Klasszikus

Világpremierek az idei Beethovenfesten

2008.08.29. 00:00
Ajánlom
60 koncert 24 helyszínen - ma indul és szeptember 28-ig tart a bonni Beethovenfest, amelyen a zeneszerző politikai örökségét saját művein, illetve mai, kortárs kompozíciókon keresztül vizsgálják.

Az következő egy hónapban hat mű világpremierjére kerül sor, amelyek közül három a fesztivál megrendelésére készült. A legnagyobb érdeklődés Wolfgang Rihm Verwandlung 4 (Átváltozás 4) című, a politika és a zene kapcsolatát boncolgató darabját övezi, amelyet a zárókoncerten mutatják be a Jonathan Nott dirigálta Bambergi Szimfonikusok. A további ősbemutatók: Manuel Hidalgo: Beethoven IX. szimfónia Scherzo tételének hatszólamú a capella kórusátirata (készült a Beethovenfest és stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); Jennifer Walshe: Anthrax (készült a stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); David Kosviner: Michelle (készült a stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); José María Sánchez-Verdú: Hekkan I (készült a Beethovenfest megrendelésére, az arirang-Quintett számára); Kuzma Bodrov: Capriccio hegedűre és zenekarra (készült a Deutsche Welle megrendelésére).

A marginalizáció és a félreértelmezés között feszülő ellentét kerül fókuszba a fesztivál három dalestjén is. Claudia Barainsky repertoárján 19. és 20. századi, bécsi és hollywoodi szerzők, Beethoven, Berg, Messiaen és Eisler szerepelnek, akik műveikben a száműzetés és a visszatérés témáit dolgozták fel. Annette Dasch első koncertjén Eisler, Beethoven, Mahler, Schumann és Uhlmann dalai hangzanak fel, olyan művek, amelyekben megjelenik a háború; második dalestjén Andreas Wolffal és a berlini Akademie für Alte Musik tagjaival Heinrich Albert, Adam és Johann Krieger, valamint Philipp Heinrich Erlebach barokk darabjait adja elő, amelyek a szerelemről szólnak háború és béke idején.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.