Klasszikus

Vigh Andrea és Tokody Ilona koncertje a Zeneakadémián

2005.12.11. 00:00
Ajánlom
„A Hárfa” című hangversenysorozat második estjén Vigh Andrea hárfaművésznő és Tokody Ilona operaénekesnő koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők december 18-án, vasárnap 19:30-tól a Zeneakadémia Nagytermében.

Az est programján az alábbi művek szerepelnek:
Stradella: Pieta Signore
Bellini: La ricordanza, Malinconia
Glinka: Nocturne
Mchedelov: Variációk egy Paganini-témára
Bellini: Rómeó és Júlia – Júlia recitativója és románca
Respighi: Soupir
Reynaldo Hahn-Victor Hugo: Si mes vers araient des ailes!
Massenet: Elégia
Massenet: Ouvre tes yeux bleus
R. Strauss: Morgen
Turnier: Au matin
Smetana – Trnecek: Moldva, op. 43
Verdi: Otello – Ave Maria
Puccini: Tosca – Tosca imája

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián. Tíz szólólemeze jelent meg, többségükben a német Capriccio kiadó gondozásában, amelyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el a világ számos országában. 1993-tól 1996-ig állandó résztvevője volt a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Részt vett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (Párizs, New York – Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást Hárfaversenyek című lemezének köszönhetően.

1997-ben Kocsis Zoltán irányításával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt a Zeneakadémián, ahol 1993 óta évente tart szólóestet. 2003-ban zenekari szólóestet adott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2004-ben az EU csatlakozási fesztivál zárókoncertjeként David Grimal, Adorján András és Perényi Miklós partnereként adott koncertet „Kamarazene hárfával” címmel a Zeneakadémián. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát, köztük egy portréfilm, hárfabemutató. 2000-ben szólóestjét rögzítette a tv2. Az Arles-i és a Gödöllői Nemzetközi Hárfaverseny zsűrijének tagja. Az 1999-től évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője.

Tokody Ilona, a Magyar Állami Operaház tagja ünnepelt vendége a világ legjelentősebb operaszínpadainak (Metropolitan, Bécsi Staatsoper – José Carrerassal és Claudio Abbadóval, Londoni Covent Garden – Placido Domingóval, a Berlini Deutsche Oper – Giuseppe Sinopolival, a Berlini Staatsoper, a madridi Teatro Real, a Buenos Airesi Teatro Colon – Luciano Pavarottival). Olyan koncerttermekben énekelt, mint a Carnegie Hall, a bécsi Musikverein, a barcelonai Palau Catalana és a tokiói Suntory Hall. José Carreras partnereként 20000 fős közönség előtt énekelt nyolc országban, a két kontinensen átívelő Verdi-gálákon pedig Juan Pons társaságában lépett fel. Széles körű lemezkatalógusa ötvennél is több felvételt tartalmaz, amelyek között megtalálhatók Puccini, Boito, Respighi és Mascagni operái, Beethoven IX. szimfóniája, Brahms Német Requiemje, valamint dalok. Felvételeit a kritikusok a legnagyobb elismeréssel méltatják. Kitüntetései: Kossuth-díj, Kiváló Művész, A Magyar Köztár-sasági Érdemrend Középkeresztje, Örökös Tag.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.