Klasszikus

Vigh Andrea és Tokody Ilona koncertje a Zeneakadémián

2005.12.11. 00:00
Ajánlom
„A Hárfa” című hangversenysorozat második estjén Vigh Andrea hárfaművésznő és Tokody Ilona operaénekesnő koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők december 18-án, vasárnap 19:30-tól a Zeneakadémia Nagytermében.

Az est programján az alábbi művek szerepelnek:
Stradella: Pieta Signore
Bellini: La ricordanza, Malinconia
Glinka: Nocturne
Mchedelov: Variációk egy Paganini-témára
Bellini: Rómeó és Júlia – Júlia recitativója és románca
Respighi: Soupir
Reynaldo Hahn-Victor Hugo: Si mes vers araient des ailes!
Massenet: Elégia
Massenet: Ouvre tes yeux bleus
R. Strauss: Morgen
Turnier: Au matin
Smetana – Trnecek: Moldva, op. 43
Verdi: Otello – Ave Maria
Puccini: Tosca – Tosca imája

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián. Tíz szólólemeze jelent meg, többségükben a német Capriccio kiadó gondozásában, amelyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el a világ számos országában. 1993-tól 1996-ig állandó résztvevője volt a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Részt vett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (Párizs, New York – Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást Hárfaversenyek című lemezének köszönhetően.

1997-ben Kocsis Zoltán irányításával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt a Zeneakadémián, ahol 1993 óta évente tart szólóestet. 2003-ban zenekari szólóestet adott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2004-ben az EU csatlakozási fesztivál zárókoncertjeként David Grimal, Adorján András és Perényi Miklós partnereként adott koncertet „Kamarazene hárfával” címmel a Zeneakadémián. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát, köztük egy portréfilm, hárfabemutató. 2000-ben szólóestjét rögzítette a tv2. Az Arles-i és a Gödöllői Nemzetközi Hárfaverseny zsűrijének tagja. Az 1999-től évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője.

Tokody Ilona, a Magyar Állami Operaház tagja ünnepelt vendége a világ legjelentősebb operaszínpadainak (Metropolitan, Bécsi Staatsoper – José Carrerassal és Claudio Abbadóval, Londoni Covent Garden – Placido Domingóval, a Berlini Deutsche Oper – Giuseppe Sinopolival, a Berlini Staatsoper, a madridi Teatro Real, a Buenos Airesi Teatro Colon – Luciano Pavarottival). Olyan koncerttermekben énekelt, mint a Carnegie Hall, a bécsi Musikverein, a barcelonai Palau Catalana és a tokiói Suntory Hall. José Carreras partnereként 20000 fős közönség előtt énekelt nyolc országban, a két kontinensen átívelő Verdi-gálákon pedig Juan Pons társaságában lépett fel. Széles körű lemezkatalógusa ötvennél is több felvételt tartalmaz, amelyek között megtalálhatók Puccini, Boito, Respighi és Mascagni operái, Beethoven IX. szimfóniája, Brahms Német Requiemje, valamint dalok. Felvételeit a kritikusok a legnagyobb elismeréssel méltatják. Kitüntetései: Kossuth-díj, Kiváló Művész, A Magyar Köztár-sasági Érdemrend Középkeresztje, Örökös Tag.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.