Klasszikus

Világhírű művészek a Magyar Haydn Társaság fesztiválján

2008.08.22. 00:00
Ajánlom
Világhírű magyar művészek és nemzetközi komolyzenei sztárok garmada jellemzi a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 legújabb "minifesztiválját". A Haydn Eszterházán Fesztivál, mely a Magyar Haydn Társaság 11. ilyen rendezvénye augusztus 23-31. között zajlik Fertődön és környékén - kilenc nagyszerű koncerttel.

Szimfóniákat is hallhat a közönség a kilenc nap alatt, s még több billentyűs szonáta, trió, vonósnégyes és dal csendül majd fel nagyszerű magyar művészek és nemzetközi sztárok tolmácsolásában. A Magyar Haydn Társaság rendezvénye az, ahol a legtöbb világsztár lép színpadra a Kastélykoncertek Eszterháza egész nyáron át tartó programsorozatán.

Rögtön az első koncerteken itt lesz két nagyszerű fortepiano-művész. Augusztus 25-én a holland Bart von Oort ad elő fantáziákat, szonátákat és variációkat a bécsi klasszika első mesterétől. A Hágai Királyi Konzervatóriumban végzett művész a diploma után kezdett fortepianón muzsikálni. 1986-ban első lett és a közönségdíjat is elhozta a Brugges-i Mozart Fortepiano Versenyről. Később az Egyesült Államokban szerzett doktori címet, a historikus zene avatott értőjeként és előadójaként. Zenélt Utrecht, Firenze, Berlin, Antwerpen, Brugges, Melbourne, Brisbane, York, Montpellier, Moszkva, az Egyesült Államok és Új-Zéland fesztiváljain, s tanított Brüsszelben, Párizsban, Moszkvában, Helsinkiben, Oslóban, Bukarestben, Szófiában, Moszkvában, Perugiában, Ausztrália több városában, valamint Hongkongban és Tokióban is. 1997 óta több mint negyven albumon játszott, amelyek jeles szakmai elismeréseket is kaptak. A fertődi kastélyban nem először mutatkozik be, ismerősként tér vissza Eszterházára.

Három nappal később, augusztus 28-án egy másik világhírű fortepiano-művész, az orosz származású Alekszej Ljubimov muzsikál Magyarország egyik legszebb műemlékében. Az 1944-ben, Moszkvában született zenész szülővárosa konzervatóriumában a legendás pedagógus, Heinrich Neuhaus egyik utolsó tanítványa volt. Az "Alternatíva" avantgárd zenei fesztivál létrehozásáért feketelistára került, nem utazhatott külföldre, így nemzetközi karrierje csak 1987-ben indult meg. A tilalom éveiben érdeklődése a barokk zene felé fordult: megalapította a Moszkvai Barokk Kvartettet és a Moszkvai Kamaraakadémiát. 1987-től rendszeresen fellép a világ zenei központjaiban Salzburgtól Párizsig, Londontól Szentpétervárig. A sokoldalú zongorista kamarazenészként és régizenei együttesek szólistájaként is gyakran koncertezik. Ezúttal két nagyszerű brit kollégájával, a hegedűs Simon Standage-dzsel és a gordonkás Jennifer Ward Clarke-kal játszik egy estényit Haydn méltatlanul elfeledett trióiból.

A két brit muzsikus színpadra lép másnap, augusztus 29-én is a kastély dísztermében. Ekkora már vonósnégyessé kiegészülve - Catherine Martin (hegedű), Trevor Jones (mélyhegedű) – lépnek fel a Salomon Kvartettel. Haydn művei mellett Tomasini kompozícióit szólaltatják meg. Simon Standage egyébként a historikus zene egyik legkiemelkedőbb alakja. 1972-ben debütált, s rögtön első hegedűse lett a The English Concertnek, s több más együttesben is vezető szerepet töltött be. 1981-ban alapította meg kollégáival a Salomon Quartetet, melyben azóta együtt játszik Jennifer Ward Clarke-kal, akinek zenei pályája ugyancsak izgalmasan alakult. A csellista hölgy az elsők között volt, akik historikus zenei felvételek készítettek, ám a kortárs muzsika ugyanúgy izgatta, a The Fires of Londonnal és a London Sinfoniettával rengeteg művet játszott lemezre modern komponistáktól, olyanokat is, amelyeket kifejezetten neki írtak.

Kuriózumokban tehát nem lesz hiány – s ebben a magyarok sem panaszkodhatnak, hiszen augusztus 26-án Megyesi Zoltán a Trio Antiquával egy válogatást ad elő Haydn időskori skót népdalfeldolgozásaiból –, ráadásul a "minifesztivált" augusztus 31-én a világ egyik leghíresebb régizenei együttese, az Akademie für Alte Musik Berlin zárja. A muzsikus társaság rendszeres vendége Párizs, Bécs, Amszterdam, Zürich, Brüsszel koncerttermeinek, sikeresen turnézott Japánban, dél-kelet Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában. 1999-ben nagysikerű koncertet adott a londoni Wigmore Hall-ban (Cecilia Bartoli partnereként), napjainkban pedig olyan kiváló muzsikusokkal dolgozik, mint René Jacobs, Marcus Creed, Daniel Reuss, vagy Andreas Scholl. A zenekar 1994 óta a Harmonia Mundi France lemezkiadónál készíti felvételeit, melyekkel több díjat is nyertek (Grammy, Diapasion d’Or, Cannes Clasical Award, Grammophone Award, Edison Award). A Haydn Eszterházán Fesztivál keretében eljátszanak a komponistától két szimfóniát, valamint Václav Luksszal és Midori Seilerrel egy hegedű- és egy kürtversenyt is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.