Klasszikus

Világhírű művészek és visszatérő vendégek a MÁV Szimfonikus Zenekar új évadában

2021.07.02. 10:55
Ajánlom
Az egyedi hangversenyek mellett hét bérletes és öt tematikus sorozattal készül a 2021/22-es évadra a MÁV Szimfonikus Zenekar, és olyan neves vendégművészek szerepelnek a műsorukban, mint Kobajasi Kenicsiró, Leonard Slatkin, Charles Dutoit, Maxim Vengerov, Pinchas Zukerman, Miklósa Erika, Molnár Levente vagy László Boldizsár.

MÁV Szimfonikus Zenekar 2021-2022 évadát június elsején sajtótájékoztató keretében ismertették, ahol Lendvai György, az együttes igazgatója elmondta, hogy hamarosan új otthonra lel az együttes. A felújítást követően a Ferencvárosi pályaudvar közelében egy 900 négyzetméteres ingatlant vesznek használatba, mely méretéből fakadóan alkalmas próbatermek kialakítására, stúdióra, illetve rendelkezik színpaddal és nézőtérrel is. 

mav_n-103430.jpg

MÁV Szimfonikus Zenekar sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar Facebook-oldal)

Lendvai György a jövő évad kapcsán kiemelte, hogy továbbra is együtt fognak dolgozni azokkal a karmesterekkel, akikkel szoros kapcsolatot ápol a zenekar. Így műsorukban most is helyet kapott a két állandó vendégkarmesterük Takács-Nagy Gábor és Csaba Péter, valamint Kesselyák Gergely és két koncert vezényletével visszatér Kobajasi Kenicsiró is.

Az igazgató a bérleten kívüli hangversenyek közül felhívta a figyelmet a Maxim Vengerov hegedűművész vendégjátékára, akivel a pécsi Kodály Központban Brahms Hegedűversenyét adja elő a MÁV Szimfonikus Zenekar, ezt követően pedig 2022-ben a Zeneakadémián Pinchas Zukerman közreműködésével, Bartók Béla Brácsaversenyét. Emellett az együttes meghívására ismét Budapestre érkezik a kiváló svájci karmester, Charles Dutoit. 

Lendvai György végül köszöntötte a MÁV Szimfonikus Zenekar új vezető karmesterét, Farkas Róbertet, aki Daniel Boicot váltja. 

A 2021-2022-es évadban hét bérletes-, öt tematikus (családi, gyermek és ifjúsági) koncertsorozatot, valamint számos egyedi hangversenyt hirdetett meg a MÁV Szimfonikus Zenekar bízva abban, hogy nem ismétlődik meg az előző évadot felforgató pandémia.

Az együttes nagyon hálás a közönségének, nemcsak azért mert megértéssel fogadták a szinte folyamatos műsorváltozást, a koncertek esetleges elmaradását, hanem azért is, mert nagyon sokan felajánlották bérleteik, belépőjegyeik árát, így támogatva anyagilag is a zenekart. 

Kobajasi Kenicsiró, Leonard Slatkin, Charles Dutoit, Maxim Vengerov, Pinchas Zukerman, Kirill Troussov, Miklósa Erika, Meláth Andrea, Molnár Levente, László Boldizsár, … Csak néhány név a MÁV Szimfonikusok vendégművészei közül, akikkel olyan patinás koncerthelyszíneken találkozhat a közönség 2021. szeptemberétől, mint a Zeneakadémia, a Müpa, az Olasz Kultúrintézet, a Pesti Vigadó, vagy a pécsi Kodály Központ.

OPEN DAY KONCERT ÉS HATALMAS KEDVEZMÉNY AZ ÚJ ÉVAD BÉRLETEIRE!

Az új évad meghirdetését a hagyományokhoz híven egy nagyszabású, ingyenes szabadtéri OPEN DAY koncerttel indítja a MÁV Szimfonikus Zenekar.

A hangverseny 2021. július 10-én, este 20:00-kor kezdődik a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

A műsorban olyan népszerű művek szerepelnek, mint Erkel Hunyadi László nyitánya, Berlioz Rákóczi indulója, Lehár Arany és ezüst keringője, valamint a híresen jó humorú Dénes Istvánnak, az est karmesterének szerzeménye, a MÁV-START-SOS-Beethoven című darabja.

