Klasszikus

Világhírű művészek a Magyar Haydn Társaság fesztiválján

2008.08.22. 00:00
Ajánlom
Világhírű magyar művészek és nemzetközi komolyzenei sztárok garmada jellemzi a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 legújabb "minifesztiválját". A Haydn Eszterházán Fesztivál, mely a Magyar Haydn Társaság 11. ilyen rendezvénye augusztus 23-31. között zajlik Fertődön és környékén - kilenc nagyszerű koncerttel.

Szimfóniákat is hallhat a közönség a kilenc nap alatt, s még több billentyűs szonáta, trió, vonósnégyes és dal csendül majd fel nagyszerű magyar művészek és nemzetközi sztárok tolmácsolásában. A Magyar Haydn Társaság rendezvénye az, ahol a legtöbb világsztár lép színpadra a Kastélykoncertek Eszterháza egész nyáron át tartó programsorozatán.

Rögtön az első koncerteken itt lesz két nagyszerű fortepiano-művész. Augusztus 25-én a holland Bart von Oort ad elő fantáziákat, szonátákat és variációkat a bécsi klasszika első mesterétől. A Hágai Királyi Konzervatóriumban végzett művész a diploma után kezdett fortepianón muzsikálni. 1986-ban első lett és a közönségdíjat is elhozta a Brugges-i Mozart Fortepiano Versenyről. Később az Egyesült Államokban szerzett doktori címet, a historikus zene avatott értőjeként és előadójaként. Zenélt Utrecht, Firenze, Berlin, Antwerpen, Brugges, Melbourne, Brisbane, York, Montpellier, Moszkva, az Egyesült Államok és Új-Zéland fesztiváljain, s tanított Brüsszelben, Párizsban, Moszkvában, Helsinkiben, Oslóban, Bukarestben, Szófiában, Moszkvában, Perugiában, Ausztrália több városában, valamint Hongkongban és Tokióban is. 1997 óta több mint negyven albumon játszott, amelyek jeles szakmai elismeréseket is kaptak. A fertődi kastélyban nem először mutatkozik be, ismerősként tér vissza Eszterházára.

Három nappal később, augusztus 28-án egy másik világhírű fortepiano-művész, az orosz származású Alekszej Ljubimov muzsikál Magyarország egyik legszebb műemlékében. Az 1944-ben, Moszkvában született zenész szülővárosa konzervatóriumában a legendás pedagógus, Heinrich Neuhaus egyik utolsó tanítványa volt. Az "Alternatíva" avantgárd zenei fesztivál létrehozásáért feketelistára került, nem utazhatott külföldre, így nemzetközi karrierje csak 1987-ben indult meg. A tilalom éveiben érdeklődése a barokk zene felé fordult: megalapította a Moszkvai Barokk Kvartettet és a Moszkvai Kamaraakadémiát. 1987-től rendszeresen fellép a világ zenei központjaiban Salzburgtól Párizsig, Londontól Szentpétervárig. A sokoldalú zongorista kamarazenészként és régizenei együttesek szólistájaként is gyakran koncertezik. Ezúttal két nagyszerű brit kollégájával, a hegedűs Simon Standage-dzsel és a gordonkás Jennifer Ward Clarke-kal játszik egy estényit Haydn méltatlanul elfeledett trióiból.

A két brit muzsikus színpadra lép másnap, augusztus 29-én is a kastély dísztermében. Ekkora már vonósnégyessé kiegészülve - Catherine Martin (hegedű), Trevor Jones (mélyhegedű) – lépnek fel a Salomon Kvartettel. Haydn művei mellett Tomasini kompozícióit szólaltatják meg. Simon Standage egyébként a historikus zene egyik legkiemelkedőbb alakja. 1972-ben debütált, s rögtön első hegedűse lett a The English Concertnek, s több más együttesben is vezető szerepet töltött be. 1981-ban alapította meg kollégáival a Salomon Quartetet, melyben azóta együtt játszik Jennifer Ward Clarke-kal, akinek zenei pályája ugyancsak izgalmasan alakult. A csellista hölgy az elsők között volt, akik historikus zenei felvételek készítettek, ám a kortárs muzsika ugyanúgy izgatta, a The Fires of Londonnal és a London Sinfoniettával rengeteg művet játszott lemezre modern komponistáktól, olyanokat is, amelyeket kifejezetten neki írtak.

Kuriózumokban tehát nem lesz hiány – s ebben a magyarok sem panaszkodhatnak, hiszen augusztus 26-án Megyesi Zoltán a Trio Antiquával egy válogatást ad elő Haydn időskori skót népdalfeldolgozásaiból –, ráadásul a "minifesztivált" augusztus 31-én a világ egyik leghíresebb régizenei együttese, az Akademie für Alte Musik Berlin zárja. A muzsikus társaság rendszeres vendége Párizs, Bécs, Amszterdam, Zürich, Brüsszel koncerttermeinek, sikeresen turnézott Japánban, dél-kelet Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában. 1999-ben nagysikerű koncertet adott a londoni Wigmore Hall-ban (Cecilia Bartoli partnereként), napjainkban pedig olyan kiváló muzsikusokkal dolgozik, mint René Jacobs, Marcus Creed, Daniel Reuss, vagy Andreas Scholl. A zenekar 1994 óta a Harmonia Mundi France lemezkiadónál készíti felvételeit, melyekkel több díjat is nyertek (Grammy, Diapasion d’Or, Cannes Clasical Award, Grammophone Award, Edison Award). A Haydn Eszterházán Fesztivál keretében eljátszanak a komponistától két szimfóniát, valamint Václav Luksszal és Midori Seilerrel egy hegedű- és egy kürtversenyt is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.