Klasszikus

Világhódító ugandai xilofon

2004.03.24. 00:00
Ajánlom
Húsz éve, 1984 tavaszán alakult meg az Amadinda Ütőegyüttes, a hazai és nemzetközi koncertélet elismert szereplője, rangos fesztiválok állandó vendége. A március 15-én Kossuth-díjjal kitüntetett Amadinda holnap este a Zeneakadémia nagytermében tartja jubileumi koncertjét.

Rácz Zoltán művészeti vezető és társai (Bojtos Károly, Holló Aurél, Váczi Zoltán) úgy állították össze a születésnapi koncert műsorát, hogy repertoárjuk három legfontosabb alkotóeleme csaknem azonos súllyal szerepeljen benne. Ütőhangszeres átiratban játsszák az európai zenetörténet klasszikusait – most éppen Muszorgszkij, Grieg és Debussy kompozícióit –, feladatuknak tekintik a kortárs zene népszerűsítését – a jubileumi esten Rolf Wallin, Red Norvo, William L. Cahn, valamint az együttes két tagja, Holló Aurél és Váczi Zoltán darabjai szólalnak meg –, s végül, de nem utolsósorban visszanyúlnak a gyökerekhez, az Európán kívüli tradicionális zenéhez: a születésnapi hangversenyen Tonga, Zimbabwe, Bali szigete, valamint Malawi és Ghána ütőhangszeres kultúrájából adnak ízelítőt. Holnap este, a Zeneakadémián az Amadinda négy zenésze mellett ott lesz Presser Gábor – akihez régi barátság és szakmai kapcsolat fűzi az együttest –, valamint további ütőhangszeresek: Sárkány Zsolt, Pusztai Gábor, Joó Szabolcs, a Zeneakadémia és a Bartók Béla konzervatórium növendékei.

Az Amadinda 1984-es alapítása óta nemzetközi összehasonlításban is komoly eredményeket ért el: két évtized alatt világszerte ismertté tették "névadójukat", az ugandai ütőhangszert. "Az első impulzust egy csapat létrehozásához a Strassbourgi Ütőegyüttes budapesti fellépése adta, valamikor 1977 táján" – emlékszik vissza a kezdetekre Rácz Zoltán. Akkor még konzervatóriumi növendék volt, s a koncert azért jelentett katartikus élményt számára, mert olyan utat és repertoárt mutatott meg, ami a Magyarországon dolgozó ütőhangszeresek számára teljesen ismeretlen volt.

A nyolcvanas évek elején, zeneakadémistaként Rácz úgy látta, itthon nincs esélye egy hasonló együttes létrehozására, ezért sokáig azt tervezte, hogy a diploma megszerzése után elhagyja Magyarországot. Szerencsére nem így történt: 1982 végén – Sárkány Zsolttal és Váczi Zoltánnal – létrehozták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ütőhangszeres együttesét, majd egy nagyon sikeres, a Benkó Dixielanddel közös koncert után megérezték, hogy "életképesek", s a Zenebutik című tévéműsorban hivatalosan is bejelentették ütőegyüttesük megalakulását. Néhány hónapig Unikum néven működtek, de az Országos Filharmónia kérésére nevet kellett változtatniuk, s hosszas keresgélés után így találtak rá a xilofonszerű ugandai instrumentumra, amelyből hamarosan "márkanevet" építettek.

A fiatal magyar ütőegyüttes már megalakulásának évében elnyerte a darmstadti Ferienkurse für Neue Musik nagydíját, 1985-ben pedig a rotterdami Gaudeamus kortárszenei versenyen szerezték meg az első helyet. A nyolcvanas évek második felében már egyre több nyugati meghívást kaptak: ’88-as londoni koncertjükről elragadtatott kritikát közölt a patinás Guardian. Rácz Zoltán szerint a kedvező külföldi fogadtatásban döntő szerepe volt a magyar zeneélet, s ezen belül a Zeneakadémia rangjának, elismertségének. A rendszerváltás utáni gyökeres átalakulás az Amadindát is érintette, hiszen a filharmóniai szólistastátusok megszűntek. Éveken át az akkor állandósult Budapesti Fesztiválzenekarhoz kötődtek, amely egyúttal próbatermet is biztosított számukra. A kilencvenes évek közepére érkeztek el odáig, hogy önállósítani tudták magukat: a rendszeres fesztiválmeghívások, külföldi koncertek és mesterkurzusok egzisztenciális biztonságot adnak az együttesnek. Visszatérő vendégei a tajpeji fesztiválnak, a Zágrábi Biennálénak, felléptek a huddersfieldi kortárs zenei fesztiválon és a bécsi ünnepi heteken, s nevükhöz fűződik Ligeti György Síppal, dobbal, nádihegedűvel című kompozíciójának világpremierje. 2000-ben megállapodást kötöttek az Adams nevű, ütősökre specializálódott amszterdami hangszermanufaktúrával, s azóta világszínvonalú instrumentumok állnak az Amadinda rendelkezésére.

Elismertségüket jelzi, hogy két évtized alatt csaknem negyven olyan kompozíció született, amelyet a zeneszerző kifejezetten az Amadinda számára írt. Nemcsak Eötvös Péterrel és Ligeti Györggyel, de a modern amerikai zene két nagymesterével, John Cage-dzsel és Steve Reich-hel is termékeny munkakapcsolatba kerültek. "Egy komponistát lehet jó szállodába vinni, jó vacsorára meghívni, de egyetlen dologgal lehet igazán levenni a lábáról: ha a darabja rendesen megszólal. A zeneszerzőkkel való műhelymunkáink tesznek képessé minket arra, hogy olyan alkotók gondolkodását is megértsük, akikkel sosem találkoztunk" – mondja a húszéves Amadinda művészeti vezetője, Rácz Zoltán.

Amadinda-kislexikon

Az együttes tagjai: Rácz Zoltán (művészeti vezető), Bojtos Károly, Holló Aurél, Váczi Zoltán
Alapítás éve: 1984
Diszkográfia: 4’33”– közreműködik Kocsis Zoltán (kiadó: Hungaroton); Amadinda (Hungaroton), Amadinda Live (Hungaroton), Legacies I–V. (Hungaroton), Eötvös Péter: Ütőhangszeres darabok (BIS), Ligeti György: Síppal, dobbal, nádihegedűvel (Teldec), Steve Reich művei (Hungaroton), Traditions (Hungaroton), Zörr (Hungaroton)
Zeneszerzők, akik darabot írtak az Amadindának (válogatás): John Cage, Dubrovay László, Gémesi Géza, Hollós Máté, Kocsis Zoltán, Láng István, Márta István, Presser Gábor, Sáry László, Sugár Miklós, Vajda Gergely, Vidovszky László, James Wood
Az Amadinda tagjainak mesterkurzusai: szombathelyi Bartók-szeminárium és -fesztivál, Ferienkurse für Neue Musik (Németország), Bach ütős szeminárium (Horvátország), Yale Egyetem (Egyesült Államok), Gakuen és Nagoya – egyetemi szemináriumok (Japán), tajpeji ütős tábor (Tajvan), Edith Cowan University Perth (Ausztrália), espinho-i nemzetközi zenei fesztivál (Portugália).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.