Klasszikus

Világhírű karmesterrel és ingyenes koncerttel várja a közönséget a MÁV Szimfonikus Zenekar

2022.05.05. 17:15
Ajánlom
Közzétette 2022/23-as évadtervét a MÁV Szimfonikus Zenekar, két magyarországi bemutató, ifjúsági koncertek és elsőrangú vendégművészek színesítik a programot. Az új évadot május 14-én ingyenes, szabadtéri koncerttel köszöntik.

A hagyományoknak megfelelően ingyenes, szabadtéri koncerttel köszönti 2022/23-as évadát május 14-én a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében csupa népszerű mű hangzik majd el: Suppé Könnyűlovasság-nyitánya, Dukas A bűvészinas című darabja, ifjabb Johann Strauss A denevér című operettjének nyitánya és Bizet Carmen-szvitje.

Az estet a zenekar vezető karmestere, Farkas Róbert vezényli, aki az évad során több igen jelentős művet is eldirigál majd,

így például Mahler I., Schubert IX. szimfóniáját, Eötvös Péter, Dubrovay László és Dragony Tímea darabjait, vagy Brahms Német requiemjét, amelyben Pasztircsák Polina és Holger Falk működik közre.

MAT_9031-172622.jpg

Farkas Róbert a MÁV Szimfonikus Zenekar sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar)

A zenekar műsorán több magyarországi bemutató szerepel majd, Ysaÿe e-moll hegedűversenyét Marc Bouchkov játssza, és Csaba Péter vezényli. Az idén elhunyt cseh zeneszerző, Juraj Filas Requiemjét Kesselyák Gergely vezényli. A karmester több alkalommal is dolgozik majd az együttessel, előadják Alekszej Ribnyikov Gordonkaversenyét, Stankowski Endre szólójával.

A pandémia miatt már két éve vár arra az együttes, hogy újra Kobajasi Kenicsiróval dolgozhasson, aki már idén májusban is két koncertet dirigál,

május 20-án a Pesti Vigadóban, 26-án pedig a Zeneakadémián. A jövő évadban Csajkovszkij Rokokó variációi és VI. szimfóniája szerepel közös koncertjük műsorán. Az évadot bejelentő sajtóeseményen pótolták a mester nyolcvanadik születésnapi köszöntését is, egy a 2019-es, közös turnéjuk emlékére készült Herendi-tálat adtak át.

MAT_8819-172621.jpg

Kobajasi Kenicsiró és Lendvai György a MÁV Szimfonikus Zenekar sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Szintén a pandémia miatt elmaradt koncert pótlásaként kerül sor jövőre Beethoven Missa Solemnisére, melyet Kovács János fog vezényelni, szólót énekel Kolonits Klára, Wiedemann Bernadett, Fekete Attila és Kovács István. Az évad során még olyan jeles karmesterek és szólisták is együtt dolgoznak a zenekarral, mint Takács-Nagy Gábor, Keller András, Rajna Martin, Maxim Vengerov, Charles Dutoit, Várdai István vagy Várjon Dénes.

A legkisebbeket a Búgócsiga-koncertek várják, de folytatódik a Zene-Tér-Kép-sorozat is a Budapest Jazz Clubban, a fiatal felnőttek pedig szórakozva bővíthetik zenei tudásukat A Zene Showja-sorozat koncertjein.

Fejléckép: Farkas Róbert vezető karmester és a MÁV Szimfonikus Zenekar (fotó/forrás: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.