Klasszikus

Vihar előtti csend Gödöllőn

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
A kulturális minisztérium azt reméli, hogy a Gödöllői Királyi Kastély kht. ügyvezető igazgatójának mandátumámak május 23-i lejártáig sikerül megválasztani utódját. Ehhez a kht. másik tulajdonosának, Gödöllő városának az egyetértése is kell. A legutóbbi taggyűlés viharos módon ért véget, a kht. éves beszámolóját sem sikerült elfogadni, a személyi kérdések tárgyalásáig pedig el sem jutottak a felek.

Gémesi György polgármester a kulturális minisztériumot hibáztatta, szerinte formai okokra hivatkozva nem fogadta el a Gödöllői Királyi Kastély kht. múlt pénteki taggyűlése az éves beszámolót. A polgármester - egyszersmind a kht. egyik kisebbségi tulajdonosának, Gödöllő városának képviselője - szerint a többségi tulajdonos Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) tudatosan akarja ellehetetleníteni a kht-t.

Minisztériumi forrásból ugyanakkor úgy értesültünk, hogy a kht. éves beszámolójának elfogadásához szükséges a kht. felügyelő bizottságának írásos jelentése, mely nem állt rendelkezésre a pénteki taggyűlésen. Ettől függetlenül azonban meg lehetett volna tárgyalni a további napirendi pontokat, így a jelenlegi ügyvezető utódjának megválasztását, ám a város képviselőjének, Gémesi Györgynek a kivonulása ezt meghiúsította.

A kht. ügyvezető igazgatójának nyolc nap múlva ki kell írnia az újabb taggyűlést. A minisztérium bízik abban, hogy Gémesi György elfogadja a kht. ügyvezetőjeként Mizsei Zsuzsát. A közdaszdász a 2002-es kormányváltás után került a Millenáris kht. élére. Nagy szerepe volt azt előző ügyvezetés által hátrahagyott gazdasági és jogi káosz megszüntetésében. A Ganz-parkból nemrégiben távozott ügyvezető elképzelései nem egyeztek az új tulajdonos, az Informatikai Minisztérium koncepciójával. Mizsei Zsuzsa nem kívánt többet elárulni, mint azt, hogy valóban felkérték a Gödöllői Királyi Kastély kht. vezetésére.

A Gödöllői Királyi Kastély kht. ügyvezetését az 1998-as kormányváltás után váltották le, s nevezték ki Körösvölgyi Lászlót a kastély élére, akit 2002-ben további 3 évre bebetonoztak. A kht. működését sok kritika érte az elmúlt években, számos minisztériumi vizsgálat talált szabálytalanságokat. A kulturális minisztérium több munkaanyaga kifogásolta, hogy a rehabilitáció lelassult az elmúlt években. Ugyanakkor tény, hogy elkészült a felújított barokk színház. A minisztérium az elmúlt években több ízben tett kísérletet az ügyvezető leváltására, a kht. tulajdonosi struktúrájának megváltoztatására. Gémesi György ellenállásán azonban ezek az akciók rendre elbuktak.

A Gödöllői Királyi Kastély kht-t 1994-ben hozták létre 1 milliárd forintos törzstőkével. A Nemzeti Kulturális Örkség Minisztériuma (NKÖM), a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium (KVM), Gödöllő városa, és - minimális tulajdonrésszel - a Mahill Mérnökiroda voltak a tulajdonosok. Később az állami oldal tulajdonosa kizárólag a NKÖM lett. Bár az állam vállalta a kastély felújításában a legnagyobb részt, a legfontosabb kérdésekben háromnegyedes szótöbbséggel határoz a kht., így Gödöllő városának hozzájárulása nélkül nem választhatnak ügyvezető igazgatót.

-----------------------------------------------------------------

A gödöllői kastélyt Grassalkovich Antal gróf építette a 18. században. A Grassalkovich család férfi ágának 1841-es kihalása után több tulajdonosa is volt az épületegyüttesnek, majd 1867-ben vásárlás révén a koronajavak állományába került és az országgyűlés döntése alapján a mindenkori magyar uralkodó pihenőrezidenciájául jelölték ki. Ez a funkciója 1918-ig maradt meg, így Ferenc József (1867-1916), majd IV. Károly (1916-1918), illetve a királyi család gyakorta, évente hosszú hónapokat időzött Gödöllőn. Ebben a korszakban a kastély az önálló magyar államiság egyik szimbólumává vált, s politikai jelentőséggel is rendelkezett. Különösen Erzsébet királyné tartózkodott szívesen Gödöllőn, ahol magyar környezete mély szeretettel vette körül.

1918 végén, IV. Károly rövid királysága után a kastély néhány hónapig üresen állt. 1919 tavaszán, amikor a Tanácsköztársaság itt alakította ki főhadiszállását, az épület és a katonai gyakorlatozásokra használt parkja rohamosan pusztult. Az újabb fénykort a kastély életében az 1920-tól kezdődő kormányzói időszak hozta el. Az 1944 őszéig Horthy Miklós kormányzó a nyári pihenés hetei mellett elsősorban vadászkastélyként használta a rezidenciát.

A második világháború után szovjet és magyar katonai alakulatok telepedtek meg a kastény falai között. A gyönyörű termekben szociális otthont, szükséglakásokat létesítettek, a parkot pedig felszabdalták. A legégetőbb állagmegóvási munkák 1986 ban kezdődtek meg, 1990 ben a szovjet hadsereg utolsó katonája is elhagyta a déli szárnyakat, majd a szociális otthon is megszűnt.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.