A MÁV Szimfonikus Zenekar törzsközönségét évtizedek óta a bérlettel rendelkezők alkotják, ők és e különleges közösséghez tartozni vágyók 

az új évad bérleteit 50 %-os elővásárlási kedvezménnyel tudják megvásárolni.

A bérletmegújításokra július 5-től személyesen is lehetőség van a zenekar jelenlegi székhelyén, majd július 10-én minden érdeklődőt várnak az Open Day koncert helyszínére, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjébe.

A közismert és népszerű bérletek, mint a Szőke Tibor Mesterbérlet (MÜPA), az Erdélyi Miklós bérlet (Zeneakadémia), a Lukács Miklós bérlet (Zeneakadémia), a Varga László bérlet (Olasz Kultúrintézet), a Festetics bérlet (Festetics Palota), a Kamarazenei bérlet (Olasz Kultúrintézet),  valamint az Unokák és nagyszülők hangversenyei (Nemzeti Múzeum, Díszterem) mellett a várandós kismamák (Szeretethang) , a kisgyermekek, az óvodás és iskolás korú gyerekek (Búgócsiga, Zene-Tér-Kép Plusz), valamint a fiatal felnőttek számára (Koncert Plusz) olyan tematikus  koncertsorozatokkal, ismeretterjesztő, interaktív, játékos előadásokkal   készül a zenekar, amelyek a jövő közönségépítését és a gyerekek zenei műveltségének gyarapodását segítik.

Az új évadban Magyarországon egyedülállóként indítja útjára a MÁV Szimfonikus Zenekar és a ZeneMűvek az Akvárium Klubban a Zene Showja című sorozatot. A programban az interjú és a hangverseny műfaját kombinálják, és egy-egy hírességgel járják körbe az őket érdeklő témákat.

ÚJ ÉVAD – ÚJ VEZETŐ KARMESTER a MÁV Szimfonikus Zenekar élén

Az új évadtól vezető karmesteri minőségben csatlakozik az együtteshez a Németországban élő tapasztalt és kitűnő karmester, Farkas Róbert

Farkas Róbert 1982-ben született Ózdon. 14 éves korában felvették a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába zongora-szolfézs-zeneelmélet szakra. Tanulmányait Budapesten, a Bartók Konzervatóriumban, majd 2000-től a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, karvezetés szakon. E mellett a karmesterképző szakot is elvégezte Gál Tamás és Ligeti András tanítványaként.

FarkasRobert1CGelaMegrelidzeWEB-101232.jpg

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: Gela Megrelidze/MÁV Szimfonikus Zenekar )

2006-ban Erasmus ösztöndíjjal a berlini Művészeti Akadémián tanult Lutz Köhler professzornál. 2012-ben diplomázott. Közben részt vett több mesterkurzuson, többek között Eötvös Péter, Bernard Haitink és Jorma Panula vezetésével. 2011-ben Horvátországban, a Lovro von Matačič Nemzetközi Karmesterversenyen 3. díjat, a Zenekar Különdíját és a Horvát Zeneszerzők Társasága különdíját nyerte.

Tanulmányainak befejezése után a művészeti vezető asszisztense lett a Berlini Állami Operaházban, ahol Sosztakovics, Hindemith és John Cage operáinak színrevitelében működött közre, Wolfgang Rihm Dionysos című operájának pedig második karmestere volt. Rövid idővel később szerződtette a Heidelbergi Színház opera-társulata.

Olyan klasszikus operák, mint a Cosí fan tutte, a Szöktetés a szerájból, vagy a Traviata mellett sok kortárs szerző operájának bemutatóját vezényelte.

2013-ban kezdődött együttműködése Fischer Ivánnal az általa vezetett Berlini Konzerthaus Zenekarban, 2015 óta Fischer Iván asszisztense mind a berlini, mind a Budapesti Fesztiválzenekar élén. Magyarországon is rendszeresen vezényel: a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Danubia, a Savaria, a Pannon Filhamonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein, külföldön pedig a Berlini Konzerthausorchester, a Berlini Szimfonikusok, a Lipcsei Kamarazenekar, a Heidelbergi Filharmonikusok, a Collegium Musicum Pommersfelden, a Horvát Rádió-Televízió Szimfonikus Zenekara és az Ausztrál Ifjúsági Zenekar karmesteri dobogóján. 2021-től a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Az online bérletvásárlás: július 10-től augusztus 10-ig a zenekar weboldalán

Fejléckép: MÁV Szimfonikus Zenekar sajtótájékoztatója (forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar Facebook-oldal)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.