Klasszikus

Világhírű páros érkezik a Zeneakadémiára

2014.12.01. 15:01
Ajánlom
Két világhírű angol muzsikus, Ian Bostridge és Thomas Ades tolmácsolásában hallhatja a közönség Schubert Téli utazás című dalciklusát december 7-én este a Zeneakadémián.

Ian és Thomas Ades esetében összeszokott párosról van szó: a zeneszerzőként és karmesterként is ismert Ades sokszor kíséri zongorán honfitársát, aki szokatlanul későn, 27 évesen lépett a profi énekesi pályára, addigra komoly tudományos - elsősorban történészi - eredményeket tudva már maga mögött.

Mindkét zenész a világ élvonalába tartozik. Az 1971-ben született Thomas Ades nagyzenekari és kamaraművei mellett különösen híres a Shakespeare-darabon alapuló, Vihar című operájáról, amely a londoni Covent Gardenben megrendezett 2004-es ősbemutatója óta megjárta többek között Strasbourg, Koppenhága és Frankfurt operaházait, 2012-ben pedig a New York-i Metropolitanben a szerző vezényletével folytatta egy kortárs opera esetében szinte példátlan diadalútját. Ades zongoristaként is elismert, rendszeresen kamarapartnere mások mellett a Zeneakadémián decemberben szintén fellépő brit csellóművésznek, Steven Isserlisnek.

Ian Bostridge pályája hasonló magasságokba ível. Az 1964-ben született angol tenor oxfordi és cambridge-i bölcsésztanulmányai után - többek között a 17-18. századi boszorkányságot kutatta - elsősorban opera- és dalénekesként szerzett magának hírnevet. A világ vezető hangversenytermeinek volt vendége, fellépett többek között a londoni Wigmore Hallban, a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban, koncertezett a Bécsi és Berlini Filharmonikusokkal, zenélt Msztyiszlav Rosztropoviccsal, Mitsuko Uchidával, Simon Rattle-lel és John Eliot Gardinerrel.

A mélyen intellektuális énekesek közé tartozik: boszorkánysággal foglalkozó kutatásai az Oxford University Press gondozásában könyvként is megjelentek, zenei tárgyú írásai pedig 2011-ben láttak napvilágot külön kötetben A Singer's Notebook címmel. Különösen közel áll hozzá Schubert Téli utazása (Winterreise), a dalciklusról 1997-ben filmet is készített a Channel 4 brit csatornának. A Schubert-koncert másnapján, december 8-án Thomas Ades zeneszerzés mesterkurzust tart a Zeneakadémián, a részvétel nyitott és díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Az angol komponista hamarosan visszatér Magyarországra: 2015. március 31-én a Concerto Budapestet vezényli a Művészetek Palotájában, a műsorban egyik saját művével, a Haláltánccal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.