Klasszikus

Vihar a Bartók-összes körül

2006.07.21. 00:00
Ajánlom
Fischer Iván a miniszterelnöknél emel panaszt - A szakmai testület egyhangúan választotta Kocsis Zoltán pályázatát Fischer Iván etikátlannak tartja a Bartók-CD-összkiadás támogatására kiírt pályázatot - erről ma megjelenő, a kormányfőhöz címzett nyílt levelében ír. Lapunk az érintettek ellenérveit is összegyűjtötte.

Az Élet és Irodalom című hetilap mai száma közli Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar művészeti vezetője Gyurcsány Ferencnek címzett nyílt levelét. Ebben a jeles muzsikus lemond a Bartók Emlékbizottságban betöltött tagságáról, tiltakozva a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) legutóbbi pályázati döntése ellen.

Lapunk is beszámolt róla, a mecénás testület zenei szakkollégiuma három éven át összesen 180 millió forinttal támogatja az újabb Bartók-CD-összkiadás megjelenését Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikusok művészeti irányítója elképzelései alapján és közreműködésével, a (magánkézben levő) Hungaroton lemezkiadó gondozásában. Ezzel a programmal nyert az NKA-pályázaton a Summa Artium Kht. nevű, kulturális szponzorokat gyűjtő szervezet, amelynek vezetője, Török András - mint azt a nyílt levél is megjegyzi -, a 90-es években az NKA elnöke volt. A másik pályázó, a Fesztiválzenekar Alapítvány a világban eddig készült legszebb Bartók-felvételekből, köztük számos magyar származású művész játékából javasolta összeállítani a sorozatot, ezt az elképzelést azonban nem támogatták.

Fischer nyílt levelében kifogásolja a döntés távirati irodánál megjelent indoklásának azt a részét, hogy "...bár valóban sokfelé a világban születnek kiváló lemezfelvételek, azok sohasem helyettesíthetik, nem pótolhatják azt, hogy a magyar zene legjobbjai mit mondanak a XXI. század elején a bartóki életműről". A karmester felteszi a kérdést, vajon mindazok, akik az utóbbi években (állami támogatás nélkül) lemezre vették Bartók műveit - mások mellett Solti György, Schiff András, Pauk György, Ránki Dezső, Végh Sándor vagy a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer vezényletével -, nem a "magyar zenei élet legjobbjai"-e. A karmester szerint döntésével az NKA súlyosan megsértette a hazai előadók nagy részét, és megsértette az esélyegyenlőség elvét is. Olyan helyzetet teremtett, amelyben a jelen előadó-generáció egyes tagjai ugyanazokat a Bartók-műveket támogatás nélkül, míg más tagjai hatalmas állami támogatással veszik lemezre. Mi több, az állami szervek aszszisztáltak a Hungaroton köré csoportosult előadók, zenetudósok agresszív törekvéséhez, hogy magukat Bartók egyedüli letéteményeseként tüntessék fel, és maguknak kiemelt állami támogatást biztosítsanak - állítja Fischer. Kifejti azt is, a kormányfő által elnökölt Bartók Emlékbizottságban az érdemi munka helyett zenei érdekcsoportok állami pénzekhez juttatása folyik - szerinte nehezen vitatható, hogy az NKA egész pályázati eljárása azt a célt szolgálta, hogy 180 millió forintos támogatáshoz juttassa a Summa Artiumot és a Hungarotont.

Török András viszont kérdésünkre elmondta, a Summa Artium csupán katalizátor szerepet tölt be, egyetlen fillért sem kap a megítélt támogatásból, mert a bejegyzés alatt álló Bartók Új sorozat Alapítvány fogja lebonyolítani a programot. Kuratóriumában csak zenei szakemberek foglalnak helyet. Eredetileg egy inkognitójához ragaszkodó magántámogató ajánlott fel néhány milliót egy ünnepi Bartók-hangversenyre, amelyet Kocsis Zoltán játszana New Yorkban, a Carnegie Hallban. Török viszont zenei körökben már hallott az új Bartók-összkiadás ötletéről, és egy magántámogatási akciót javasolt inkább, amelylyel akár 8-10 év alatt összegyűlhet a pénz a sorozatra. Fölmerült azonban, hogy gyorsabban elkészülhetne a kiadás, ha az állam is részt vállalna a finanszírozásból. (A Summa Artium az NKA 180 milliója mellé legalább ennyi támogatás megszerzését ígérte más forrásból.)

