Klasszikus

Vigh Andrea turnéra indul

2015.02.26. 16:05
Ajánlom
A Zeneakadémia rektora Budapesten, Kaposváron és Miskolcon is hangversenyt ad tavasszal.

Március 18-án a Zeneakadémia nagytermében a Manchester Camerata oldalán lép színpadra Elgar Sospiri (Sóhajok) című művének szólistájaként Takács-Nagy Gábor vezényletével. A koncert másik szólistája Várdai István lesz, aki Haydn C-dúr gordonkaversenyét (vonószenekari változat) szólaltatja meg a Takács-Nagy Gábor művészeti vezetésével a világ élvonalába került, 1972-ben alapított együttessel, amely most lép először a budapesti közönség elé.

Vigh Andrea március 28-án Kaposváron lép színpadra, ahol Mozart C-dúr fuvola-hárfa kettősversenyét mutatja be Drahos Bélával. A hangversenyt a januárban újjáalakult székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar adja Drahos Béla művészeti vezető 60. születésnapja alkalmából a fuvolaművész-karnagy szülővárosában. A hangverseny egy országos fuvolaverseny zárókoncertje is lesz, ahol a magyar fuvolástársadalom legjava szerepel.

Április 9-én Miskolc következik, ahol a Zenepalota Bartók-termében újfent felcsendül Mozart kettősversenye Vigh Andrea és Drahos Béla előadásában, ezúttal a Gál Tamás vezényelte Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A koncerten Vigh Andrea Debussy Két tánc (Danse sacrée et danse profane) című művét is előadja, Bach népszerű h-moll szvitjében pedig, amelyben a szerző a continuóval ellátott vonós együttes élére szólófuvolát rendel, Drahos Béla játéka csendül föl.

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 novemberétől a Zeneakadémia rektora.  Pályája során pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, egy Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (New York, Carnegie Hall). 1993 óta évente ad szólóestet a Zeneakadémián. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 2006-ban DVD felvételt készített (Hungaroton) Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Legújabb lemezfelvételét március végén készíti el Balassa Sándor Hárfaversenyéből, amely februárban hangzott el a Zeneakadémián a szerző 80. születésnapja alkalmából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Tőlünk nyugatabbra most mindenki ezt az albumot hallgatja

Mi is meghallgattuk az Attacca Quartet lemezét, amelyen Caroline Shaw műveit adják elő. Az Orange egy műfaji határokat nem ismerő klasszikus zeneszerző alkotása, ezért (is) izgalmas.
Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.