Klasszikus

Világhírű csellóművész a Zeneakadémián

2014.12.09. 14:25
Ajánlom
A Zeneakadémián lép fel Steven Isserlis. A világhírű angol csellóművész december 12-én Várjon Dénes zongoraművésszel ad kamaraestet, 13-án és 14-én pedig a Concerto Budapest vendégszólistájaként szólaltatja meg Dvořák h-moll gordonkaversenyét.

Steven Isserlis és Várjon Dénes régi kamarapartnerek - többek között egy közös ausztráliai turnét és egy Schumann-lemezt is maguk mögött tudhatnak már -, és ezen túlmenően barátok is: Isserlis a színpadon kívül is szoros kapcsolatot ápol a zongoraművésszel és feleségével, az ugyancsak zongorista Simon Izabellával.

0B06BCBE-5AF6-436C-8D18-CBD47EF39399

Steven Isserlis

Az angol csellófenomén rendszeres telefonkapcsolatban áll Kurtág Györggyel is, akinek több miniatűrje - Hommage a John Cage, Gerard de Nerval, Schatten, Kroó György in memoriam - is felcsendül majd a Várjon Dénessel adandó pénteki kamarakoncerten.

A hangverseny első felében Schumann Fantáziadarabok (op. 73), Fauré d-moll cselló-zongora szonáta, valamint Bloch A zsidó életből - három vázlat csellóra és zongorára című műve hangzik el, majd a szünet után, a Kurtág-darabokat követően Beethoven A-dúr cselló-zongora szonátájával koronázzák meg az estet. A koncert után a Kóda című sorozat keretében pódiumbeszélgetésre is várják az érdeklődőket Steven Isserlis és Várjon Dénes, valamint Békéssy Lili és Czinege Ádám zeneakadémiai hallgatók részvételével.

December 13-án és 14-én Isserlis a zenetörténet egyik legnépszerűbb csellóversenyét, Dvořák h-moll gordonkaversenyét játssza a Zeneakadémia rezidens zenekara, a Concerto Budapest szólistájaként, Keller András vezényletével. A művet, amely keletkezése óta a csellisták alaprepertoárjához tartozik, közel negyven évig nem rögzítette Isserlis, mígnem tavaly végre elkészítette belőle saját felvételét, amelyet a kritikusok azonnal referenciaértékűként üdvözöltek. Dvořák darabját követően két Csajkovszkij-klasszikus lesz hallható a hangversenyen, két megrázó szerelmi történet zenei lenyomata: a Rómeó és Júlia nyitányfantázia, valamint a Hattyúk tava balettzenéjének legszebb pillanatait tartalmazó zenekari szvit.

A hazai csellista növendékek örömére Isserlis mesterkurzust is tart a Zeneakadémián december 11-én, csütörtökön. A kurzus a passzív résztvevők számára nyitott, de a jelentkezés regisztrációhoz kötött.

Az 1958-ban, Londonban született Steven Isserlis a világ csellistáinak élvonalába tartozik, a vezető klasszikus zenekarok rendszeres partnere. Olyan neves muzsikusokkal zenélt együtt, mint Simon Rattle, Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Thomas Ades, Joshua Bell, a magyarok közül Schiff András vagy Fischer Iván. Fellépett többek között a Salzburgi Ünnepi Játékok és a BBC Proms keretében, muzsikált a Carnegie Hall színpadán, a londoni Wigmore Hallnak pedig rezidens művésze is volt. További magyar vonatkozás életében, hogy a Végh Sándor által alapított Prussia Cove-i International Musicians' Seminar művészeti vezetője.

Isserlis a historikus előadásmódnak is mestere, a legtöbb darabot bélhúrokon játssza 1726-ban készült Stradivariusán, ugyanakkor a kortárs zenének is nagy híve: olyan komponisták műveinek ősbemutatója fűződik a nevéhez, mint John Tavener, Wolfgang Rihm és Thomas Ades.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.