Itt kapcsolódik össze Török próbálkozása a hivatalban le- vő NKA-elnökével. Harsányi László elmondta lapunknak, hiányolt egy méltó és kiemelkedő állami programot a Bartók-emlékévből, és erre alkalmasnak látszott a CD-összkiadás terve. A plánumot a mecénás szervezetet irányító bizottság elé terjesztette, amely egyhangúlag megszavazta a 180 milliót egy pályázathoz. A tendert a zenei szakkollégium írta ki. Szirányi János, e grémium elnöke kérdésünkre tegnap úgy nyilatkozott, bár a kiíráskor a Summa Artium Kocsis Zoltán Bartók-koncepciójára alapozott elképzelését már ismerték, nem erre írták ki a pályázatot. A testület saját álláspontja, hogy az előző összkiadás óta eltelt negyedszázad után elsősorban az új kutatásokat figyelembe vevő, a legkorszerűbb Bartók-ismeretek alapján készülő, zömében új magyar felvételeket tartalmazó sorozat tervét kell támogatni. Mindössze két értékelhető pályázat érkezett be.

Szirányi szerint a Fesztiválzenekar Alapítványé színpompás kínálatot ad a legkülönbözőbb időszakokban készült kiváló felvételekből, de az összeállítás inkább a létező Bartók-interpretációk sokféleségét bizonyító összegzés, mondhatni nagyszerű kereskedelmi gyűjtemény. A zenei kollégium által is korunk kiemelkedő Bartók-játékosának tartott Kocsis zongoraművészi-karmesteri közreműködése köré szerveződő sorozat viszont köztámogatást érdemel, és erről egyhangú döntés született. A kollégium elnöke hozzátette, a nyertes programban számos más előadó is - a többi között Ránki Dezső, Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Takács Nagy Gábor, jeles énekesek, kórusok sora - szerepel; az idén megjelenő első lemezeken a három zongoraverseny közreműködőjeként a Fesztiválzenekar is. Az együttest és karmesterüket, Fischer Ivánt éppen hogy a "magyar zene legjobbjai" között tartják számon - érvelt Szi-rányi, hozzátéve: a két pályázat azonban, egymástól nagyon eltérő koncepciója miatt, nem tűnt egyesíthetőnek.

l Az esélyegyenlőtlenséget nem először teszi szóvá a hazai zenei életben a Fesztiválzenekarral nevét megalapozó (kezdetben még Kocsis Zoltánnal szorosan együttműködő), mára nemzetközi karriert befutott Fischer Iván. Kifogást emelt, amikor az ezredfordulón a fideszes miniszter, Rockenbauer Zoltán - Kocsist kérve fel a művészeti irányításra - kiemelt állami támogatást adott a Nemzeti Filharmonikusoknak. Felemelte szavát az ellen is, hogy a szocialista-liberális kormány a Művészetek Palotájában megnyíló hangversenytermet a Kocsis vezette együttesnek akarta adni. A Bartók-összkiadást is a Kocsis-társulat "folyamatos nyomulása" újabb állomásának tekinti Fischer. Az idei állami költségvetés a zenekarból, énekkarból és kottagyűjteményből álló Nemzeti Filharmonikusoknak - mint nemzeti intézménynek - 1,638 milliárd forint támogatást nyújt. A zenekart, saját kottatárat fenntartó (énekkara nincs) Fesztiválzenekar 337,2 milliót, amelyhez 22 millió járul az önkormányzati zenekarok állami keretéből, és 2,2 millió pályázati támogatás az NKA-tól. Ezenkívül a fővárosi önkormányzat 433,8 millióval járul hozzá Fischer együttesének működéséhez, amelynek köztámogatása így 803 millió forint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!