Klasszikus

Világhírű hegedűművész köszöntése a Zeneakadémián

2007.11.28. 00:00
Ajánlom
Öt évvel Msztyiszlav Rosztropovics 75. születésnapi gálakoncertje után ismét rangos esemény színhelye lesz a Zeneakadémia Nagyterme 2007. december 3-án este fél nyolckor, hiszen Zakhar Bront, korunk egyik nagy hegedűművészét és talán legkiválóbb zenepedagógusát köszönthetjük 60. születésnapja alkalmából.

Születésnapja alkalmából Zakhar Bron hegedűestet tart a kiváló zongoraművész, Irina Vinogradova közreműködésével. Zakhar Bron megnyerte a legjelentősebb hegedűversenyeket, koncertezett világszerte jelentős zenekarokkal és karmesterekkel. Ojsztrah mellett kezdett tanítani Moszkvában, a Csajkovszkij Konzervatóriumban, majd saját iskolát alapított Novoszibirszkben. Osztályában tanult korunk két kiemelkedő hegedűművésze: Maxim Vengerov és Vadim Repin.

Vendégprofesszor többek között Londonban, Madridban, Németország ban és Budapesten is. A hangverseny kezdete lehet egy újabb orosz-magyar kulturális együttműködésnek, melynek keretében a legkiválóbb orosz művészek léphetnének fel Budapesten. A kulturális együttműködést erősíti az is, hogy a hangverseny támogatói között jelentős orosz és magyar cégek találhatók.

(2007. december 3. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Ünnepi hangverseny Zakhar Bron (hegedű) 60. születésnapja alkalmából; Schnittke: Szvit régi stílusban; Beethoven: Esz-dúr hegedűszonáta, op. 12; Sinding: a-moll szvit, op. 10; Saint-Saens: Havanaise, op. 83; Ravel: Tzigane; km.: Irina Vinogradova (zongora)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.