Klasszikus

Világpremierek az idei Beethovenfesten

2008.08.29. 00:00
Ajánlom
60 koncert 24 helyszínen - ma indul és szeptember 28-ig tart a bonni Beethovenfest, amelyen a zeneszerző politikai örökségét saját művein, illetve mai, kortárs kompozíciókon keresztül vizsgálják.

Az következő egy hónapban hat mű világpremierjére kerül sor, amelyek közül három a fesztivál megrendelésére készült. A legnagyobb érdeklődés Wolfgang Rihm Verwandlung 4 (Átváltozás 4) című, a politika és a zene kapcsolatát boncolgató darabját övezi, amelyet a zárókoncerten mutatják be a Jonathan Nott dirigálta Bambergi Szimfonikusok. A további ősbemutatók: Manuel Hidalgo: Beethoven IX. szimfónia Scherzo tételének hatszólamú a capella kórusátirata (készült a Beethovenfest és stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); Jennifer Walshe: Anthrax (készült a stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); David Kosviner: Michelle (készült a stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); José María Sánchez-Verdú: Hekkan I (készült a Beethovenfest megrendelésére, az arirang-Quintett számára); Kuzma Bodrov: Capriccio hegedűre és zenekarra (készült a Deutsche Welle megrendelésére).

A marginalizáció és a félreértelmezés között feszülő ellentét kerül fókuszba a fesztivál három dalestjén is. Claudia Barainsky repertoárján 19. és 20. századi, bécsi és hollywoodi szerzők, Beethoven, Berg, Messiaen és Eisler szerepelnek, akik műveikben a száműzetés és a visszatérés témáit dolgozták fel. Annette Dasch első koncertjén Eisler, Beethoven, Mahler, Schumann és Uhlmann dalai hangzanak fel, olyan művek, amelyekben megjelenik a háború; második dalestjén Andreas Wolffal és a berlini Akademie für Alte Musik tagjaival Heinrich Albert, Adam és Johann Krieger, valamint Philipp Heinrich Erlebach barokk darabjait adja elő, amelyek a szerelemről szólnak háború és béke idején.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.