Klasszikus

Világhírű hegedűművész köszöntése a Zeneakadémián

2007.11.28. 00:00
Ajánlom
Öt évvel Msztyiszlav Rosztropovics 75. születésnapi gálakoncertje után ismét rangos esemény színhelye lesz a Zeneakadémia Nagyterme 2007. december 3-án este fél nyolckor, hiszen Zakhar Bront, korunk egyik nagy hegedűművészét és talán legkiválóbb zenepedagógusát köszönthetjük 60. születésnapja alkalmából.

Születésnapja alkalmából Zakhar Bron hegedűestet tart a kiváló zongoraművész, Irina Vinogradova közreműködésével. Zakhar Bron megnyerte a legjelentősebb hegedűversenyeket, koncertezett világszerte jelentős zenekarokkal és karmesterekkel. Ojsztrah mellett kezdett tanítani Moszkvában, a Csajkovszkij Konzervatóriumban, majd saját iskolát alapított Novoszibirszkben. Osztályában tanult korunk két kiemelkedő hegedűművésze: Maxim Vengerov és Vadim Repin.

Vendégprofesszor többek között Londonban, Madridban, Németország ban és Budapesten is. A hangverseny kezdete lehet egy újabb orosz-magyar kulturális együttműködésnek, melynek keretében a legkiválóbb orosz művészek léphetnének fel Budapesten. A kulturális együttműködést erősíti az is, hogy a hangverseny támogatói között jelentős orosz és magyar cégek találhatók.

(2007. december 3. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Ünnepi hangverseny Zakhar Bron (hegedű) 60. születésnapja alkalmából; Schnittke: Szvit régi stílusban; Beethoven: Esz-dúr hegedűszonáta, op. 12; Sinding: a-moll szvit, op. 10; Saint-Saens: Havanaise, op. 83; Ravel: Tzigane; km.: Irina Vinogradova (zongora)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.