Klasszikus

VII. Nagycenki Művészeti Napok

2005.07.18. 00:00
Ajánlom
A „Fiatal nemzedék a történelmi emlékhelyen” alcímet viselő programsorozat idén augusztus 5-14. között számos hangversenyt kínál fiatal muzsikusok és neves művészek közreműködésével a festői szépségű nagycenki kastély területén.

Az ifjú zenei tehetségeket is felkaroló művészeti rendezvénysorozat 2005-től nemzetközi szereplőkkel és ifjúsági alkotótáborral bővül. A kamarazenei programokra Csehországból és Szlovéniából, a népzenei-, néptánc programra Szlovákiából, az ifjúsági alkotótáborba Ausztriából érkeznek vendégművészek. Mind a zenei, mind a képzőművészeti programok előadásokkal egészülnek ki, melyeknek céljai az európai kulturális együttműködések lehetőségeinek áttekintése, a zene és a képzőművészet örök érvényű kapcsolatának elemzése, valamint a művészetek hatásainak elemzése a személyiségfejlődésre.

A VII. Nagycenki Művészeti Napok rendezvénysorozata az idei évtől ifjúsági képzőművészeti tagozattal bővül. Alapfeladatának tekinti a zene és képzőművészet örök érvényű kapcsolatának elemzését, megnyilvánulási lehetőségeinek feltérképezését és az alkotók egymáshoz való viszonyát. A tábor vezetője Horváthné Török Bernadett lesz. A kurzus programjai és vezetői: rajzolás, festés – akvarell, batikolás, stilizációk, tanulmányrajzok, formaátírások készítése; érzelmek a zenében, ezek megfogalmazási lehetőségei, kifejeződésük és megjelenítésük vizuális nyelven; különböző hangszerek tanulmányozása (vezeti: Eva Triller, Gráz); kézműves foglalkozások, egyszerű hangszerek elkészítése (vezeti: Kovács Alajos); a tehetség kibontakoztatását és az önismeretet elősegítő foglalkozások (vezeti: Kenessei Károly).

Augusztus 10-én, délután 15 órától „Az integrációs célú, határokon átívelő civil szerveződésektől a közös európai kulturális fejlődésig” címmel a Művészeti Napokon résztvevő külföldi és hazai közreműködők előadásokat hallgatnak meg a kulturális csereprogramok, a közös rendezvények és a továbbképzések lehetőségeiről, a transznacionális, határokon átnyúló és interregionális együttműködés tervezhetőségéről, valamint Európa kiegyensúlyozott kulturális fejlődésének jelentőségéről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus hír

Balázs János a „Cziffra Kápolnában” ad koncertet

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége, és fellép a Saint-Frambourg Kápolnában is.
Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.