Klasszikus

Világhírű művészek és visszatérő vendégek a MÁV Szimfonikus Zenekar új évadában

2021.07.02. 10:55
Ajánlom
Az egyedi hangversenyek mellett hét bérletes és öt tematikus sorozattal készül a 2021/22-es évadra a MÁV Szimfonikus Zenekar, és olyan neves vendégművészek szerepelnek a műsorukban, mint Kobajasi Kenicsiró, Leonard Slatkin, Charles Dutoit, Maxim Vengerov, Pinchas Zukerman, Miklósa Erika, Molnár Levente vagy László Boldizsár.

MÁV Szimfonikus Zenekar 2021-2022 évadát június elsején sajtótájékoztató keretében ismertették, ahol Lendvai György, az együttes igazgatója elmondta, hogy hamarosan új otthonra lel az együttes. A felújítást követően a Ferencvárosi pályaudvar közelében egy 900 négyzetméteres ingatlant vesznek használatba, mely méretéből fakadóan alkalmas próbatermek kialakítására, stúdióra, illetve rendelkezik színpaddal és nézőtérrel is. 

mav_n-103430.jpg

MÁV Szimfonikus Zenekar sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar Facebook-oldal)

Lendvai György a jövő évad kapcsán kiemelte, hogy továbbra is együtt fognak dolgozni azokkal a karmesterekkel, akikkel szoros kapcsolatot ápol a zenekar. Így műsorukban most is helyet kapott a két állandó vendégkarmesterük Takács-Nagy Gábor és Csaba Péter, valamint Kesselyák Gergely és két koncert vezényletével visszatér Kobajasi Kenicsiró is.

Az igazgató a bérleten kívüli hangversenyek közül felhívta a figyelmet a Maxim Vengerov hegedűművész vendégjátékára, akivel a pécsi Kodály Központban Brahms Hegedűversenyét adja elő a MÁV Szimfonikus Zenekar, ezt követően pedig 2022-ben a Zeneakadémián Pinchas Zukerman közreműködésével, Bartók Béla Brácsaversenyét. Emellett az együttes meghívására ismét Budapestre érkezik a kiváló svájci karmester, Charles Dutoit. 

Lendvai György végül köszöntötte a MÁV Szimfonikus Zenekar új vezető karmesterét, Farkas Róbertet, aki Daniel Boicot váltja. 

A 2021-2022-es évadban hét bérletes-, öt tematikus (családi, gyermek és ifjúsági) koncertsorozatot, valamint számos egyedi hangversenyt hirdetett meg a MÁV Szimfonikus Zenekar bízva abban, hogy nem ismétlődik meg az előző évadot felforgató pandémia.

Az együttes nagyon hálás a közönségének, nemcsak azért mert megértéssel fogadták a szinte folyamatos műsorváltozást, a koncertek esetleges elmaradását, hanem azért is, mert nagyon sokan felajánlották bérleteik, belépőjegyeik árát, így támogatva anyagilag is a zenekart. 

Kobajasi Kenicsiró, Leonard Slatkin, Charles Dutoit, Maxim Vengerov, Pinchas Zukerman, Kirill Troussov, Miklósa Erika, Meláth Andrea, Molnár Levente, László Boldizsár, … Csak néhány név a MÁV Szimfonikusok vendégművészei közül, akikkel olyan patinás koncerthelyszíneken találkozhat a közönség 2021. szeptemberétől, mint a Zeneakadémia, a Müpa, az Olasz Kultúrintézet, a Pesti Vigadó, vagy a pécsi Kodály Központ.

OPEN DAY KONCERT ÉS HATALMAS KEDVEZMÉNY AZ ÚJ ÉVAD BÉRLETEIRE!

Az új évad meghirdetését a hagyományokhoz híven egy nagyszabású, ingyenes szabadtéri OPEN DAY koncerttel indítja a MÁV Szimfonikus Zenekar.

A hangverseny 2021. július 10-én, este 20:00-kor kezdődik a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

A műsorban olyan népszerű művek szerepelnek, mint Erkel Hunyadi László nyitánya, Berlioz Rákóczi indulója, Lehár Arany és ezüst keringője, valamint a híresen jó humorú Dénes Istvánnak, az est karmesterének szerzeménye, a MÁV-START-SOS-Beethoven című darabja.

A MÁV Szimfonikus Zenekar törzsközönségét évtizedek óta a bérlettel rendelkezők alkotják, ők és e különleges közösséghez tartozni vágyók 

az új évad bérleteit 50 %-os elővásárlási kedvezménnyel tudják megvásárolni.

