Klasszikus

Vigh Andrea turnéra indul

2015.02.26. 16:05
Ajánlom
A Zeneakadémia rektora Budapesten, Kaposváron és Miskolcon is hangversenyt ad tavasszal.

Március 18-án a Zeneakadémia nagytermében a Manchester Camerata oldalán lép színpadra Elgar Sospiri (Sóhajok) című művének szólistájaként Takács-Nagy Gábor vezényletével. A koncert másik szólistája Várdai István lesz, aki Haydn C-dúr gordonkaversenyét (vonószenekari változat) szólaltatja meg a Takács-Nagy Gábor művészeti vezetésével a világ élvonalába került, 1972-ben alapított együttessel, amely most lép először a budapesti közönség elé.

Vigh Andrea március 28-án Kaposváron lép színpadra, ahol Mozart C-dúr fuvola-hárfa kettősversenyét mutatja be Drahos Bélával. A hangversenyt a januárban újjáalakult székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar adja Drahos Béla művészeti vezető 60. születésnapja alkalmából a fuvolaművész-karnagy szülővárosában. A hangverseny egy országos fuvolaverseny zárókoncertje is lesz, ahol a magyar fuvolástársadalom legjava szerepel.

Április 9-én Miskolc következik, ahol a Zenepalota Bartók-termében újfent felcsendül Mozart kettősversenye Vigh Andrea és Drahos Béla előadásában, ezúttal a Gál Tamás vezényelte Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A koncerten Vigh Andrea Debussy Két tánc (Danse sacrée et danse profane) című művét is előadja, Bach népszerű h-moll szvitjében pedig, amelyben a szerző a continuóval ellátott vonós együttes élére szólófuvolát rendel, Drahos Béla játéka csendül föl.

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 novemberétől a Zeneakadémia rektora.  Pályája során pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, egy Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (New York, Carnegie Hall). 1993 óta évente ad szólóestet a Zeneakadémián. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 2006-ban DVD felvételt készített (Hungaroton) Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Legújabb lemezfelvételét március végén készíti el Balassa Sándor Hárfaversenyéből, amely februárban hangzott el a Zeneakadémián a szerző 80. születésnapja alkalmából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Plusz

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Hangszertár

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.