Klasszikus

Világhírű előadók az Eszterházi Vigasságokon

2016.04.03. 16:49
Ajánlom
Négy éven át szervezték, hogy a világhírű karmester és csembalóművész, Ton Koopman idén nyáron fellépjen a fertőd-eszterházi komolyzenei fesztiválon.

A fertőd-eszterházi Esterházy-kastélyban immár hagyományosan zajló Eszterházi Vigasságok egyik fontos eleme és küldetése is a kastély jelenének – hangsúlyozta Puskás Imre a programsorozatról tartott április elsejei sajtótájékoztatón. A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy folytatódik a kastély felújítása, a tervek szerint a jövőben helyrehozzák a Lovardát és a Muzsika Házát is.

Fertőd, Eszterháza

Fertőd, Eszterháza

Rácz Márton karmester, a programok zenei vezetője kiemelte: a sorozat abban különbözik a hazai fesztiváloktól, hogy itt elsősorban Haydn és a 18-19. századi zeneszerzők műveit hallhatja a közönség, ráadásul azon a helyen, ahol a darabok nagy része először elhangzott.

A sorozat április 15-én a május 28-ig tartó Tavaszi fesztivállal veszi kezdetét, majd június 25. és július 4. között a Régi Zenei Napokkal folytatódik a Filharmónia Magyarország szervezésében. A Budapesti Vonósok XXI. Fesztiváljának július 15. és 24. között ad otthont a kastélypark, Haydn meets jazz címmel a Szabadtéri Színpadon pedig kétnapos jazzkoncertsorozatot tartanak augusztus 5-én és 6-án. A Haydn-fesztiválra augusztus 19. és szeptember 4. között kerül sor, a VIII. Haydn Vonósnégyes-fesztivált pedig szeptember 9. és 18. között rendezik meg. A sorozat az október 1-je és 22. között zajló Őszi-fesztivállal zárul.

A programok összeállításakor a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a műfaji sokféleségre, többek között a szélesebb közönséget megszólító műfajokra, illetve azokra, amelyek elsősorban Eszterházához kötődnek.

A Tavaszi és Őszi Fesztiválokon az Eszterházi Vigasságok visszatérő együttesei és művészei mellett olyan előadók lépnek fel, mint a világhírű, korhű hangszeres zenét játszó Ton Koopman karmester és csembalóművész, Monica Huggett hegedűművész, a Kossuth-díjas Baráti Kristóf és Várdai István, Kim Nazarian dzsesszvokalista, aki a 2012-es tajvani a capella dzsessz világverseny magyar győztes együttesével, a Singer Street-tel ad koncertet. Az Orfeo Zenekar és Vashegyi György mellett a kastély rezidens együttese, az Esterházy Hofkapelle játssza a zenekari koncerteket.

Hallgassa meg Ton Koopman csembalójátékát:

Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont a Filharmónia Magyarországgal közösen szervezi a fertődi Esterházy-kastélyban a Régi Zenei Napok kurzusait és koncertjeit. Ebben az évben ismét olyan jelentős művészek tanítanak és lépnek föl, mint Malcolm Bilson, Helmuth Rilling, Simon Standage, Nancy Argenta és Ingrid Attrot.

Az augusztusi korhű hangszeres Haydn Fesztivál visszatérő magyar előadói mellett - az Orfeo Zenekar, a Purcell Kórus, az Capella Savaria, az Esterházy Hofkapelle és Vashegyi György, Kalló Zsolt, Rácz Márton - fellép Nicholas McGegan, Monica Huggett, Claire Debono, Enrico Onofri, Thomas Dolié, Julien Chauvin, Alexis Kossenko, Marcus Hoffmann, Pier Luigi Fabretti, Baráth Emőke és Fábri Flóra, Riccardo Doni, Somlai Petra, valamint Mécs Károly.

A Eszterházi Vigasságok Szabadtéri rendezvényén, a Haydn meets Jazz elnevezésű programon minden évben több világhírű magyar és külföldi jazz-szólista és együttes ad közös koncertet. Idén a Talamba Ütőegyüttes vendége lesz Horgas Eszter, Tóth Gabi és a Swing á la Django, valamint a Győri Szimfonikus Zenekar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.