A bérletmegújításokra július 5-től személyesen is lehetőség van a zenekar jelenlegi székhelyén, majd július 10-én minden érdeklődőt várnak az Open Day koncert helyszínére, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjébe.

A közismert és népszerű bérletek, mint a Szőke Tibor Mesterbérlet (MÜPA), az Erdélyi Miklós bérlet (Zeneakadémia), a Lukács Miklós bérlet (Zeneakadémia), a Varga László bérlet (Olasz Kultúrintézet), a Festetics bérlet (Festetics Palota), a Kamarazenei bérlet (Olasz Kultúrintézet),  valamint az Unokák és nagyszülők hangversenyei (Nemzeti Múzeum, Díszterem) mellett a várandós kismamák (Szeretethang) , a kisgyermekek, az óvodás és iskolás korú gyerekek (Búgócsiga, Zene-Tér-Kép Plusz), valamint a fiatal felnőttek számára (Koncert Plusz) olyan tematikus  koncertsorozatokkal, ismeretterjesztő, interaktív, játékos előadásokkal   készül a zenekar, amelyek a jövő közönségépítését és a gyerekek zenei műveltségének gyarapodását segítik.

Az új évadban Magyarországon egyedülállóként indítja útjára a MÁV Szimfonikus Zenekar és a ZeneMűvek az Akvárium Klubban a Zene Showja című sorozatot. A programban az interjú és a hangverseny műfaját kombinálják, és egy-egy hírességgel járják körbe az őket érdeklő témákat.

ÚJ ÉVAD – ÚJ VEZETŐ KARMESTER a MÁV Szimfonikus Zenekar élén

Az új évadtól vezető karmesteri minőségben csatlakozik az együtteshez a Németországban élő tapasztalt és kitűnő karmester, Farkas Róbert

Farkas Róbert 1982-ben született Ózdon. 14 éves korában felvették a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába zongora-szolfézs-zeneelmélet szakra. Tanulmányait Budapesten, a Bartók Konzervatóriumban, majd 2000-től a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, karvezetés szakon. E mellett a karmesterképző szakot is elvégezte Gál Tamás és Ligeti András tanítványaként.

FarkasRobert1CGelaMegrelidzeWEB-101232.jpg

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: Gela Megrelidze/MÁV Szimfonikus Zenekar )

2006-ban Erasmus ösztöndíjjal a berlini Művészeti Akadémián tanult Lutz Köhler professzornál. 2012-ben diplomázott. Közben részt vett több mesterkurzuson, többek között Eötvös Péter, Bernard Haitink és Jorma Panula vezetésével. 2011-ben Horvátországban, a Lovro von Matačič Nemzetközi Karmesterversenyen 3. díjat, a Zenekar Különdíját és a Horvát Zeneszerzők Társasága különdíját nyerte.

Tanulmányainak befejezése után a művészeti vezető asszisztense lett a Berlini Állami Operaházban, ahol Sosztakovics, Hindemith és John Cage operáinak színrevitelében működött közre, Wolfgang Rihm Dionysos című operájának pedig második karmestere volt. Rövid idővel később szerződtette a Heidelbergi Színház opera-társulata.

Olyan klasszikus operák, mint a Cosí fan tutte, a Szöktetés a szerájból, vagy a Traviata mellett sok kortárs szerző operájának bemutatóját vezényelte.

2013-ban kezdődött együttműködése Fischer Ivánnal az általa vezetett Berlini Konzerthaus Zenekarban, 2015 óta Fischer Iván asszisztense mind a berlini, mind a Budapesti Fesztiválzenekar élén. Magyarországon is rendszeresen vezényel: a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Danubia, a Savaria, a Pannon Filhamonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein, külföldön pedig a Berlini Konzerthausorchester, a Berlini Szimfonikusok, a Lipcsei Kamarazenekar, a Heidelbergi Filharmonikusok, a Collegium Musicum Pommersfelden, a Horvát Rádió-Televízió Szimfonikus Zenekara és az Ausztrál Ifjúsági Zenekar karmesteri dobogóján. 2021-től a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Az online bérletvásárlás: július 10-től augusztus 10-ig a zenekar weboldalán

Fejléckép: MÁV Szimfonikus Zenekar sajtótájékoztatója (forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar Facebook-oldal)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus ajánló

Országszerte ingyenes koncerteket adnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Június 24-én Budapesten, 25-26-án pedig számos vidéki helyszínen hallgathatja meg a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának művészeit. A Zenélő Magyarország keretében tartott hangversenyeken barokk darabok, vonós kamarazene, rézfúvósegyüttes és énekszó is szerepel majd.