Klasszikus

VII. Nagycenki Művészeti Napok

2005.07.18. 00:00
Ajánlom
A „Fiatal nemzedék a történelmi emlékhelyen” alcímet viselő programsorozat idén augusztus 5-14. között számos hangversenyt kínál fiatal muzsikusok és neves művészek közreműködésével a festői szépségű nagycenki kastély területén.

Az ifjú zenei tehetségeket is felkaroló művészeti rendezvénysorozat 2005-től nemzetközi szereplőkkel és ifjúsági alkotótáborral bővül. A kamarazenei programokra Csehországból és Szlovéniából, a népzenei-, néptánc programra Szlovákiából, az ifjúsági alkotótáborba Ausztriából érkeznek vendégművészek. Mind a zenei, mind a képzőművészeti programok előadásokkal egészülnek ki, melyeknek céljai az európai kulturális együttműködések lehetőségeinek áttekintése, a zene és a képzőművészet örök érvényű kapcsolatának elemzése, valamint a művészetek hatásainak elemzése a személyiségfejlődésre.

A VII. Nagycenki Művészeti Napok rendezvénysorozata az idei évtől ifjúsági képzőművészeti tagozattal bővül. Alapfeladatának tekinti a zene és képzőművészet örök érvényű kapcsolatának elemzését, megnyilvánulási lehetőségeinek feltérképezését és az alkotók egymáshoz való viszonyát. A tábor vezetője Horváthné Török Bernadett lesz. A kurzus programjai és vezetői: rajzolás, festés – akvarell, batikolás, stilizációk, tanulmányrajzok, formaátírások készítése; érzelmek a zenében, ezek megfogalmazási lehetőségei, kifejeződésük és megjelenítésük vizuális nyelven; különböző hangszerek tanulmányozása (vezeti: Eva Triller, Gráz); kézműves foglalkozások, egyszerű hangszerek elkészítése (vezeti: Kovács Alajos); a tehetség kibontakoztatását és az önismeretet elősegítő foglalkozások (vezeti: Kenessei Károly).

Augusztus 10-én, délután 15 órától „Az integrációs célú, határokon átívelő civil szerveződésektől a közös európai kulturális fejlődésig” címmel a Művészeti Napokon résztvevő külföldi és hazai közreműködők előadásokat hallgatnak meg a kulturális csereprogramok, a közös rendezvények és a továbbképzések lehetőségeiről, a transznacionális, határokon átnyúló és interregionális együttműködés tervezhetőségéről, valamint Európa kiegyensúlyozott kulturális fejlődésének jelentőségéről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.