Klasszikus

Vidovszky 75 – Szerzői esttel tisztelegnek a mester előtt

2019.02.15. 11:00
Ajánlom
A legendás pécsi zeneszerző, Vidovszky László 75. születésnapja tiszteletére ad koncertet február 23-án a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok.

A Pannon Filharmonikusok estjén a szerző műveiből hallhat átfogó válogatást a közönség, amelyek négy-öt évtizedet ölelnek át. A zenekart Vidovszky László egykori tanítványa Dobszay-Meskó Ilona dirigálja, aki a zeneszerző szerint az ifjú karmester-zeneszerző generáció egyik ígéretes tagja.

mesko-105017.jpg

Dobszay-Meskó Ilona (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A napjainkban is aktívan komponáló Erkel- és Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző, Vidovszky László kilenc művét adja elő a zenekar február 23-án, amelyekről a művész így nyilatkozott:

„A műsorban egyfajta keresztmetszetet szeretnénk nyújtani eddigi mun­kásságomról. Ezért a műsort három részbe csoportosítottuk. Az első harmadban hangszeres szólók és kamaraművek részletei hangzanak el, a második egy kisopera, míg a harmadik rész darabjai a hagyományos értelemben vett szimfonikus hangzást képviselik. Mondhatnám, hogy maga a műsor a kompozíció.”

VidovszkyLaszlo-105051.jpg

Vidovszky László (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

Műsor

  • Vidovszky László: Futaki ének (Inventor rutili) – az Etűdök MIDI-zongorára c. sorozatból
  • Vidovszky László: 10 000 hang Tandori Dezsőnek – az Etűdök MIDI-zongorára c. sorozatból
  • Vidovszky László: Praeludium & Walzer – az Etűdök MIDI-zongorára c. sorozatból
  • Vidovszky László: Fées – a Promenade c. műből
  • Vidovszky László: 5. vonósnégyes – a Zwölf Streichquartette c. műből
  • Vidovszky László: Gymnopédie – a Páros c. műből
  • Vidovszky László: Sarabande & Air – a Páros c. műből
  • Vidovszky László: Nárcisz és Echó
  • Vidovszky László: Bevezetés, Minuet, Frottage, Mazurka, Trailer – az Orkesztrion c. sorozatból

„Nem igazán vagyok zenekari komponista, ezért kevés zenekari művem van, de ezek többségét már ők is előadták” – tette hozzá a zeneszerző. Megjegyezte, hogy nagy öröm és megtiszteltetés számára, hogy születésnapja alkalmából ilyen formában ünnepli a zenekar és a pécsi közönség.

A műsor kamaraformációban a Pannon Filharmonikusok muzsikusai és meghívott vendégművészek hallhatók, köztük: Deák Márta (hegedű), Bánfalvi Zoltán (hegedű), Morvay Ágnes (hegedű), Murin Jaroszlav (mélyhegedű), Janzsó Ildikó (gordonka), Gárdai Viktória (fuvola), Arnóth Zoltán (klarinét), Aubrecht Dénes (basszusklarinét), Solymosi Péter (trombita), Góth Tamás (ütőhangszerek), Hodozsó György (zongora), Balogh Eszter (Echó), Varga Donát (Nárcisz), Szakács Ildikó (Nimfa), Hámori Szabolcs (Sírásó).

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A zenekar igazgatója, Horváth Zsolt így összegezte a hangverseny jelentőségét:

„Elengedhetetlen szerepe a Pannon Filharmonikusoknak mint a város szimfonikus zenekarának, hogy ne csupán a helyi közönséggel, de Pécs szakmai közegével, művészeivel is élő kapcsolatot ápoljon és az ehhez hasonló mérföldkövekre felhívja valamennyiük figyelmét.”

További információ és jegyvásárlás ide kattintva>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.