Klasszikus

Vigyázz, kész...

2013.09.25. 15:20
Ajánlom
Október 22-én, Liszt születésének évfordulóján megnyílik a Zeneakadémia felújított épülete. Az intézmény új, immár kettős, egyetemi és koncertszervezői funkciókat ötvöző arculatának terveit és termékeit szeptember 25-én mutatták be.

A Zeneakadémia kommunikációs csapata a munkálatok utolsó fázisait tükröző épület képeitől a kiadványokig és az új honlap szerkezetéig számos érdekes részletet az érdeklődők elé tárt, az új logók megalkotásának kérdéseiről csakúgy beszámolva, mint az intézmény reprezentatív koncertmagazinjának szerkesztési alapelveiről.

Mint Dr. Batta András rektor elmondta, a cél az, hogy a Zeneakadémia a maga komoly kulturális súlyával bekerüljön a nemzetközi zenei élet vérkeringésébe, hogy egykori legendás oktatóinak és növendékeinek örökségét, illetve a pompázatos főépület szépségét innovatív módon hasznosíthassa és gazdagíthassa. A Zeneakadémia, amely ettől a tanévtől önálló koncertszervezőként is számontartja az évadokat, programjainak színvonalával a világ olyan nagy hangversenytermeinek és zenei intézményeinek kíván versenytársa lenni a jövőben, mint a Carnegie Hall, a Barbican Centre, az amszterdami Concertgebouw vagy a helsinki Sibelius Akadémia. Ehhez azonban a művészképzésben elért eredmények mellett az új brand megalkotására és hatékony megjelenítésére is szükség van. Ennek érdekében kezdtek közös munkába az az Allison Advertising és a Webra International szakembereivel (utóbbi az internetes jelenlét megújításáért felel).

Az arculat megalkotásának kiindulópontjául a Liszt Ferenc téren álló épület motívumkincsét választották, olyan ötletek után kutatva, amelyek egyszerre fejezik ki az egyetem zenei hagyományainak jelentőségét és a koncertközpont friss szemléletét, patina és progresszió kettősségét, ahogyan Szabó Stein Imre, az intézmény kommunikációs és médiatartalom-fejlesztési igazgatója kifejezte. A kettős törekvést tükröző portfólió fő pillére a programmagazin, amelyben a részletes koncertismertetések mellett interjúkat, portrékat, tárcákat olvashat majd a közönség.

Ezzel szemben a havi műsornaptárat újrapapírra nyomtatják, és csak a praktikus információkat tartalmazza majd, arra számítva, hogy az érdeklődők egyszerűen belépnek az épületbe út közben, és magukkal visznek egy bontást. Az egy estére szóló műsorfüzetekhez is környezetbarát papírt használnak fel. Ezek külseje az egykori Olcsó Könyvtár-sorozatot idézi: a művészek portréját a címoldalon fotó helyett grafika formájában közlik, a belső oldalakon pedig a programmal kapcsolatos esszék lesznek olvashatók.

Átalakul a Zeneakadémia honlapja is: az egyetem és a koncertközpont igényeit egyaránt kiszolgáló weboldal a fejlesztők szerint ugyanolyan átlátható módon kalauzolja majd el a hangverseny-látogatókat az online jegyvásárlás menüpontjához, mint a hallgatókat a tanrenddel kapcsolatos tudnivalókhoz. Az október 7-től elérhető honlap színkódokkal is segíti a látogatókat, alapszíne pedig a ciánkék lesz. Ebben az árnyalatban jelenítik majd meg a klasszikus zenei eseményeket, míg a jazz vörös, a népzene napsárga, a jövő generációinak szóló programok csoportja zöld, az opera pedig aranyszínt kap. Az egyetemi élet híreihez mélykék árnyalat fog társulni.

Emellett a 2014-es év második felében tíz professzionális HD-kamerával és a hozzá tartozó, modern hang- és képtechnikával felszerelt stúdió is megkezdi működését az intézményben. Szabó Stein Imre nem titkolt célja az, hogy a Zeneakadémia a mozgóképes tartalom előállítását tekintve is világmárkává lépjen elő.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.