Klasszikus

Világhírű vonósnégyes Kecskeméten

2007.10.24. 00:00
Ajánlom
A Bartók Vonósnégyes október közepén két ízben állt közönség elé Kecskeméten az Újkollégium színpadán, a Kodály-év tiszteletére a november végi előadáson Kodály egyik művét is műsorukra tűzik. Az együttes tagjaival Komlós Péterrel (I. hegedű), Hargitai Gézával (II. hegedű), Németh Gézával (brácsa) és Mező Lászlóval (gordonka) a kezdő koncert másnapján Kecskeméthez fűződő emlékeikről beszélgettünk.

A Bartók Vonósnégyes

- Igen gazdag a kapcsolatunk ezzel a várossal – válaszol elsőként Mező László. Ez a kötődés nem csak a most sokadszorra is koncerthelyszínt biztosító Református Gimnáziumot érinti, ahol egyébként feleségem édesanyja is végzett valamikor, hanem a város más intézményeit is. Már tarhosi diákkoromban nagy vonzereje volt a kecskeméti Kodály Iskolának, sok társam jött ide tanulni. Később szólistaként többször játszottam a kecskeméti színház zenekarával, és nagy boldogság volt ide később kvartett-tagként is visszajönni. A Kodály Iskolához kötődik az Országos Starker János Gordonkaverseny is, amelyet Agócs Márta tanárnővel együtt szervezzük, és ahol a zsűrielnök tisztét látom el. Ittzés Tamás és Ittzés Gergely valamikor Németh Géza brácsaművész kamarazenei növendékei voltak, de most is több tehetséges kecskeméti tanítványunk van az Akadémián, mint például Jámbor Janka és Jámbor Anna is. Az M. Bodon Pál Zeneiskola a Nemzetközi Ifjúsági Kamarazenei Kurzus nyár végén tartott hangversenyének adott helyszínt és sok-sok segítséget.

- Erdei Péter vendégszeretetének köszönhetően családunk két ízben is felejthetetlen napokat töltött Kecskeméten, 13 éves kisfiam máig emlegeti az élményfürdőhöz, a csillagvizsgálóhoz, és a főtéri élményekhez kapcsolódó emlékeit – veszi át a szót Komlós Péter, a kvartett vezetője. Különösen kedves nekem a kecskeméti közönség. Tegnap este is megtapasztalhattuk azt a csendet, ami a nézők tetszését, a mű befogadását, átélését számomra a tapsnál is jobban visszajelzi. Abban, hogy az emberek zöme egy idő után behunyt szemmel hallgat bennünket, benne van az is, hogy mi itt régi ismerősként koncertezünk. Sokat mond nekem az is, hogy ebben a szépre, jóra kiéhezett közönségben nagyon sok a fiatal. Nekünk valahol az is a kötelezettségünk, hogy egy új közönséget építsünk fel a komolyzenének, ezen belül a kamarazenének – és nem csak arra gondolok itt, hogy a dolgok természetéből adódóan időközben meg kellett válnunk attól a közönségtől, amely évtizedekkel ezelőtt elkezdett bennünket hallgatni.

- Különleges napon beszélgetünk – emlékeztet az egybeesésre Németh Géza. Pont ötven évvel ezelőtt, október 16-án délután volt az első bemutatkozásunk. A Magyar Rádió készített velünk egy felvételt, ahol egy Beethoven-művet adtunk elő. A tegnap esti pedig már a 4036. koncertünk volt. Ezt mindig pontosan számon tartjuk.

- Még a világban is páratlan, hogy majdnem azonos összetételben (három alapító taggal) öt évtizedet töltsön együtt egy kvartett. Mi a titkuk?

- Sok titok van – mosolyog Mező László. Emberileg is nagyon fontos, hogy azonos ízlésű, egy iskolából érkező tagok játsszanak együtt. Mi mindannyian a zeneakadémia növendékei, később tanárai voltunk. A respektus, egymás megbecsülése is olyan tényező, ami összetartó erő egy több évtizedes munkában. Nem utolsó sorban pedig szükség van egy sajátos alkalmazkodásra. Az egyéni elképzelés abban a mértékben érvényesülhet, amíg az megfelel a kvartett közösen kialakított ízlésvilágának.

- Sokféle módon fogalmazták már meg a kvartett gyönyörű, egyéni hangzását. Az összjáték tökéletessége folytán valóban van az embernek néha olyan érzése, mintha csak egyetlen hangszer szólna, máskor pedig meglepődve keresni a színpadon a mély futamú zongorát, a trillázó fúvósokat, ezeknek a különleges hangszíneknek az eredetét…

- A kigyakorolt technikán túl mindehhez azért csodálatos hangszerek is kellenek – folytatja Mező László. Voltaképp az is valahol a Bartók Vonósnégyeshez köthető, hogy a magyar állam elismerte és támogatni kezdte az élmezőnyben játszó művészeket. Egykori tanárom, Pablo Casals tette szóvá még 1964 októberében, hogy Perényi Miklósnak is, nekem is elsőrangú gordonkát kell a kezünkbe adni. Tulajdonképpen ezek a Svájcban, valutáért beszerzett csellók voltak az első állami hangszerek, amikből mára mintegy negyven van kiváló muzsikusok használatában.

