Klasszikus

Világok hangja a Fonóban

2003.05.13. 00:00
Ajánlom
Igazi kuriózummal szolgál ezen a héten a világzene rajongói számára a Fonó Budai Zeneház. Jeszenszky István és barátainak hangversenyét május 16-án, péntek este 8 órától hallgathatják meg az érdeklődők.

Jeszenszky István azon kevés magyar zenész előadó közé tartozik, akik ismereteiket keleti zenei tanulmányokkal, ösztöndíjas kurzussal egészítették ki. Jeszenszky zenéjének célja, hogy Indiában szerzett különleges tapasztalatait közérthető formában, az európai fül számára is "barátságos", mégis különleges megszólalásban közvetítse.

Az észak-indiai Delhiben és Dél-Kelet- Ázsia több országában szerzett tapasztalatai felhasználásával olyan zenei műsort dolgozott ki, amely különböző zenei kultúrák legjellegzetesebb motívumait mutatja be. A zenekar hangszerei között igazi különlegességeket is találunk, mint például:

Száród – Jeszenszky fő hangszere, a pengetős hangszer a klasszikus szitár közeli rokona, hangzását különleges fém érintő és rezgőhúrok teszik jellegzetesen lebegővé és teltté.

Tibeti éneklő edények – a titkos összetételű fémövözetekből készült edények szélét dörzsölve jellgzetes, búgó, felhangokkal gazdag hangzás jön létre, amelynek átható hullámai szinte kézzel tapinthatóak. A rezgő fémhangszereket, így például edényeket, gongokat, harangjátékokat sokáig gyógyító, idegnyugtató célzattal is alkalmazták.

Indiai és arab ütőhangszerek – az olyan hangszerek, mint az egyiptomi, homokóra alakú derbuka, az indiai dobpár, a tabla a Világok hangja ritmusvilágának alapkészletébe tartoznak.

A ritmusnak szinte valamennyi keleti zenekultúrában kiemelt szerepe van. A néhol elképesztően fejlett és bámulatosan virtuóz ritmikai megoldásoknak most az alappilléreivel ismerkedhet meg a közönség Jeszenszky István zenekarának tolmácsolásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.