Klasszikus

VII. Református Zenei Fesztivál

2010.05.13. 15:21
Ajánlom
Az Ünnepi Könyvhéttel és a Bárka Fesztivállal együtt a VII. Református Zenei Fesztivál június 4-6 között a budapesti Bakáts téren sokszínű ingyenes programot kínál.

A hétvégi Fesztivál keretein belül lesz fáklyás menet énekléssel, találkozó a különböző református iskolák, intézmények és kórusok számára, fellépnek határon túli együttesek, illetve minden este kerekasztal beszélgetés várja az érdeklődőket. Június 25-én 19:30-kor a Müpa Nagytermében pedig fellép a 370 fős Egyesített Kárpát-medencei Református Kórus a Református Énekek IX. című esten.

Június 4-én, pénteken a napot az ünnepélyes megnyitó után Lovász Irén és barátai indítják a Bakáts téren 16:00 órakor, majd  kerekasztal beszélgteés következik Dr. Knopp Máriával a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének alapító igazgatójával 17:30-kor a Teológia Dísztermében. Este a szerb és horvát népzenei hagyományát őrző Vujicsics együttes lép fel, 19:00 órakor. A koncert után, 21:00 óra körül indul a zsoltár énekléssel egybekötött fáklyás menet és késő esti áhítat (igét hirdet Csoma Áron lelkész egy 150 fős kórus és az Invocatio Musicalis együttes közreműködésével).

Szombaton egész nap, délelőtt 10:00 órától este 18:00 óráig a Lónyay utcai Refomrátus Gimnáziumban találkozhatnak a magyarországi református iskolák tagjai. Szintén majdnem teljes napos lesz az a családi program, mely a Ráday utcai bölcsődében tartanak ovódásoknak (10:00 - 16:00). A Bakáts téren délután 14:00-kor kezdődnek a programok, a Keep Floyding együttest az erdélyi Transylmania követi. 16:00 órakor kezdődik a Teológia Dísztermében tartott kerekasztal beszélgetés, ezúttal Dr. Bognár László közgazdász profeszorral, akit ugyanezen a helyen Gárdonyi Zoltán Református Együttese követ. Este a 300 tagot számláló Egyesített Református Kórus a Kálvin téri református templomban, a Misztrál és az After Crying együttes pedig a Bakáts téren lép fel.

A vasárnapi porgram zenés istentisztelettel kezdődik 10:00 órakor a Kálvin, illetve a Szilágyi Dezső téri templomban. Az előbbin közreműködik a Szatmári Református Egyházmegye Lelkész- és Gyermekkórusa, az utóbbin pedig az erdélyi Sola Musica együttes. Délután Vedres Csaba és Gyermán Júlia mellett a vajdasági Bakos Árpád és barátai, illetve a Zurgó együttes lép fel. A 18:00 órakor kezdődő zenés áhítatot a fesztivált záró beszélgetés követi, este 19:00 órakor Dr. Bagdy Emőkével, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Tanszékének alapítójával és tanszékvezetőjével.

További információ a www.perifericrecords.com honlapon.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.