Klasszikus

Vigh Andrea és Tokody Ilona koncertje a Zeneakadémián

2005.12.11. 00:00
Ajánlom
„A Hárfa” című hangversenysorozat második estjén Vigh Andrea hárfaművésznő és Tokody Ilona operaénekesnő koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők december 18-án, vasárnap 19:30-tól a Zeneakadémia Nagytermében.

Az est programján az alábbi művek szerepelnek:
Stradella: Pieta Signore
Bellini: La ricordanza, Malinconia
Glinka: Nocturne
Mchedelov: Variációk egy Paganini-témára
Bellini: Rómeó és Júlia – Júlia recitativója és románca
Respighi: Soupir
Reynaldo Hahn-Victor Hugo: Si mes vers araient des ailes!
Massenet: Elégia
Massenet: Ouvre tes yeux bleus
R. Strauss: Morgen
Turnier: Au matin
Smetana – Trnecek: Moldva, op. 43
Verdi: Otello – Ave Maria
Puccini: Tosca – Tosca imája

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián. Tíz szólólemeze jelent meg, többségükben a német Capriccio kiadó gondozásában, amelyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el a világ számos országában. 1993-tól 1996-ig állandó résztvevője volt a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Részt vett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (Párizs, New York – Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást Hárfaversenyek című lemezének köszönhetően.

1997-ben Kocsis Zoltán irányításával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt a Zeneakadémián, ahol 1993 óta évente tart szólóestet. 2003-ban zenekari szólóestet adott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2004-ben az EU csatlakozási fesztivál zárókoncertjeként David Grimal, Adorján András és Perényi Miklós partnereként adott koncertet „Kamarazene hárfával” címmel a Zeneakadémián. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát, köztük egy portréfilm, hárfabemutató. 2000-ben szólóestjét rögzítette a tv2. Az Arles-i és a Gödöllői Nemzetközi Hárfaverseny zsűrijének tagja. Az 1999-től évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője.

Tokody Ilona, a Magyar Állami Operaház tagja ünnepelt vendége a világ legjelentősebb operaszínpadainak (Metropolitan, Bécsi Staatsoper – José Carrerassal és Claudio Abbadóval, Londoni Covent Garden – Placido Domingóval, a Berlini Deutsche Oper – Giuseppe Sinopolival, a Berlini Staatsoper, a madridi Teatro Real, a Buenos Airesi Teatro Colon – Luciano Pavarottival). Olyan koncerttermekben énekelt, mint a Carnegie Hall, a bécsi Musikverein, a barcelonai Palau Catalana és a tokiói Suntory Hall. José Carreras partnereként 20000 fős közönség előtt énekelt nyolc országban, a két kontinensen átívelő Verdi-gálákon pedig Juan Pons társaságában lépett fel. Széles körű lemezkatalógusa ötvennél is több felvételt tartalmaz, amelyek között megtalálhatók Puccini, Boito, Respighi és Mascagni operái, Beethoven IX. szimfóniája, Brahms Német Requiemje, valamint dalok. Felvételeit a kritikusok a legnagyobb elismeréssel méltatják. Kitüntetései: Kossuth-díj, Kiváló Művész, A Magyar Köztár-sasági Érdemrend Középkeresztje, Örökös Tag.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.