Klasszikus

Vigh Andrea hárfaestje

2003.03.19. 00:00
Ajánlom
Saint-Saëns-, Debussy-darabok a Zeneakadémián

Virtuóz és magas művészi színvonalú koncertnek néz elébe ma este fél nyolctól a Zeneakadémia közönsége Vigh Andrea hárfaestjén. A Liszt-díjas művésznő a műsor első felében Saint-Saëns műveit játssza, a szünet után pedig Debussy hárfás darabjai csendülnek fel. A koncert a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként hangzik el.
A Debussy-dalokat Hajnóczy Júlia előadásában hallhatja a közönség, aki több nemzetközi énekverseny mellett két éve a GlaxoSmithKline fiatal művészek számára kiírt pályázatát is megnyerte. Saint-Saëns op. 126. Fantáziáját Vigh Andrea Szabadi Vilmos Liszt- és MIDEM-díjas hegedűművésszel mutatja be, Debussy Bilitis-dalainak prózaszövegét pedig Károlyi Katalin mondja el. A koncerten a Kocsis Zoltán alapította és vezette Budapesti Mozart Zenekar kíséri a hárfaművésznőt, amelynek tagjai öt fővárosi szimfonikus zenekar legjobb muzsikusaiból verbuválódtak egy évvel ezelőtt. A most elhangzó egyik zenekar-kíséretes művet, Debussy Két táncát Vigh Andrea már 1997-ben is játszotta Kocsis Zoltán dirigálásával, akkor a Budapesti Fesztiválzenekarral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.