Klasszikus

Világpremierek az idei Beethovenfesten

2008.08.29. 00:00
Ajánlom
60 koncert 24 helyszínen - ma indul és szeptember 28-ig tart a bonni Beethovenfest, amelyen a zeneszerző politikai örökségét saját művein, illetve mai, kortárs kompozíciókon keresztül vizsgálják.

Az következő egy hónapban hat mű világpremierjére kerül sor, amelyek közül három a fesztivál megrendelésére készült. A legnagyobb érdeklődés Wolfgang Rihm Verwandlung 4 (Átváltozás 4) című, a politika és a zene kapcsolatát boncolgató darabját övezi, amelyet a zárókoncerten mutatják be a Jonathan Nott dirigálta Bambergi Szimfonikusok. A további ősbemutatók: Manuel Hidalgo: Beethoven IX. szimfónia Scherzo tételének hatszólamú a capella kórusátirata (készült a Beethovenfest és stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); Jennifer Walshe: Anthrax (készült a stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); David Kosviner: Michelle (készült a stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); José María Sánchez-Verdú: Hekkan I (készült a Beethovenfest megrendelésére, az arirang-Quintett számára); Kuzma Bodrov: Capriccio hegedűre és zenekarra (készült a Deutsche Welle megrendelésére).

A marginalizáció és a félreértelmezés között feszülő ellentét kerül fókuszba a fesztivál három dalestjén is. Claudia Barainsky repertoárján 19. és 20. századi, bécsi és hollywoodi szerzők, Beethoven, Berg, Messiaen és Eisler szerepelnek, akik műveikben a száműzetés és a visszatérés témáit dolgozták fel. Annette Dasch első koncertjén Eisler, Beethoven, Mahler, Schumann és Uhlmann dalai hangzanak fel, olyan művek, amelyekben megjelenik a háború; második dalestjén Andreas Wolffal és a berlini Akademie für Alte Musik tagjaival Heinrich Albert, Adam és Johann Krieger, valamint Philipp Heinrich Erlebach barokk darabjait adja elő, amelyek a szerelemről szólnak háború és béke idején.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.