
  • Vidovszky László: Nárcisz és Echó
  • Vidovszky László: Bevezetés, Minuet, Frottage, Mazurka, Trailer – az Orkesztrion c. sorozatból

„Nem igazán vagyok zenekari komponista, ezért kevés zenekari művem van, de ezek többségét már ők is előadták” – tette hozzá a zeneszerző. Megjegyezte, hogy nagy öröm és megtiszteltetés számára, hogy születésnapja alkalmából ilyen formában ünnepli a zenekar és a pécsi közönség.

A műsor kamaraformációban a Pannon Filharmonikusok muzsikusai és meghívott vendégművészek hallhatók, köztük: Deák Márta (hegedű), Bánfalvi Zoltán (hegedű), Morvay Ágnes (hegedű), Murin Jaroszlav (mélyhegedű), Janzsó Ildikó (gordonka), Gárdai Viktória (fuvola), Arnóth Zoltán (klarinét), Aubrecht Dénes (basszusklarinét), Solymosi Péter (trombita), Góth Tamás (ütőhangszerek), Hodozsó György (zongora), Balogh Eszter (Echó), Varga Donát (Nárcisz), Szakács Ildikó (Nimfa), Hámori Szabolcs (Sírásó).

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A zenekar igazgatója, Horváth Zsolt így összegezte a hangverseny jelentőségét:

„Elengedhetetlen szerepe a Pannon Filharmonikusoknak mint a város szimfonikus zenekarának, hogy ne csupán a helyi közönséggel, de Pécs szakmai közegével, művészeivel is élő kapcsolatot ápoljon és az ehhez hasonló mérföldkövekre felhívja valamennyiük figyelmét.”

További információ és jegyvásárlás ide kattintva>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.