- Első nemzetközi sikerüket 1964-ben aratták a Liége-i Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen, ahol I. díjat nyertek. Ez akkor a világ legfontosabb versenye volt, aki ott díjat kapott, az előtt kinyíltak a kapuk. A vonósnégyes egyre több felkérést kapott, és egyre kevesebb lett a szólóest. Pedig akadémista korukban mindegyiküknek kinézett a szólókarrier…

- A két dolgot egy idő után nem lehet összeegyeztetni – válaszol Komlós Péter. Egy szólistának egészen másféle hangképzéssel, más jellegű felkészüléssel kell a közönség elé állni. Miközben a kvartettel koncertezünk, még ma is megfordul a fejemben, milyen jó lenne egy hegedűversenyt eljátszani. Ezzel szemben ott van a vonósnégyesnek ez a csodálatos irodalma. Beethoven a gyönyörű hegedűversenye mellett 17 olyan vonósnégyest írt, amellyel egy életet el lehet tölteni. Vagy például Bartók most Kecskeméten is előadott műveit már legalább hétszázszor játszottuk, de ma is úgy látom, ez a hat vonósnégyes a XX. század kamarazenéjének csúcsát jelenti.

- Rengeteg új magyar művet is játszottak, s a kvartett számára írt darabokat is szívesen előadták.

- Úgy éreztük, tartozunk az egyetemes zenekultúrának azzal, hogy ezeket a műveket bemutassuk még akkor is, ha nem voltunk száz százalékig meggyőződve a maradandóságukról. Volt ezek között viszont több olyan mű, melyet azóta is szívesen játszunk. Ilyen például Petrovics Emil 2. vonósnégyese. December 3-án mutatjuk be Lendvay Kamilló 2. vonósnégyesét, melyet egy véletlen reptéri találkozáson épp harminc évvel ezelőtt ígért meg nekünk, s pár hónapja minden különösebb bevezető nélkül közölte velem telefonon, hogy: "Kérlek, elkészült."

- A kvartett művészi teljesítményét számos díjjal ismerték el: Kossuth-díj (1970 és 1997), Liszt-díj, UNESCO-díj, Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj. Még 1970-ben, az Emberi Jogok Napján részt vettek az ENSZ-közgyűlés nagytermében, New Yorkban rendezett gálakoncerten. 2006 végén koncertjük teljes bevételét ajánlották fel vakok és gyengénlátók részére. Utóbbi két kiemelés példa a sokból arra, ami a kvartettet más szempontból is jellemzi.

- Ez számunkra természetes – válaszol Németh Géza. A legközelebbi jótékony célt szolgáló hangversenyünk novemberben lesz az Alzheimer-kórban szenvedők javára a Szent István Bazilikában. Itt temették el közel egy éve Puskás Ferencet. Feleségének köszönhető az alapítvány létrehozása.

- Komlós Péter egykor Kodály tanítványa volt a Zeneakadémián. Milyen emlékeket őriz a mesterről?

- Számunkra nagyon különlegesek voltak szolfézs, illetve népzene órái, de a mai napig az az érzésem, hogy ő a tanítást másodlagosnak tekintette. Úgy gondolta, hogy akik ezeken az órákon hozzákerültek – nagy tisztesség volt az osztályába kerülni –, azok már többé-kevésbé "mindent tudnak", s alkalmasak arra, hogy a keze alá dolgozzanak. Mi pedig nem mertük megingatni ebben a hitében, pedig jó lett volna tőle még többet megtanulni. Zeneszerző növendékeitől viszont nem ezt hallottam vissza. Velük sokszor egészen az alapokig lenyúlva próbált új dolgokat láttatni, megértetni. Tréfásabb emlékeim közé tartozik, hogy amikor rendszeres reggeli úszásainál a Lukács-fürdő medencéjének közepén összetalálkoztunk, időnként odaszólt: "– Tud már szolmizálni?…Nem baj, majd la-lázva mondja."… Ezt az uszodai ismeretséget felhasználva bíztak meg egyszer az osztálytársaim azzal, hogy puhatoljam ki nála tíz nappal a kollokvium előtt, mit kell majd tudnunk a vizsgára. Nagyon hosszú, kínos csönd után jött csak a válasz: "Mindent." Egy dolog nagyon megmaradt még bennem róla ennyi idő távolából is, hogy nagyon ritkán mosolygott, de amikor mégis, akkor mintha a nap sütött volna ki a felhők mögül…

- Kodály muzsikáját tőlünk távol élő honfitársaink is bizonyára nagy szeretettel fogadják.

- Már jó előre tudni lehet, hogy Amerikában, Ausztráliában nagyon sok magyar van, és például Angliában is egyre több hazánkfia ül a nézők soraiban. De az, hogy mi két hét múlva Stockholmban Kodály 2. kvartettjét játsszuk, vagy hogy a világban járva gyakran tűzzük műsorra Kodály műveit, nem magyar kívánság. Kodály a világ legrangosabb zeneszerzőinek egyike.

- Hogyan látja a magyar zenei élet jövőjét?

- Történelmileg alátámasztott tény, hogy Magyarország mindig ellátta az egész világot muzsikusokkal. Mi magunk is hihetetlenül sok magyar zenésszel találkoztunk szerte a világban. Magyarország elismert zenei nagyhatalom. Ennek tükrében erre, és a felsőoktatásra még ezekben a nehéz időkben is sokkal-sokkal többet kellene áldozni az országnak ahhoz, hogy amit az elődeink felépítettek, az továbbra is fennmaradjon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Vizuál

Múzeumi miniszteri biztos lesz L. Simon László

A Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztossá nevezi ki L. Simon Lászlót Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – tudatta az MTI-vel az EMMI.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.