Klasszikus

Világhírű hazai és külföldi fellépők a Zeneakadémián

2009.03.09. 00:00
Ajánlom
Az Alma Mater koncertsorozat folytatásaként márciusban négy tavaszindító eseménnyel várják a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi és egykori növendékei a komolyzene iránt érdeklődőket.

Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán vezénylete mellett az Alma Mater Szimfonikus Zenekar ad elő közkedvelt Mozart és Beethoven műveket, Várjon Dénes kamarakoncertjén világhírű fúvósok lépnek fel, két jelentős ifjú tehetség, Farkas Gábor és Lajkó István kétzongorás estje ritka zenei csemegéket kínál, az Erdei Péter által vezényelt Alma Mater Kórus és Kamaraegyüttes a kóruszene Magyarországon kevéssé ismert területeit mutatja be a közönségnek.

A tavasz első hónapjának egyik kiemelt fellépője Kocsis Zoltán, Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, aki immár hagyományos résztvevője az Alma Mater koncerteknek. A március 14-én rendezett Prémium hangversenyen vezényletével a klasszikus repertoárhoz tartozó remekművek vannak műsoron: Mozart A-dúr szimfóniája és A-dúr hegedűversenye, valamint Beethoven VII. (A-dúr) szimfóniája. A koncertet a zeneakadémisták „A” koncertnek nevezik, a szó többféle értelmében is. Az Alma Mater Szimfonikus Zenekar mellett az est másik kiemelt előadója Banda Ádám, az egyetem rendkívüli tehetségű fiatal hegedűművésze, aki egyébként március 15-én, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az állami protokoll ünnepi hangversenynek is szólistája lesz, amelyet a Zeneakadémia énekkara és zenekara is fellép.

Március 11-én az Alma Mater koncertek Studium sorozatának részeként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Erdei Péter által vezényelt Alma Mater Kórusa és Kamaraegyüttese Vajda János Via Crucis, Poulenc G-dúr mise és Arvo Pärt Miserere című művét mutatja be. A koncert egyben tisztelgés a zeneszerzők előtt is, hiszen Vajda János idén tölti be 60. életévét, ebben az évben van Francis Poulenc születésének 110. évfordulója, az észt származású Arvo Pärt pedig éppen 20 éve komponálta most bemutatásra kerülő zeneművét. Míg a G-dúr mise hangszerkíséret nélkül, kizárólag az énekhangok dallamvilágával fejezi ki a mise különös hangulatát, addig az 50. zsoltárt feldolgozó Miserere oratóriumban öt szólista mellett ritka összeállítású kamarazenekar, kórus és orgona szerepel. A hangverseny fellépői között szerepel Celeng Márta, Gulyás Anna, Vörös Szilvia, Ágoston László, Kelemen Dániel, Kocsis Holper Zoltán, Pataki P. Dániel, Szerdahelyi Pál és Morva Péter.


Banda Ádám (fotó: Schiller Kata)

Március 18-án Várjon Dénes zongoraművész Alma Mater Delicate kamaraestjén Beethoven, Schumann és Mozart művei hangzanak el olyan világhírű külföldi és magyar fúvósok előadásában, mint Louise Pellerin, oboa-, Jörg Widmann, klarinét-, Lakatos György, fagott- és Radovan Vlatkovic, kürtművészek.

A hónap utolsó előadásán, március 20-án a Studium koncertek keretében megrendezett kétzongorás esten két fiatal zongoraművész, Farkas Gábor és Lajkó István mutatja be Mozart D-dúr szonátáját, Liszt Patetikus koncertjét és Brahms f-moll szonátáját. Az est mindkét fellépője a Zeneakadémia Doktori Iskolájának hallgatója, valamint számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja. A hangverseny igazi kuriózum, hiszen a múlt század divatjával ellentétben ma már ritkán hallhat a magyar közönség teljes kétzongorás estet. A hangverseny befejező számaként előadott Brahms f-moll szonáta pedig a zeneszerző zongoraötösének kétzongorás változata, amelyet maga Brahms írt át két hangszerre.

Batta András, a Zeneakadémia rektora a márciusi koncertekkel kapcsolatban elmondta: "Ritka pillanat, amikor egy felsőoktatási intézmény ennyire koncentráltan, mintegy fesztivál-jelleggel mutatja meg erejét. Mindez márciusban, a tavasz és a fiatalság hónapjában történik. Kell-e nagyobb öröm? Remélem, sokan lesznek részesei."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.