Klasszikus

Világhírű művészek és visszatérő vendégek a MÁV Szimfonikus Zenekar új évadában

2021.07.02. 10:55
Ajánlom
Az egyedi hangversenyek mellett hét bérletes és öt tematikus sorozattal készül a 2021/22-es évadra a MÁV Szimfonikus Zenekar, és olyan neves vendégművészek szerepelnek a műsorukban, mint Kobajasi Kenicsiró, Leonard Slatkin, Charles Dutoit, Maxim Vengerov, Pinchas Zukerman, Miklósa Erika, Molnár Levente vagy László Boldizsár.

MÁV Szimfonikus Zenekar 2021-2022 évadát június elsején sajtótájékoztató keretében ismertették, ahol Lendvai György, az együttes igazgatója elmondta, hogy hamarosan új otthonra lel az együttes. A felújítást követően a Ferencvárosi pályaudvar közelében egy 900 négyzetméteres ingatlant vesznek használatba, mely méretéből fakadóan alkalmas próbatermek kialakítására, stúdióra, illetve rendelkezik színpaddal és nézőtérrel is. 

mav_n-103430.jpg

MÁV Szimfonikus Zenekar sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar Facebook-oldal)

Lendvai György a jövő évad kapcsán kiemelte, hogy továbbra is együtt fognak dolgozni azokkal a karmesterekkel, akikkel szoros kapcsolatot ápol a zenekar. Így műsorukban most is helyet kapott a két állandó vendégkarmesterük Takács-Nagy Gábor és Csaba Péter, valamint Kesselyák Gergely és két koncert vezényletével visszatér Kobajasi Kenicsiró is.

Az igazgató a bérleten kívüli hangversenyek közül felhívta a figyelmet a Maxim Vengerov hegedűművész vendégjátékára, akivel a pécsi Kodály Központban Brahms Hegedűversenyét adja elő a MÁV Szimfonikus Zenekar, ezt követően pedig 2022-ben a Zeneakadémián Pinchas Zukerman közreműködésével, Bartók Béla Brácsaversenyét. Emellett az együttes meghívására ismét Budapestre érkezik a kiváló svájci karmester, Charles Dutoit. 

Lendvai György végül köszöntötte a MÁV Szimfonikus Zenekar új vezető karmesterét, Farkas Róbertet, aki Daniel Boicot váltja. 

A 2021-2022-es évadban hét bérletes-, öt tematikus (családi, gyermek és ifjúsági) koncertsorozatot, valamint számos egyedi hangversenyt hirdetett meg a MÁV Szimfonikus Zenekar bízva abban, hogy nem ismétlődik meg az előző évadot felforgató pandémia.

Az együttes nagyon hálás a közönségének, nemcsak azért mert megértéssel fogadták a szinte folyamatos műsorváltozást, a koncertek esetleges elmaradását, hanem azért is, mert nagyon sokan felajánlották bérleteik, belépőjegyeik árát, így támogatva anyagilag is a zenekart. 

Kobajasi Kenicsiró, Leonard Slatkin, Charles Dutoit, Maxim Vengerov, Pinchas Zukerman, Kirill Troussov, Miklósa Erika, Meláth Andrea, Molnár Levente, László Boldizsár, … Csak néhány név a MÁV Szimfonikusok vendégművészei közül, akikkel olyan patinás koncerthelyszíneken találkozhat a közönség 2021. szeptemberétől, mint a Zeneakadémia, a Müpa, az Olasz Kultúrintézet, a Pesti Vigadó, vagy a pécsi Kodály Központ.

OPEN DAY KONCERT ÉS HATALMAS KEDVEZMÉNY AZ ÚJ ÉVAD BÉRLETEIRE!

Az új évad meghirdetését a hagyományokhoz híven egy nagyszabású, ingyenes szabadtéri OPEN DAY koncerttel indítja a MÁV Szimfonikus Zenekar.

A hangverseny 2021. július 10-én, este 20:00-kor kezdődik a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

A műsorban olyan népszerű művek szerepelnek, mint Erkel Hunyadi László nyitánya, Berlioz Rákóczi indulója, Lehár Arany és ezüst keringője, valamint a híresen jó humorú Dénes Istvánnak, az est karmesterének szerzeménye, a MÁV-START-SOS-Beethoven című darabja.

