Klasszikus

Vigh Andrea és Tokody Ilona koncertje a Zeneakadémián

2005.12.11. 00:00
Ajánlom
„A Hárfa” című hangversenysorozat második estjén Vigh Andrea hárfaművésznő és Tokody Ilona operaénekesnő koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők december 18-án, vasárnap 19:30-tól a Zeneakadémia Nagytermében.

Az est programján az alábbi művek szerepelnek:
Stradella: Pieta Signore
Bellini: La ricordanza, Malinconia
Glinka: Nocturne
Mchedelov: Variációk egy Paganini-témára
Bellini: Rómeó és Júlia – Júlia recitativója és románca
Respighi: Soupir
Reynaldo Hahn-Victor Hugo: Si mes vers araient des ailes!
Massenet: Elégia
Massenet: Ouvre tes yeux bleus
R. Strauss: Morgen
Turnier: Au matin
Smetana – Trnecek: Moldva, op. 43
Verdi: Otello – Ave Maria
Puccini: Tosca – Tosca imája

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián. Tíz szólólemeze jelent meg, többségükben a német Capriccio kiadó gondozásában, amelyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el a világ számos országában. 1993-tól 1996-ig állandó résztvevője volt a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Részt vett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (Párizs, New York – Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást Hárfaversenyek című lemezének köszönhetően.

1997-ben Kocsis Zoltán irányításával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt a Zeneakadémián, ahol 1993 óta évente tart szólóestet. 2003-ban zenekari szólóestet adott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2004-ben az EU csatlakozási fesztivál zárókoncertjeként David Grimal, Adorján András és Perényi Miklós partnereként adott koncertet „Kamarazene hárfával” címmel a Zeneakadémián. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát, köztük egy portréfilm, hárfabemutató. 2000-ben szólóestjét rögzítette a tv2. Az Arles-i és a Gödöllői Nemzetközi Hárfaverseny zsűrijének tagja. Az 1999-től évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője.

Tokody Ilona, a Magyar Állami Operaház tagja ünnepelt vendége a világ legjelentősebb operaszínpadainak (Metropolitan, Bécsi Staatsoper – José Carrerassal és Claudio Abbadóval, Londoni Covent Garden – Placido Domingóval, a Berlini Deutsche Oper – Giuseppe Sinopolival, a Berlini Staatsoper, a madridi Teatro Real, a Buenos Airesi Teatro Colon – Luciano Pavarottival). Olyan koncerttermekben énekelt, mint a Carnegie Hall, a bécsi Musikverein, a barcelonai Palau Catalana és a tokiói Suntory Hall. José Carreras partnereként 20000 fős közönség előtt énekelt nyolc országban, a két kontinensen átívelő Verdi-gálákon pedig Juan Pons társaságában lépett fel. Széles körű lemezkatalógusa ötvennél is több felvételt tartalmaz, amelyek között megtalálhatók Puccini, Boito, Respighi és Mascagni operái, Beethoven IX. szimfóniája, Brahms Német Requiemje, valamint dalok. Felvételeit a kritikusok a legnagyobb elismeréssel méltatják. Kitüntetései: Kossuth-díj, Kiváló Művész, A Magyar Köztár-sasági Érdemrend Középkeresztje, Örökös Tag.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.