Klasszikus

Világhírű művészek a Magyar Haydn Társaság fesztiválján

2008.08.22. 00:00
Ajánlom
Világhírű magyar művészek és nemzetközi komolyzenei sztárok garmada jellemzi a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 legújabb "minifesztiválját". A Haydn Eszterházán Fesztivál, mely a Magyar Haydn Társaság 11. ilyen rendezvénye augusztus 23-31. között zajlik Fertődön és környékén - kilenc nagyszerű koncerttel.

Szimfóniákat is hallhat a közönség a kilenc nap alatt, s még több billentyűs szonáta, trió, vonósnégyes és dal csendül majd fel nagyszerű magyar művészek és nemzetközi sztárok tolmácsolásában. A Magyar Haydn Társaság rendezvénye az, ahol a legtöbb világsztár lép színpadra a Kastélykoncertek Eszterháza egész nyáron át tartó programsorozatán.

Rögtön az első koncerteken itt lesz két nagyszerű fortepiano-művész. Augusztus 25-én a holland Bart von Oort ad elő fantáziákat, szonátákat és variációkat a bécsi klasszika első mesterétől. A Hágai Királyi Konzervatóriumban végzett művész a diploma után kezdett fortepianón muzsikálni. 1986-ban első lett és a közönségdíjat is elhozta a Brugges-i Mozart Fortepiano Versenyről. Később az Egyesült Államokban szerzett doktori címet, a historikus zene avatott értőjeként és előadójaként. Zenélt Utrecht, Firenze, Berlin, Antwerpen, Brugges, Melbourne, Brisbane, York, Montpellier, Moszkva, az Egyesült Államok és Új-Zéland fesztiváljain, s tanított Brüsszelben, Párizsban, Moszkvában, Helsinkiben, Oslóban, Bukarestben, Szófiában, Moszkvában, Perugiában, Ausztrália több városában, valamint Hongkongban és Tokióban is. 1997 óta több mint negyven albumon játszott, amelyek jeles szakmai elismeréseket is kaptak. A fertődi kastélyban nem először mutatkozik be, ismerősként tér vissza Eszterházára.

Három nappal később, augusztus 28-án egy másik világhírű fortepiano-művész, az orosz származású Alekszej Ljubimov muzsikál Magyarország egyik legszebb műemlékében. Az 1944-ben, Moszkvában született zenész szülővárosa konzervatóriumában a legendás pedagógus, Heinrich Neuhaus egyik utolsó tanítványa volt. Az "Alternatíva" avantgárd zenei fesztivál létrehozásáért feketelistára került, nem utazhatott külföldre, így nemzetközi karrierje csak 1987-ben indult meg. A tilalom éveiben érdeklődése a barokk zene felé fordult: megalapította a Moszkvai Barokk Kvartettet és a Moszkvai Kamaraakadémiát. 1987-től rendszeresen fellép a világ zenei központjaiban Salzburgtól Párizsig, Londontól Szentpétervárig. A sokoldalú zongorista kamarazenészként és régizenei együttesek szólistájaként is gyakran koncertezik. Ezúttal két nagyszerű brit kollégájával, a hegedűs Simon Standage-dzsel és a gordonkás Jennifer Ward Clarke-kal játszik egy estényit Haydn méltatlanul elfeledett trióiból.

A két brit muzsikus színpadra lép másnap, augusztus 29-én is a kastély dísztermében. Ekkora már vonósnégyessé kiegészülve - Catherine Martin (hegedű), Trevor Jones (mélyhegedű) – lépnek fel a Salomon Kvartettel. Haydn művei mellett Tomasini kompozícióit szólaltatják meg. Simon Standage egyébként a historikus zene egyik legkiemelkedőbb alakja. 1972-ben debütált, s rögtön első hegedűse lett a The English Concertnek, s több más együttesben is vezető szerepet töltött be. 1981-ban alapította meg kollégáival a Salomon Quartetet, melyben azóta együtt játszik Jennifer Ward Clarke-kal, akinek zenei pályája ugyancsak izgalmasan alakult. A csellista hölgy az elsők között volt, akik historikus zenei felvételek készítettek, ám a kortárs muzsika ugyanúgy izgatta, a The Fires of Londonnal és a London Sinfoniettával rengeteg művet játszott lemezre modern komponistáktól, olyanokat is, amelyeket kifejezetten neki írtak.

Kuriózumokban tehát nem lesz hiány – s ebben a magyarok sem panaszkodhatnak, hiszen augusztus 26-án Megyesi Zoltán a Trio Antiquával egy válogatást ad elő Haydn időskori skót népdalfeldolgozásaiból –, ráadásul a "minifesztivált" augusztus 31-én a világ egyik leghíresebb régizenei együttese, az Akademie für Alte Musik Berlin zárja. A muzsikus társaság rendszeres vendége Párizs, Bécs, Amszterdam, Zürich, Brüsszel koncerttermeinek, sikeresen turnézott Japánban, dél-kelet Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában. 1999-ben nagysikerű koncertet adott a londoni Wigmore Hall-ban (Cecilia Bartoli partnereként), napjainkban pedig olyan kiváló muzsikusokkal dolgozik, mint René Jacobs, Marcus Creed, Daniel Reuss, vagy Andreas Scholl. A zenekar 1994 óta a Harmonia Mundi France lemezkiadónál készíti felvételeit, melyekkel több díjat is nyertek (Grammy, Diapasion d’Or, Cannes Clasical Award, Grammophone Award, Edison Award). A Haydn Eszterházán Fesztivál keretében eljátszanak a komponistától két szimfóniát, valamint Václav Luksszal és Midori Seilerrel egy hegedű- és egy kürtversenyt is.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.