Klasszikus

Világok vándora – Mozart

2014.02.04. 10:00
Ajánlom
Mozart művei alkotják a második koncert programját a Bécsi klasszikusok-sorozatban.

Mozart egy vándor volt a világok között? - teszi fel a kérdést Bényi Tibor, aki szerint a zeneszerző egész munkássága, különösen az operái, de leginkább A varázsfuvola és a Don Giovanni jövőbe látó mágiát sugároz a mai korban élőknek is. Minden bizonnyal erre is választ kaphat az, aki meghallgatja a Bécsi klasszikusok következő koncertjét február 6-án, este fél 8-tól a Bartók teremben, amikor is csupa Mozart-mű csendül fel, Bényi Tibor vezényletével, és olyan kiváló szólisták közreműködésével, mint Alexáné Kardos Ildikó, Erdélyi Zoltán, Kissné Galuska Anikó, Décsi Zsuzsanna, Bényi Tibor és Bíró Ferenc. A Kodály Filharmonikusok koncertjén Mozart: B-dúr („Vadászat") vonósnégyesét, Esz-dúr Grande Sestetto Concertantéját és D-dúr („Haffner") szimfóniáját hallgathatják meg a muzsika szerelmesei.

„A Bécsi klasszikusok által korunk számára könnyebben elsajátítható játéktechnikával elegendő muníció birtokában indulhatunk korábbi korok zenei magatartását önmagunk számára felfedezni. A romantika stílusjegyeibe beépülő mozarti élményvilág ezek után pedig önmagától sarkallja a zenészt a hangzás új lehetőségeinek keresésére, végül eljutva egy még artikulált, de dúsabb, festőibb szimfonikus ábrázolás irányába" - fogalmazta meg Bényi Tibor, a koncertsorozat karmestere annak magyarázatát, hogy miért lehetnek ezek a mesterek - és különösen Mozart - fontos építőkövei a kamarazenekari műhelymunkának. A karmester szerint abban a korban még megvolt az az igény, amely jelen korunkból kiveszett, hogy önmagunkat tanítsuk, és hallgassunk a belső hangra.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

„Minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb”

Két fiatal zongoraművész, Balog Alexandra és Berecz Mihály lép fel a dörgicsei Landhausban, a Klassz a pARTon fesztiválon. A július 22-i koncert előtt arról kérdeztük őket, milyen együtt játszani, számít-e, hogy egy generációból valók, a közös iskola, és van-e missziója a klasszikus zenének.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.