A MÁV Szimfonikus Zenekar törzsközönségét évtizedek óta a bérlettel rendelkezők alkotják, ők és e különleges közösséghez tartozni vágyók 

az új évad bérleteit 50 %-os elővásárlási kedvezménnyel tudják megvásárolni.

A bérletmegújításokra július 5-től személyesen is lehetőség van a zenekar jelenlegi székhelyén, majd július 10-én minden érdeklődőt várnak az Open Day koncert helyszínére, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjébe.

A közismert és népszerű bérletek, mint a Szőke Tibor Mesterbérlet (MÜPA), az Erdélyi Miklós bérlet (Zeneakadémia), a Lukács Miklós bérlet (Zeneakadémia), a Varga László bérlet (Olasz Kultúrintézet), a Festetics bérlet (Festetics Palota), a Kamarazenei bérlet (Olasz Kultúrintézet),  valamint az Unokák és nagyszülők hangversenyei (Nemzeti Múzeum, Díszterem) mellett a várandós kismamák (Szeretethang) , a kisgyermekek, az óvodás és iskolás korú gyerekek (Búgócsiga, Zene-Tér-Kép Plusz), valamint a fiatal felnőttek számára (Koncert Plusz) olyan tematikus  koncertsorozatokkal, ismeretterjesztő, interaktív, játékos előadásokkal   készül a zenekar, amelyek a jövő közönségépítését és a gyerekek zenei műveltségének gyarapodását segítik.

Az új évadban Magyarországon egyedülállóként indítja útjára a MÁV Szimfonikus Zenekar és a ZeneMűvek az Akvárium Klubban a Zene Showja című sorozatot. A programban az interjú és a hangverseny műfaját kombinálják, és egy-egy hírességgel járják körbe az őket érdeklő témákat.

ÚJ ÉVAD – ÚJ VEZETŐ KARMESTER a MÁV Szimfonikus Zenekar élén

Az új évadtól vezető karmesteri minőségben csatlakozik az együtteshez a Németországban élő tapasztalt és kitűnő karmester, Farkas Róbert

Farkas Róbert 1982-ben született Ózdon. 14 éves korában felvették a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába zongora-szolfézs-zeneelmélet szakra. Tanulmányait Budapesten, a Bartók Konzervatóriumban, majd 2000-től a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, karvezetés szakon. E mellett a karmesterképző szakot is elvégezte Gál Tamás és Ligeti András tanítványaként.

FarkasRobert1CGelaMegrelidzeWEB-101232.jpg

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: Gela Megrelidze/MÁV Szimfonikus Zenekar )

2006-ban Erasmus ösztöndíjjal a berlini Művészeti Akadémián tanult Lutz Köhler professzornál. 2012-ben diplomázott. Közben részt vett több mesterkurzuson, többek között Eötvös Péter, Bernard Haitink és Jorma Panula vezetésével. 2011-ben Horvátországban, a Lovro von Matačič Nemzetközi Karmesterversenyen 3. díjat, a Zenekar Különdíját és a Horvát Zeneszerzők Társasága különdíját nyerte.

Tanulmányainak befejezése után a művészeti vezető asszisztense lett a Berlini Állami Operaházban, ahol Sosztakovics, Hindemith és John Cage operáinak színrevitelében működött közre, Wolfgang Rihm Dionysos című operájának pedig második karmestere volt. Rövid idővel később szerződtette a Heidelbergi Színház opera-társulata.

Olyan klasszikus operák, mint a Cosí fan tutte, a Szöktetés a szerájból, vagy a Traviata mellett sok kortárs szerző operájának bemutatóját vezényelte.

2013-ban kezdődött együttműködése Fischer Ivánnal az általa vezetett Berlini Konzerthaus Zenekarban, 2015 óta Fischer Iván asszisztense mind a berlini, mind a Budapesti Fesztiválzenekar élén. Magyarországon is rendszeresen vezényel: a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Danubia, a Savaria, a Pannon Filhamonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein, külföldön pedig a Berlini Konzerthausorchester, a Berlini Szimfonikusok, a Lipcsei Kamarazenekar, a Heidelbergi Filharmonikusok, a Collegium Musicum Pommersfelden, a Horvát Rádió-Televízió Szimfonikus Zenekara és az Ausztrál Ifjúsági Zenekar karmesteri dobogóján. 2021-től a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Az online bérletvásárlás: július 10-től augusztus 10-ig a zenekar weboldalán

Fejléckép: MÁV Szimfonikus Zenekar sajtótájékoztatója (forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar Facebook-oldal)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.