Klasszikus

Világhírű észt művész a moziban

2015.02.10. 10:49
Ajánlom
Február 11-én indul az Észt Intézet és a Budapest Music Center rendhagyó filmklubja: 2015-ben világszerte koncertekkel és egyéb rendezvényekkel tisztelegnek a 80 éves Arvo Pärt előtt.

A világhírű észt zeneszerző művei nemcsak lemezfelvételeken és koncerttermekben hallhatók, hanem igen gyakran a moziban is, hiszen Pärt sajátos hangzásvilága számtalan rendezőt megihletett Jean-Luc Godard-tól Tom Tykweren át a tavalyi Oscar-díjas Paolo Sorrentinóig, és a dokumentumfilm olyan nemzetközileg elismert művelőit sem hagyta hidegen, mint Werner Herzog vagy Michael Moore. Az Észt Intézet filmklubjában olyan játék- és dokumentumfilmeket tűz műsorra, amelyekben felcsendül Arvo Pärt zenéje, továbbá két róla szóló portréfilmet is láthat a magyar közönség.

Az ingyenes vetítések helyszíne a Budapest Music Center könyvtára, a filmek előtt Kolozsi László film- és zenekritikus - a Revizor, a Fidelio.hu és a Filmvilág munkatársa, a MOME tanára - tart bevezetőt.

Az elmúlt néhány évtizedben több mint száz, különböző műfajú mozgóképes alkotásban használták fel Pärt szerzeményeit. Az észt mester különleges hangzású, egyszerre légies, erőt sugárzó, bensőséges és sodró zenéje a legsötétebb pillanatoknak is valamiféle transzcendens dimenziót kölcsönöz, új nézőpontokból láttatva az eseményeket. Szerzeményei számos zenekedvelő csoportot megérintenek: tartózkodóak és szabad kezet adnak a hallgatóságnak, nem kebelezik be a közönséget, levegőzni hagyják a befogadót, ezáltal teret engedve az asszociációknak

A nézők a február 11-én, szerdán induló vetítéssorozat első részeként a zeneszerzővel szoros kapcsolatot ápoló rendező, Dorian Supin portréfilmjét láthatják És lőn este és lőn reggel címmel. "Nem tudom jóleső borzongás nélkül felidézni az Arvo Pärttel töltött öt évet. Róla beszélve óhatatlanul az ellentmondások örvényében találjuk magunkat: könnyű kijönni vele - nehéz kijönni vele; hatalmas monolit - csendes, szerény ember. Személyisége paradox módon az újszerűség és a mélység élményével ajándékoz meg egyszerre. (...) Ha nem vagy vele, egyszerűbb az életed, csakhogy a derű is hiányzik belőle."

Tavasszal további három vetítés várja a zene- és filmkedvelő érdeklődőket.  Tom Tykwer rendezése, A gyilkosok is a mennyországba mennek egy szokatlan és tragikus szerelmi történet a drogbárók és gyilkosságok árnyékában, melyet március 10-én vetítenek a BMC-ben. Április 14-én Hangok és csend - Utazások Manfred Eicherrel című dokumentumfilmmel folytatódik a sorozat, mely a világ egyik legkeresettebb kortárs zenei producerének szemszögéből láttatja Pärt zenéjét, Észtországtól Argentínáig ívelő zenei utazásra invitálva a nézőt. A tavaszi vetítések Reha Erdem török rendező drámájával (Idők és szelek) zárulnak. A film egy muzulmán hegyi falu küzdelmes mindennapjaiba enged bepillantást, ahol múlt és jelen, a generációk közti feloldhatatlan ellentétek, a hagyomány és a szabadságvágy konfliktusai Pärt zenéjében nyernek visszhangot. Az észt zeneszerzőhöz kapcsolódó vetítések ősszel folytatódnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.
Színház

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Vizuál

A magyar film vörös démona - Mezei Mária

A búgó hangú végzetasszonya filozófiát hallgatott az egyetemen mielőtt a színpadot és a filmet választotta. 1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Klasszikus fidelio klasszik

A legjobb filmzenék a Sportarénában

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának október 19-én következő adásában Hollerung Gábor beszámol a Budafoki Dohnányi Zenekar legújabb filmzenei dobásairól. Ezen kívül interjú hallható Eötvös Józseffel, Farkas Józseffel és Hábetler Andrással.
Klasszikus chopin

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus ajánló

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus hegedű

Paganini ördög hegedűjének készítője, aki a monda szerint egy nő lelkét ejtette foglyul a hangszerbe

A kísérletező kedvű Guarneri hangszerei erősebb, vastagabb fából készültek, olykor teljesen különböznek egymástól formában, méretben, csak hangzásban nem: az mindegyiknél tökéletes. 1744. október 17-én halt meg Bartolomeo Giuseppe Antonio Guarneri "del Gesu", minden idők egyik legnagyobb hegedűkészítője, Stradivari egyetlen méltó vetélytársa.