Klasszikus

Világhírű észt művész a moziban

2015.02.10. 10:49
Ajánlom
Február 11-én indul az Észt Intézet és a Budapest Music Center rendhagyó filmklubja: 2015-ben világszerte koncertekkel és egyéb rendezvényekkel tisztelegnek a 80 éves Arvo Pärt előtt.

A világhírű észt zeneszerző művei nemcsak lemezfelvételeken és koncerttermekben hallhatók, hanem igen gyakran a moziban is, hiszen Pärt sajátos hangzásvilága számtalan rendezőt megihletett Jean-Luc Godard-tól Tom Tykweren át a tavalyi Oscar-díjas Paolo Sorrentinóig, és a dokumentumfilm olyan nemzetközileg elismert művelőit sem hagyta hidegen, mint Werner Herzog vagy Michael Moore. Az Észt Intézet filmklubjában olyan játék- és dokumentumfilmeket tűz műsorra, amelyekben felcsendül Arvo Pärt zenéje, továbbá két róla szóló portréfilmet is láthat a magyar közönség.

Az ingyenes vetítések helyszíne a Budapest Music Center könyvtára, a filmek előtt Kolozsi László film- és zenekritikus - a Revizor, a Fidelio.hu és a Filmvilág munkatársa, a MOME tanára - tart bevezetőt.

Az elmúlt néhány évtizedben több mint száz, különböző műfajú mozgóképes alkotásban használták fel Pärt szerzeményeit. Az észt mester különleges hangzású, egyszerre légies, erőt sugárzó, bensőséges és sodró zenéje a legsötétebb pillanatoknak is valamiféle transzcendens dimenziót kölcsönöz, új nézőpontokból láttatva az eseményeket. Szerzeményei számos zenekedvelő csoportot megérintenek: tartózkodóak és szabad kezet adnak a hallgatóságnak, nem kebelezik be a közönséget, levegőzni hagyják a befogadót, ezáltal teret engedve az asszociációknak

A nézők a február 11-én, szerdán induló vetítéssorozat első részeként a zeneszerzővel szoros kapcsolatot ápoló rendező, Dorian Supin portréfilmjét láthatják És lőn este és lőn reggel címmel. "Nem tudom jóleső borzongás nélkül felidézni az Arvo Pärttel töltött öt évet. Róla beszélve óhatatlanul az ellentmondások örvényében találjuk magunkat: könnyű kijönni vele - nehéz kijönni vele; hatalmas monolit - csendes, szerény ember. Személyisége paradox módon az újszerűség és a mélység élményével ajándékoz meg egyszerre. (...) Ha nem vagy vele, egyszerűbb az életed, csakhogy a derű is hiányzik belőle."

Tavasszal további három vetítés várja a zene- és filmkedvelő érdeklődőket.  Tom Tykwer rendezése, A gyilkosok is a mennyországba mennek egy szokatlan és tragikus szerelmi történet a drogbárók és gyilkosságok árnyékában, melyet március 10-én vetítenek a BMC-ben. Április 14-én Hangok és csend - Utazások Manfred Eicherrel című dokumentumfilmmel folytatódik a sorozat, mely a világ egyik legkeresettebb kortárs zenei producerének szemszögéből láttatja Pärt zenéjét, Észtországtól Argentínáig ívelő zenei utazásra invitálva a nézőt. A tavaszi vetítések Reha Erdem török rendező drámájával (Idők és szelek) zárulnak. A film egy muzulmán hegyi falu küzdelmes mindennapjaiba enged bepillantást, ahol múlt és jelen, a generációk közti feloldhatatlan ellentétek, a hagyomány és a szabadságvágy konfliktusai Pärt zenéjében nyernek visszhangot. Az észt zeneszerzőhöz kapcsolódó vetítések ősszel folytatódnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.