Klasszikus

Világpremier Rosztropoviccsal

2004.01.14. 00:00
Ajánlom
Márciusban Budapesten is látható lesz a dramatizált Requiem Rendhagyó zenei produkció bemutatójának adott otthont az észak-olaszországi Piacenza. Giuseppe Verdi Requiemje ezúttal nem koncertszerűen, hanem színpadi előadásban hangzott fel; a világhírű orosz csellóművész és karmester, Msztyiszlav Rosztropovics vezényletével, Pierluigi Pieralli rendezésében. A produkciót március 24-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége is megismerheti.

A Milánó és Parma között fekvő, építészeti emlékekben gazdag városka, Piacenza operaháza éppen kétszáz éve, 1804-ben nyitotta meg kapuit. Az idők folyamán sikerrel koncertezett itt a legendás hegedűvirtuóz, Niccolo Paganini, de Arturo Toscanini is szívesen emlékezett vissza piacenzai fellépéseire. A Teatro Municipale falai között Verdi összes zenedrámája megszólalt, és Puccini művei is nagy népszerűségnek örvendtek – annál is inkább, mert egyik állandó szövegírója, Luigi Illica a város közvetlen közelében, Castell’ Arquatóban született.

A jelenleg prózai és zenés darabokat is játszó színház vezetői a mostani jubileumra igyekeztek valami különleges produkcióval előállni, s így esett a választásuk Verdi Requiemjére, amit nem hangversenyszerűen, hanem – világpremierként – dramatizált színpadi előadásban szólaltatnak meg. Ezt a produkciót januárban háromszor játsszák Piacenzában, egyszer a szomszédos Parmában, legközelebb pedig Budapesten látható, a tavaszi fesztivál keretében, a kongresszusi központban.

Az olaszországi előadásokat Msztyiszlav Rosztropovics dirigálja, a szoprán szólót a román Doina Dimitriu, az altot az olasz Daniela Barcellona, a tenort a venezuelai Aquiles Machado, a basszust az olasz Giovan Battista Parodi énekli. Közreműködik a piacenzai színház kórusa, valamint a parmai székhellyel működő Filarmonica Arturo Toscanini zenekar.

Az olasz maestro nevét viselő szimfonikus együttes mostanában komoly nemzetközi sikereket is a magáénak mondhat: a többi között Lorin Maazel, Eliahu Inbal és Rafael Frühbeck de Burgos vezényelte itáliai és külföldi koncertjeiket. A Requiem-produkció rendezője Pierluigi Pieralli, akit Olaszország-szerte csak művésznevén (Pier’ Alli) ismernek, s aki a hetvenes évektől kezdve nemzetközi fesztiválokon (Amszterdam, Avignon, Varsó) és itáliai dalszínházakban (Milánó, Vicenza, Bologna, Velence, Róma) alapozta meg hírnevét. Rosztropovics és a Filarmonica Arturo Toscanini mellett a március 24-ei budapesti előadásnak magyar közreműködői is lesznek: az Antal Mátyás vezette Nemzeti Énekkar részvétele már biztos, és elképzelhető, hogy a szólisták között is lesznek magyarok.

A világszerte elismert, hetvenhat éves orosz csellóművész és karmester, Msztyiszlav Rosztropovics a premier után interjút adott a Magyar Hírlapnak. Elmondta, hogy elementáris erővel hatott rá egy negyvennyolc évvel ezelőtti, 1955-ös moszkvai Requiem-előadás, amelyet Igor Markevics vezényelt, egyik szólistája pedig Rosztropovics későbbi felesége, Galina Visnyevszkaja volt. "Az elmúlt évtizedekben több mint százszor vezényeltem a Requiemet, sok nagyszerű énekessel, zenekarral dolgozhattam együtt, de máig az 1955-ös moszkvai produkciót tekintem etalonnak.

A hagyományra ugyanakkor nem szeretek hivatkozni, mert szerintem az az igazi, ha a karmester úgy készül egy-egy előadásra, mintha az lenne a világpremier. Néha elképzelem, hogy Giuseppe Verdi elhozza nekem a Requiem partitúráját és megkér: ťSzlava, olyan jó lenne, ha bemutatnád!Ť Ilyenkor elkezdem az első ütemtől gondosan tanulmányozni a partitúrát, és mindig fel is fedezek benne valamit, ami korábban elkerülte a figyelmemet." Pier’ Alli rendezéséről – amelynek lényege, hogy a szólisták a színpad hátsó részében, pulpituson állnak, a zenéhez speciális komputerprogramon alapuló, vetített képek társulnak, a kórus a vászon mögött foglal helyet, s így nem látszik – Rosztropovics visszafogottan nyilatkozott. "A technika évszázadát éljük, így elfogadom, sőt természetesnek tartom, hogy a számítógép, a projektor helyet kap egy zenei produkcióban. Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy Verdi muzsikája leginkább templomba, liturgikus keretek közé való."

Msztyiszlav Rosztropovics legutóbb tavaly májusban járt Magyarországon, amikor – életműve elismeréseként – a tiszteletére rendezett zeneakadémiai díszhangversenyen a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át. Most örömmel jön újra Budapestre: "Kodálytól Rolla Jánosig sok magyar muzsikust szeretek és tisztelek" – mondja; hozzátéve, hogy márciusban a Requiem-előadás mellett mesterkurzust is szeretne tartani a Zeneakadémián.

Tavaszi sztárfelvonulás

A 2004-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon (március 19.–április 4.) – Msztyiszlav Rosztropovics mellett – jó néhány más világsztár is fellép. Helmuth Rilling, a jeles német karmester és régizene-szakértő saját együttese, az Internationale Bachakademie Stuttgart élén Bach Máté-passióját vezényli (március 21., kongresszusi központ). A Clemencic Consort április 1-jén az Olasz Kultúrintézetben lép fel, míg ugyanezen a napon Joachim Kühn zongoraművész és a Drezdai Szólisták az Uránia Nemzeti Filmszínházban játszanak. A Gustav Mahler Jugendorchester élén Magyarországra látogat a világhírű olasz dirigens, Claudio Abbado (április 4., Zeneakadémia). Itt lesz Shlomo Mintz izraeli hegedűművész is (március 28., Olasz Kultúrintézet), a dzsesszrajongók pedig Gary Burton és Makoto Ozone vibrafonjátékát élvezhetik március 23-án a Zeneakadémián. A teljes program megtalálható a www.festivalcity.hu honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.