Klasszikus

Világhírű hazai és külföldi fellépők a Zeneakadémián

2009.03.09. 00:00
Ajánlom
Az Alma Mater koncertsorozat folytatásaként márciusban négy tavaszindító eseménnyel várják a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi és egykori növendékei a komolyzene iránt érdeklődőket.

Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán vezénylete mellett az Alma Mater Szimfonikus Zenekar ad elő közkedvelt Mozart és Beethoven műveket, Várjon Dénes kamarakoncertjén világhírű fúvósok lépnek fel, két jelentős ifjú tehetség, Farkas Gábor és Lajkó István kétzongorás estje ritka zenei csemegéket kínál, az Erdei Péter által vezényelt Alma Mater Kórus és Kamaraegyüttes a kóruszene Magyarországon kevéssé ismert területeit mutatja be a közönségnek.

A tavasz első hónapjának egyik kiemelt fellépője Kocsis Zoltán, Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, aki immár hagyományos résztvevője az Alma Mater koncerteknek. A március 14-én rendezett Prémium hangversenyen vezényletével a klasszikus repertoárhoz tartozó remekművek vannak műsoron: Mozart A-dúr szimfóniája és A-dúr hegedűversenye, valamint Beethoven VII. (A-dúr) szimfóniája. A koncertet a zeneakadémisták „A” koncertnek nevezik, a szó többféle értelmében is. Az Alma Mater Szimfonikus Zenekar mellett az est másik kiemelt előadója Banda Ádám, az egyetem rendkívüli tehetségű fiatal hegedűművésze, aki egyébként március 15-én, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az állami protokoll ünnepi hangversenynek is szólistája lesz, amelyet a Zeneakadémia énekkara és zenekara is fellép.

Március 11-én az Alma Mater koncertek Studium sorozatának részeként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Erdei Péter által vezényelt Alma Mater Kórusa és Kamaraegyüttese Vajda János Via Crucis, Poulenc G-dúr mise és Arvo Pärt Miserere című művét mutatja be. A koncert egyben tisztelgés a zeneszerzők előtt is, hiszen Vajda János idén tölti be 60. életévét, ebben az évben van Francis Poulenc születésének 110. évfordulója, az észt származású Arvo Pärt pedig éppen 20 éve komponálta most bemutatásra kerülő zeneművét. Míg a G-dúr mise hangszerkíséret nélkül, kizárólag az énekhangok dallamvilágával fejezi ki a mise különös hangulatát, addig az 50. zsoltárt feldolgozó Miserere oratóriumban öt szólista mellett ritka összeállítású kamarazenekar, kórus és orgona szerepel. A hangverseny fellépői között szerepel Celeng Márta, Gulyás Anna, Vörös Szilvia, Ágoston László, Kelemen Dániel, Kocsis Holper Zoltán, Pataki P. Dániel, Szerdahelyi Pál és Morva Péter.


Banda Ádám (fotó: Schiller Kata)

Március 18-án Várjon Dénes zongoraművész Alma Mater Delicate kamaraestjén Beethoven, Schumann és Mozart művei hangzanak el olyan világhírű külföldi és magyar fúvósok előadásában, mint Louise Pellerin, oboa-, Jörg Widmann, klarinét-, Lakatos György, fagott- és Radovan Vlatkovic, kürtművészek.

A hónap utolsó előadásán, március 20-án a Studium koncertek keretében megrendezett kétzongorás esten két fiatal zongoraművész, Farkas Gábor és Lajkó István mutatja be Mozart D-dúr szonátáját, Liszt Patetikus koncertjét és Brahms f-moll szonátáját. Az est mindkét fellépője a Zeneakadémia Doktori Iskolájának hallgatója, valamint számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja. A hangverseny igazi kuriózum, hiszen a múlt század divatjával ellentétben ma már ritkán hallhat a magyar közönség teljes kétzongorás estet. A hangverseny befejező számaként előadott Brahms f-moll szonáta pedig a zeneszerző zongoraötösének kétzongorás változata, amelyet maga Brahms írt át két hangszerre.

Batta András, a Zeneakadémia rektora a márciusi koncertekkel kapcsolatban elmondta: "Ritka pillanat, amikor egy felsőoktatási intézmény ennyire koncentráltan, mintegy fesztivál-jelleggel mutatja meg erejét. Mindez márciusban, a tavasz és a fiatalság hónapjában történik. Kell-e nagyobb öröm? Remélem, sokan lesznek részesei."

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.