Klasszikus

VIII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál

2007.03.17. 00:00
Ajánlom
Az 1999-ben alapított Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált az idén március 22-25. között rendezik meg. A nagy hagyományú rendezvény továbbra is a város egyetlen nemzetközi zenei fesztiválja, és az ország egyik legfontosabb nemzetközi gitáros fóruma is egyben.

A fesztiválon a szakma nagynevű sztárjai, szólisták, együttesek és fiatal tehetségek egyaránt bemutatkoznak. A programok gerincét klasszikus (nem csak gitár-) koncertek, jazz- és flamenco-estek, és idén nemzetközi verseny alkotják. A szervezők célkitűzése között szerepel a fiatal, kiemelkedő művészek támogatása is. A fesztiválon eddig négy kontinens több mint huszonöt országából szerepeltek művészek.

A VIII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál különleges eseménye a nemzetközi tehetségkutató verseny lesz, mely tavaly is sok érdeklődőt vonzott. A verseny fődíja Vassilis Vassileiadis görög hangszerkészítő mester gitárja, és egy koncertmeghívás a Bartók Rádió Márványtermébe. (A hangszerkészítő mester munkái a fesztivál ideje alatt a Zeneművészeti Kar épületében tekinthetők meg.)

2006-ban El Macareno andalúziai flamenco-mestert tomboló tapsvihar közepette állva ünnepelte a közönség, ezért az idén közkívánatra ismét El Macareno lesz a fesztivál sztárvendége, aki a Gálaesten, 23-án pénteken hallható.

A meghívott vendégek között szerepel Judicael Perroy francia gitárvirtuóz, aki számos verseny győztese, többek között a Guitar Foundation of America első díját hozta el, mely az amerikai kontinens legfontosabb rangadója. A művész boszorkányos technikájáról és mediterrán temperamentumáról ismert. Az ukrán Vladimir Dozenko, aki az egyik legihletettebb előadója a kubai és orosz gitárzenénekmár, egyszer nagy sikerrel szerepelt Szegeden, 2003-ban.

Kuriózumnak számít a Rozetta Lantduó, Tokodi Gábor és Győri István kamaraegyüttese, akik a reneszánsz és barokk zene legérdekesebb területeire kalauzolják a közönséget. Pusztai Antal neve a szegedi közönség számára már fogalommá vált, tudása a klasszikus zene és a jazz területén is Snétbergerével vetekszik. A művész az idén új CD felvételt készített.

A fesztivál alapítója és művészeti vezetője, Pavlovits Dávid gitárművész és zeneszerző szintén számos verseny győztese. Zeneszerzőként gitárműveit a világhírű Ricordi kiadó publikálta, ahol többek között Verdi operái is elsőként jelentek meg. 2005-ben első magyar gitárosként adott szólóestet a New York-i Carnegie Hall-ban.

További információk és a részletes program a www.gitarfesztival.hu honlapon olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.