Klasszikus

Világhírű észt művész a moziban

2015.02.10. 10:49
Ajánlom
Február 11-én indul az Észt Intézet és a Budapest Music Center rendhagyó filmklubja: 2015-ben világszerte koncertekkel és egyéb rendezvényekkel tisztelegnek a 80 éves Arvo Pärt előtt.

A világhírű észt zeneszerző művei nemcsak lemezfelvételeken és koncerttermekben hallhatók, hanem igen gyakran a moziban is, hiszen Pärt sajátos hangzásvilága számtalan rendezőt megihletett Jean-Luc Godard-tól Tom Tykweren át a tavalyi Oscar-díjas Paolo Sorrentinóig, és a dokumentumfilm olyan nemzetközileg elismert művelőit sem hagyta hidegen, mint Werner Herzog vagy Michael Moore. Az Észt Intézet filmklubjában olyan játék- és dokumentumfilmeket tűz műsorra, amelyekben felcsendül Arvo Pärt zenéje, továbbá két róla szóló portréfilmet is láthat a magyar közönség.

Az ingyenes vetítések helyszíne a Budapest Music Center könyvtára, a filmek előtt Kolozsi László film- és zenekritikus - a Revizor, a Fidelio.hu és a Filmvilág munkatársa, a MOME tanára - tart bevezetőt.

Az elmúlt néhány évtizedben több mint száz, különböző műfajú mozgóképes alkotásban használták fel Pärt szerzeményeit. Az észt mester különleges hangzású, egyszerre légies, erőt sugárzó, bensőséges és sodró zenéje a legsötétebb pillanatoknak is valamiféle transzcendens dimenziót kölcsönöz, új nézőpontokból láttatva az eseményeket. Szerzeményei számos zenekedvelő csoportot megérintenek: tartózkodóak és szabad kezet adnak a hallgatóságnak, nem kebelezik be a közönséget, levegőzni hagyják a befogadót, ezáltal teret engedve az asszociációknak

A nézők a február 11-én, szerdán induló vetítéssorozat első részeként a zeneszerzővel szoros kapcsolatot ápoló rendező, Dorian Supin portréfilmjét láthatják És lőn este és lőn reggel címmel. "Nem tudom jóleső borzongás nélkül felidézni az Arvo Pärttel töltött öt évet. Róla beszélve óhatatlanul az ellentmondások örvényében találjuk magunkat: könnyű kijönni vele - nehéz kijönni vele; hatalmas monolit - csendes, szerény ember. Személyisége paradox módon az újszerűség és a mélység élményével ajándékoz meg egyszerre. (...) Ha nem vagy vele, egyszerűbb az életed, csakhogy a derű is hiányzik belőle."

Tavasszal további három vetítés várja a zene- és filmkedvelő érdeklődőket.  Tom Tykwer rendezése, A gyilkosok is a mennyországba mennek egy szokatlan és tragikus szerelmi történet a drogbárók és gyilkosságok árnyékában, melyet március 10-én vetítenek a BMC-ben. Április 14-én Hangok és csend - Utazások Manfred Eicherrel című dokumentumfilmmel folytatódik a sorozat, mely a világ egyik legkeresettebb kortárs zenei producerének szemszögéből láttatja Pärt zenéjét, Észtországtól Argentínáig ívelő zenei utazásra invitálva a nézőt. A tavaszi vetítések Reha Erdem török rendező drámájával (Idők és szelek) zárulnak. A film egy muzulmán hegyi falu küzdelmes mindennapjaiba enged bepillantást, ahol múlt és jelen, a generációk közti feloldhatatlan ellentétek, a hagyomány és a szabadságvágy konfliktusai Pärt zenéjében nyernek visszhangot. Az észt zeneszerzőhöz kapcsolódó vetítések ősszel folytatódnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.