Klasszikus

Világhírű hegedűszólista, összművészeti estek és a kamarazene legjobbjai szerepelnek a Zeneakadémia őszi programján

2024.05.15. 14:40
Ajánlom
Meghirdette őszi szezonját a Zeneakadémia, az intézmény színpadán jövőre is megcsodálhatjuk a hangszeres és énekes muzsika nemzetközi nagyságait, miközben a hazai fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak.

A programok ezúttal is a világ élvonalába tartozó zenei felsőoktatási intézmény kiváló növendékeit és oktató művészeit helyezik a középpontba. A kínálatban megtalálhatók az előző szezon jól ismert sorozatai mellett korábban sikeres szériák új kiadásai is.

A sokszínű műsorban számos kiemelkedő esemény kapott helyet, köztük három világsztár fellépése. Bruno de Sá, a fiatal brazil férfiszoprán a legnagyobb fesztiválok és operaszínpadok után először mutatkozik be Magyarországon, mégpedig a Wroclaw Baroque Orchestra közreműködésével, a klasszika korából összeállított műsorral.

Daniel Hope brit hegedűművész pedig kamarapartnereivel egy barokk zenei kalandozással tér vissza a Zeneakadémia pódiumára AIR – A Baroque Journey című műsorával.

A francia Quatuor Ébène vonósnégyes pedig Haydn, Beethoven és Britten egy-egy kompozícióját játssza.

DanielHopecTiborBozi-143550.jpg

Daniel Hope (Fotó/Forrás: Bozi Tibor / Zeneakadémia)

A Bach szólóban című szériában Rohmann Ditta csellóestje és Fejérvári Zoltán két zongoraestje várja az érdeklődőket, utóbbiak műsorán Johann Sebastian Bach összes partitája szerepel.

A Zeneakadémia legtehetségesebb hallgatóinak megismerésére adnak lehetőséget A tehetség kötelez, az Y generáció, A zenekar mesterei, A Zeneakadémia műhelyei, a Konzis Koncertek és a vadonatúj, Klasszikusok vasárnap délután című sorozatok. Ez utóbbi azokat a zenerajongókat kívánja megszólítani, akik szívesen jönnek el délután meghallgatni ismert klasszikus darabokat a legjobb fiatal előadók friss tolmácsolásában, rövid zenetörténeti bevezetővel. A zenekar mesterei című szériában a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát Kovács János, illetve Kelemen Barnabás vezényli majd.

Novemberben újabb fejezetéhez ér a kamara.hu, a hagyományos őszi kamarazenei fesztivál Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetésével.

Témáját ezúttal Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című könyve adja, és természetesen ismét számos kiemelkedő külföldi és hazai művész lép fel.

A több művészeti ágat ötvöző előadások között lesz Győri Noémi fuvolaművész, Balog József zongoraművész és az Oscar-díjas Saul fia című filmben megismert Röhrig Géza költő-színész tematikus kamaraestje, továbbá Messiaen megrendítő erejű műve, a Kvartett az idők végezetére félig szcenírozott, fényinstallációval és kortárs tánccal kiegészülő előadása Radnóti Róza zongora- és multimédia-művész vezetésével, illetve két zeneakadémista növendék, Csejtei Varga Júlia mezzoszoprán énekes és Szabó Eszter zongoraművész előadása, amely Klárák címmel Clara Schumann életén keresztül foglalkozik a fiatal női alkotók ma is tapasztalt problémáival.

PHOTO_Bruno_de_Sa____c_Warner_Classics_photographer_Laure_Bernard_-_2-143744.jpg

Bruno de Sá (Fotó/Forrás: Laure Bernard / Zeneakadémia)

A népzenét bemutató Akusztikus, autentikus sorozatban a Talléros Együttes és a PásztorHóra, valamint Tímár Sára és zenekara lép fel, a dzsessz műfaját kedvelőket pedig a Jazz itt! szériában a Tálas Áron Trió, Csuhaj-Barna Tibor szerzői estje, továbbá a Jazzation koncertje várja.

A gyermekeknek szóló Liszt-kukacok Akadémiája ősszel Hangok a műhelyből címmel újabb évadához ér, mások mellett Jókuti András gasztroblogger és Kovács András Péter humorista közreműködésével négy zeneszerző, például Bach és Mozart művein keresztül bemutatva, hogy mely szakmákból meríthették ötleteiket.

Szeptember legelején rendezi meg a Zeneakadémia az immár hatodik Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, amelynek elő- és középdöntőire ingyenes a belépés, a döntőre és az operaházi gálára pedig már elérhetők a jegyek. A Bartók Világverseny idei fordulója ezúttal ismét a zeneszerzőké, a díjkiosztó gálaest november végén lesz.

A Zeneakadémia részletes programja itt érhető el. >>>

Fejléckép: Quatuor Ébène (fotó/forrás: Julien Mignot / Zeneakadémia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.