Klasszikus

Vihar előtti csend Gödöllőn

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
A kulturális minisztérium azt reméli, hogy a Gödöllői Királyi Kastély kht. ügyvezető igazgatójának mandátumámak május 23-i lejártáig sikerül megválasztani utódját. Ehhez a kht. másik tulajdonosának, Gödöllő városának az egyetértése is kell. A legutóbbi taggyűlés viharos módon ért véget, a kht. éves beszámolóját sem sikerült elfogadni, a személyi kérdések tárgyalásáig pedig el sem jutottak a felek.

Gémesi György polgármester a kulturális minisztériumot hibáztatta, szerinte formai okokra hivatkozva nem fogadta el a Gödöllői Királyi Kastély kht. múlt pénteki taggyűlése az éves beszámolót. A polgármester - egyszersmind a kht. egyik kisebbségi tulajdonosának, Gödöllő városának képviselője - szerint a többségi tulajdonos Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) tudatosan akarja ellehetetleníteni a kht-t.

Minisztériumi forrásból ugyanakkor úgy értesültünk, hogy a kht. éves beszámolójának elfogadásához szükséges a kht. felügyelő bizottságának írásos jelentése, mely nem állt rendelkezésre a pénteki taggyűlésen. Ettől függetlenül azonban meg lehetett volna tárgyalni a további napirendi pontokat, így a jelenlegi ügyvezető utódjának megválasztását, ám a város képviselőjének, Gémesi Györgynek a kivonulása ezt meghiúsította.

A kht. ügyvezető igazgatójának nyolc nap múlva ki kell írnia az újabb taggyűlést. A minisztérium bízik abban, hogy Gémesi György elfogadja a kht. ügyvezetőjeként Mizsei Zsuzsát. A közdaszdász a 2002-es kormányváltás után került a Millenáris kht. élére. Nagy szerepe volt azt előző ügyvezetés által hátrahagyott gazdasági és jogi káosz megszüntetésében. A Ganz-parkból nemrégiben távozott ügyvezető elképzelései nem egyeztek az új tulajdonos, az Informatikai Minisztérium koncepciójával. Mizsei Zsuzsa nem kívánt többet elárulni, mint azt, hogy valóban felkérték a Gödöllői Királyi Kastély kht. vezetésére.

A Gödöllői Királyi Kastély kht. ügyvezetését az 1998-as kormányváltás után váltották le, s nevezték ki Körösvölgyi Lászlót a kastély élére, akit 2002-ben további 3 évre bebetonoztak. A kht. működését sok kritika érte az elmúlt években, számos minisztériumi vizsgálat talált szabálytalanságokat. A kulturális minisztérium több munkaanyaga kifogásolta, hogy a rehabilitáció lelassult az elmúlt években. Ugyanakkor tény, hogy elkészült a felújított barokk színház. A minisztérium az elmúlt években több ízben tett kísérletet az ügyvezető leváltására, a kht. tulajdonosi struktúrájának megváltoztatására. Gémesi György ellenállásán azonban ezek az akciók rendre elbuktak.

A Gödöllői Királyi Kastély kht-t 1994-ben hozták létre 1 milliárd forintos törzstőkével. A Nemzeti Kulturális Örkség Minisztériuma (NKÖM), a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium (KVM), Gödöllő városa, és - minimális tulajdonrésszel - a Mahill Mérnökiroda voltak a tulajdonosok. Később az állami oldal tulajdonosa kizárólag a NKÖM lett. Bár az állam vállalta a kastély felújításában a legnagyobb részt, a legfontosabb kérdésekben háromnegyedes szótöbbséggel határoz a kht., így Gödöllő városának hozzájárulása nélkül nem választhatnak ügyvezető igazgatót.

-----------------------------------------------------------------

A gödöllői kastélyt Grassalkovich Antal gróf építette a 18. században. A Grassalkovich család férfi ágának 1841-es kihalása után több tulajdonosa is volt az épületegyüttesnek, majd 1867-ben vásárlás révén a koronajavak állományába került és az országgyűlés döntése alapján a mindenkori magyar uralkodó pihenőrezidenciájául jelölték ki. Ez a funkciója 1918-ig maradt meg, így Ferenc József (1867-1916), majd IV. Károly (1916-1918), illetve a királyi család gyakorta, évente hosszú hónapokat időzött Gödöllőn. Ebben a korszakban a kastély az önálló magyar államiság egyik szimbólumává vált, s politikai jelentőséggel is rendelkezett. Különösen Erzsébet királyné tartózkodott szívesen Gödöllőn, ahol magyar környezete mély szeretettel vette körül.

1918 végén, IV. Károly rövid királysága után a kastély néhány hónapig üresen állt. 1919 tavaszán, amikor a Tanácsköztársaság itt alakította ki főhadiszállását, az épület és a katonai gyakorlatozásokra használt parkja rohamosan pusztult. Az újabb fénykort a kastély életében az 1920-tól kezdődő kormányzói időszak hozta el. Az 1944 őszéig Horthy Miklós kormányzó a nyári pihenés hetei mellett elsősorban vadászkastélyként használta a rezidenciát.

A második világháború után szovjet és magyar katonai alakulatok telepedtek meg a kastény falai között. A gyönyörű termekben szociális otthont, szükséglakásokat létesítettek, a parkot pedig felszabdalták. A legégetőbb állagmegóvási munkák 1986 ban kezdődtek meg, 1990 ben a szovjet hadsereg utolsó katonája is elhagyta a déli szárnyakat, majd a szociális otthon is megszűnt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.