Klasszikus

Világhírű észt művész a moziban

2015.02.10. 10:49
Ajánlom
Február 11-én indul az Észt Intézet és a Budapest Music Center rendhagyó filmklubja: 2015-ben világszerte koncertekkel és egyéb rendezvényekkel tisztelegnek a 80 éves Arvo Pärt előtt.

A világhírű észt zeneszerző művei nemcsak lemezfelvételeken és koncerttermekben hallhatók, hanem igen gyakran a moziban is, hiszen Pärt sajátos hangzásvilága számtalan rendezőt megihletett Jean-Luc Godard-tól Tom Tykweren át a tavalyi Oscar-díjas Paolo Sorrentinóig, és a dokumentumfilm olyan nemzetközileg elismert művelőit sem hagyta hidegen, mint Werner Herzog vagy Michael Moore. Az Észt Intézet filmklubjában olyan játék- és dokumentumfilmeket tűz műsorra, amelyekben felcsendül Arvo Pärt zenéje, továbbá két róla szóló portréfilmet is láthat a magyar közönség.

Az ingyenes vetítések helyszíne a Budapest Music Center könyvtára, a filmek előtt Kolozsi László film- és zenekritikus - a Revizor, a Fidelio.hu és a Filmvilág munkatársa, a MOME tanára - tart bevezetőt.

Az elmúlt néhány évtizedben több mint száz, különböző műfajú mozgóképes alkotásban használták fel Pärt szerzeményeit. Az észt mester különleges hangzású, egyszerre légies, erőt sugárzó, bensőséges és sodró zenéje a legsötétebb pillanatoknak is valamiféle transzcendens dimenziót kölcsönöz, új nézőpontokból láttatva az eseményeket. Szerzeményei számos zenekedvelő csoportot megérintenek: tartózkodóak és szabad kezet adnak a hallgatóságnak, nem kebelezik be a közönséget, levegőzni hagyják a befogadót, ezáltal teret engedve az asszociációknak

A nézők a február 11-én, szerdán induló vetítéssorozat első részeként a zeneszerzővel szoros kapcsolatot ápoló rendező, Dorian Supin portréfilmjét láthatják És lőn este és lőn reggel címmel. "Nem tudom jóleső borzongás nélkül felidézni az Arvo Pärttel töltött öt évet. Róla beszélve óhatatlanul az ellentmondások örvényében találjuk magunkat: könnyű kijönni vele - nehéz kijönni vele; hatalmas monolit - csendes, szerény ember. Személyisége paradox módon az újszerűség és a mélység élményével ajándékoz meg egyszerre. (...) Ha nem vagy vele, egyszerűbb az életed, csakhogy a derű is hiányzik belőle."

Tavasszal további három vetítés várja a zene- és filmkedvelő érdeklődőket.  Tom Tykwer rendezése, A gyilkosok is a mennyországba mennek egy szokatlan és tragikus szerelmi történet a drogbárók és gyilkosságok árnyékában, melyet március 10-én vetítenek a BMC-ben. Április 14-én Hangok és csend - Utazások Manfred Eicherrel című dokumentumfilmmel folytatódik a sorozat, mely a világ egyik legkeresettebb kortárs zenei producerének szemszögéből láttatja Pärt zenéjét, Észtországtól Argentínáig ívelő zenei utazásra invitálva a nézőt. A tavaszi vetítések Reha Erdem török rendező drámájával (Idők és szelek) zárulnak. A film egy muzulmán hegyi falu küzdelmes mindennapjaiba enged bepillantást, ahol múlt és jelen, a generációk közti feloldhatatlan ellentétek, a hagyomány és a szabadságvágy konfliktusai Pärt zenéjében nyernek visszhangot. Az észt zeneszerzőhöz kapcsolódó vetítések ősszel folytatódnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.