Klasszikus

Világhírű csellóművész a Zeneakadémián

2014.12.09. 14:25
Ajánlom
A Zeneakadémián lép fel Steven Isserlis. A világhírű angol csellóművész december 12-én Várjon Dénes zongoraművésszel ad kamaraestet, 13-án és 14-én pedig a Concerto Budapest vendégszólistájaként szólaltatja meg Dvořák h-moll gordonkaversenyét.

Steven Isserlis és Várjon Dénes régi kamarapartnerek - többek között egy közös ausztráliai turnét és egy Schumann-lemezt is maguk mögött tudhatnak már -, és ezen túlmenően barátok is: Isserlis a színpadon kívül is szoros kapcsolatot ápol a zongoraművésszel és feleségével, az ugyancsak zongorista Simon Izabellával.

0B06BCBE-5AF6-436C-8D18-CBD47EF39399

Steven Isserlis

Az angol csellófenomén rendszeres telefonkapcsolatban áll Kurtág Györggyel is, akinek több miniatűrje - Hommage a John Cage, Gerard de Nerval, Schatten, Kroó György in memoriam - is felcsendül majd a Várjon Dénessel adandó pénteki kamarakoncerten.

A hangverseny első felében Schumann Fantáziadarabok (op. 73), Fauré d-moll cselló-zongora szonáta, valamint Bloch A zsidó életből - három vázlat csellóra és zongorára című műve hangzik el, majd a szünet után, a Kurtág-darabokat követően Beethoven A-dúr cselló-zongora szonátájával koronázzák meg az estet. A koncert után a Kóda című sorozat keretében pódiumbeszélgetésre is várják az érdeklődőket Steven Isserlis és Várjon Dénes, valamint Békéssy Lili és Czinege Ádám zeneakadémiai hallgatók részvételével.

December 13-án és 14-én Isserlis a zenetörténet egyik legnépszerűbb csellóversenyét, Dvořák h-moll gordonkaversenyét játssza a Zeneakadémia rezidens zenekara, a Concerto Budapest szólistájaként, Keller András vezényletével. A művet, amely keletkezése óta a csellisták alaprepertoárjához tartozik, közel negyven évig nem rögzítette Isserlis, mígnem tavaly végre elkészítette belőle saját felvételét, amelyet a kritikusok azonnal referenciaértékűként üdvözöltek. Dvořák darabját követően két Csajkovszkij-klasszikus lesz hallható a hangversenyen, két megrázó szerelmi történet zenei lenyomata: a Rómeó és Júlia nyitányfantázia, valamint a Hattyúk tava balettzenéjének legszebb pillanatait tartalmazó zenekari szvit.

A hazai csellista növendékek örömére Isserlis mesterkurzust is tart a Zeneakadémián december 11-én, csütörtökön. A kurzus a passzív résztvevők számára nyitott, de a jelentkezés regisztrációhoz kötött.

Az 1958-ban, Londonban született Steven Isserlis a világ csellistáinak élvonalába tartozik, a vezető klasszikus zenekarok rendszeres partnere. Olyan neves muzsikusokkal zenélt együtt, mint Simon Rattle, Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Thomas Ades, Joshua Bell, a magyarok közül Schiff András vagy Fischer Iván. Fellépett többek között a Salzburgi Ünnepi Játékok és a BBC Proms keretében, muzsikált a Carnegie Hall színpadán, a londoni Wigmore Hallnak pedig rezidens művésze is volt. További magyar vonatkozás életében, hogy a Végh Sándor által alapított Prussia Cove-i International Musicians' Seminar művészeti vezetője.

Isserlis a historikus előadásmódnak is mestere, a legtöbb darabot bélhúrokon játssza 1726-ban készült Stradivariusán, ugyanakkor a kortárs zenének is nagy híve: olyan komponisták műveinek ősbemutatója fűződik a nevéhez, mint John Tavener, Wolfgang Rihm és Thomas Ades.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.