Klasszikus

Világhírű hegedűs Budapesten

2002.10.28. 00:00
Ajánlom
Milenkovicnak csodagyerekként indult a karrierje A kortárs komolyzenei élet egyik legnagyobb reménysége, Stefan Milenkovic hegedűművész ma este hét órakor lép fel a Zeneakadémián. A művészt a hangversenyen édesanyja, Lidia Caenazzo zongorán kíséri.

A „csodagyerekként” ismert Stefan Milenkovic Belgrádban született 1977-ben, muzsikus családban (apja hegedűművész, anyja zongoraművész). Még hároméves sem volt, amikor elkezdett hegedülni, ötévesen már zenekarral lépett fel. Hétévesen megnyerte a Jaroslav Kocian Nemzetközi Hegedűversenyt Csehszlovákiában. Ezzel megkezdődött a karrierje, és tizenhét évesen már ezredik koncertjét ünnepelhette a mexikói Monterreyben. Művészi pályafutása során koncerteket adott Európában, az USA-ban, Kanadában, Latin-Amerikában, Izraelben, Kínában, Japánban, Ausztráliában, Zimbabwéban. A világ legnagyobb hegedűversenyein nyert díjakat (Menuhin-verseny Angliában, Varga Tibor-verseny Svájcban, Rodolfo Lipizer-, illetve Paganini-verseny Olaszországban, valamint Indianopolisi Nemzetközi Hegedűverseny). Korunk legnagyobb művészeivel (Domingo, Maazel, Weisenberg, Menuhin) és zenekaraival (Radio France Zenekara, Belga Nemzeti Zenekar, Berlini Szimfonikusok, a moszkvai Nagy Színház Zenekara) koncertezett.

Milenkovic kedvenc hangszere egy 1702-ből való Stradivari-hegedű, minden koncertjén ezen játszik. Nagyszámú különleges zenei felvételt készített, a legismertebb talán dupla CD-je Bach összes szólóhegedűre írt szonátájával. A lemezt tizenhét évesen vette fel. Érdekesség, hogy a gyerekművész a nyolcvanas évek világpolitikájának nagyjai (Gorbacsov, Reagan, II. János Pál pápa) előtt is fellépett.

Stefan tizenhét évesen diplomázott a Belgrádi Zeneakadémián (az intézmény történetében a legfiatalabbként), majd a Berni Akadémián és a New York-i Juillard Schoolban folytatta tanulmányait, a hegedűművészet sztárjait kinevelő Dorothy DeLaynél. A Juillardnak két évig vendégtanára is volt. Az elmúlt két évben a koncertek mellett együttműködik Itzhak Perlmannal a New York állambeli Long Islandon. Itt a Perlman vezette iskolában tanít. Növendékeivel 2001-ben Izraelben is vendégszerepelt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.