Klasszikus

Viktória!

2006.09.14. 00:00
Ajánlom
A Victoria Kamarakórus ismét fényes sikert aratott. A Helsinkiben megrendezett II. Harald Andersén Nemzetközi Kamarakórusversenyen megosztott második helyezést kaptak. Első díjat a zsűri nem adott ki.

A Victoria Kamarakórus és Cser Ádám

A versenyre 3 évenként kerül sor, legfeljebb 12 kórus részvételével. Idén 10 együttest hívtak meg, ebből 8 jelent meg. Az alapvető különbség a többi kórusversenyhez képest, hogy míg azokon tilos, itt megengedett a profi kórusok, illetve a profi énekesek részvétele az adott együtteseken belül. A kamarakórust ezen a versenyen is Cser Ádám vezényelte.

A magyarországi kóruskultúra nem vész el, csak átalakul. Az utóbbi években sorra alakultak hazánkban a mozgalmi jellegű kóruskultúrától eltérő, hagyományban gyökerező nyugati típusú énekegyüttesek, melyek közül az egyik legizgalmasabb és legsikeresebb az 1998-ban, Szegeden alakult Victoria Kamarakórus.

Tagjai nem mindennapi lelkesedéssel és odaadással dolgoznak, aminek eredményeként számos díjjal büszkélkedhetnek. Legutóbb éppen az idei Goriziai Nemzetközi Kórusversenyről hozták el a fődíjat és két különdíjat. A kórus érdeklődésének középpontjában a reneszánsz és a kortárs repertoár áll: szinte valamennyi koncertjükön bemutatnak új művet, vagy korábban itthon nem hallott reneszánsz alkotást.

Résztvevő kórusok
The Esoterics (USA)
Grex Musicus (Finnország)
Jubilate (Finnország)
Junges Vokalensemble Hannover (Németország)
Komorni Zbor AVE (Szlovénia)
Sofia Vocal Ensemble (Svédország)
Tritonuksen laujat (Finnország)
Victoria Kamarakórus (Szeged, Magyarország)

Zsűritagok:
Frieder Bernius (Németország)
Stephen Cleobury (Anglia)
Tonu Kaljuste (Észtország)
Stefan Parkman (Svédország)
Hannu Norjanen (Finnország)

Eredmény:
Megosztott II. díj: Sofia Vocal Ensemble, Victoria Kamarakórus
III. díj: Grex Musicus

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.