Klasszikus

Világi Vigalom Vácott

2007.07.10. 00:00
Ajánlom
Vác mindig is tevékeny szerepet töltött be a magyar kultúrtörténetben és ezt a funkcióját kívánta megőrizni a Váci Világi Vigalom rendezvénysorozat létrehozásával 1993-ban. Az esemény nemzetközi nyilvánosságot is kapott, hiszen abban az évben ünnepelte Európa a "közép-európai barokk évét". Az idei vigalmat július 27. és 29. között rendezik.

A barokk kor az életörömet, látványosságot és a széleskörű szórakozási formákat jelképezi - a rendezvénysorozat alapító eszméje is ugyanezen gondolatokat foglalja magába: kulturális értékek közvetítése, szórakoztatatás és kikapcsolódás a barokk szellem jegyében.

Mária Terézia 1764-ben látogatott el Vácra megszemlélni a város fejlődését, tiszteletére emelték az országban egyedülálló diadalívet, a Kőkaput. A monda szerint Mária Terézia sohasem haladt át alatta, mert azt jósolták neki, hogy ledől, ha átmegy alatta. Az uralkodó öt teljes napot töltött a város és Migazzi bíboros vendégségében és ünnepségek sorozatával hódoltak neki a váci polgárok.

A város másik jellegzetes barokk eleme a főtér, amely egykor piac volt, mára pedig műemlékvédelem alatt áll. A tér oldalán helyezkedik el a Városháza, szintén a váci világi barokk építészet legjelentősebb emléke. A fehér ruhás domonkos szerzetesekről elnevezett Fehérek temploma a főtér gyöngyszemeként áll 1701 óta.

A hagyományos nyitóceremónia ebben az évben a megújult Főtéren zajlik méltó környezetet teremtve az eseménynek. Tavaly indították útjára a barokk jelmezversenyt, mely ebben az évben is értékes nyereményekkel várja a jelmezt öltött látogatókat. Immár XV. évét megélt rendezvény egyedülálló a Dunakanyarban, nemcsak sokszínűségét tekintve, hanem sokéves hagyományait is megőrizte és folyamatos megújulással képes hatni az érdeklődőkre. A programok között mindenki talál kedvére valót, lesznek komoly- és könnyűzenei koncertek, folkműsorok, gyerekfoglalkozások és jelmezverseny.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.