Klasszikus

Világhírű csellóművész a Zeneakadémián

2014.12.09. 14:25
Ajánlom
A Zeneakadémián lép fel Steven Isserlis. A világhírű angol csellóművész december 12-én Várjon Dénes zongoraművésszel ad kamaraestet, 13-án és 14-én pedig a Concerto Budapest vendégszólistájaként szólaltatja meg Dvořák h-moll gordonkaversenyét.

Steven Isserlis és Várjon Dénes régi kamarapartnerek - többek között egy közös ausztráliai turnét és egy Schumann-lemezt is maguk mögött tudhatnak már -, és ezen túlmenően barátok is: Isserlis a színpadon kívül is szoros kapcsolatot ápol a zongoraművésszel és feleségével, az ugyancsak zongorista Simon Izabellával.

0B06BCBE-5AF6-436C-8D18-CBD47EF39399

Steven Isserlis

Az angol csellófenomén rendszeres telefonkapcsolatban áll Kurtág Györggyel is, akinek több miniatűrje - Hommage a John Cage, Gerard de Nerval, Schatten, Kroó György in memoriam - is felcsendül majd a Várjon Dénessel adandó pénteki kamarakoncerten.

A hangverseny első felében Schumann Fantáziadarabok (op. 73), Fauré d-moll cselló-zongora szonáta, valamint Bloch A zsidó életből - három vázlat csellóra és zongorára című műve hangzik el, majd a szünet után, a Kurtág-darabokat követően Beethoven A-dúr cselló-zongora szonátájával koronázzák meg az estet. A koncert után a Kóda című sorozat keretében pódiumbeszélgetésre is várják az érdeklődőket Steven Isserlis és Várjon Dénes, valamint Békéssy Lili és Czinege Ádám zeneakadémiai hallgatók részvételével.

December 13-án és 14-én Isserlis a zenetörténet egyik legnépszerűbb csellóversenyét, Dvořák h-moll gordonkaversenyét játssza a Zeneakadémia rezidens zenekara, a Concerto Budapest szólistájaként, Keller András vezényletével. A művet, amely keletkezése óta a csellisták alaprepertoárjához tartozik, közel negyven évig nem rögzítette Isserlis, mígnem tavaly végre elkészítette belőle saját felvételét, amelyet a kritikusok azonnal referenciaértékűként üdvözöltek. Dvořák darabját követően két Csajkovszkij-klasszikus lesz hallható a hangversenyen, két megrázó szerelmi történet zenei lenyomata: a Rómeó és Júlia nyitányfantázia, valamint a Hattyúk tava balettzenéjének legszebb pillanatait tartalmazó zenekari szvit.

A hazai csellista növendékek örömére Isserlis mesterkurzust is tart a Zeneakadémián december 11-én, csütörtökön. A kurzus a passzív résztvevők számára nyitott, de a jelentkezés regisztrációhoz kötött.

Az 1958-ban, Londonban született Steven Isserlis a világ csellistáinak élvonalába tartozik, a vezető klasszikus zenekarok rendszeres partnere. Olyan neves muzsikusokkal zenélt együtt, mint Simon Rattle, Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Thomas Ades, Joshua Bell, a magyarok közül Schiff András vagy Fischer Iván. Fellépett többek között a Salzburgi Ünnepi Játékok és a BBC Proms keretében, muzsikált a Carnegie Hall színpadán, a londoni Wigmore Hallnak pedig rezidens művésze is volt. További magyar vonatkozás életében, hogy a Végh Sándor által alapított Prussia Cove-i International Musicians' Seminar művészeti vezetője.

Isserlis a historikus előadásmódnak is mestere, a legtöbb darabot bélhúrokon játssza 1726-ban készült Stradivariusán, ugyanakkor a kortárs zenének is nagy híve: olyan komponisták műveinek ősbemutatója fűződik a nevéhez, mint John Tavener, Wolfgang Rihm és Thomas Ades.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.