Klasszikus

Világpremierek az idei Beethovenfesten

2008.08.29. 00:00
Ajánlom
60 koncert 24 helyszínen - ma indul és szeptember 28-ig tart a bonni Beethovenfest, amelyen a zeneszerző politikai örökségét saját művein, illetve mai, kortárs kompozíciókon keresztül vizsgálják.

Az következő egy hónapban hat mű világpremierjére kerül sor, amelyek közül három a fesztivál megrendelésére készült. A legnagyobb érdeklődés Wolfgang Rihm Verwandlung 4 (Átváltozás 4) című, a politika és a zene kapcsolatát boncolgató darabját övezi, amelyet a zárókoncerten mutatják be a Jonathan Nott dirigálta Bambergi Szimfonikusok. A további ősbemutatók: Manuel Hidalgo: Beethoven IX. szimfónia Scherzo tételének hatszólamú a capella kórusátirata (készült a Beethovenfest és stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); Jennifer Walshe: Anthrax (készült a stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); David Kosviner: Michelle (készült a stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); José María Sánchez-Verdú: Hekkan I (készült a Beethovenfest megrendelésére, az arirang-Quintett számára); Kuzma Bodrov: Capriccio hegedűre és zenekarra (készült a Deutsche Welle megrendelésére).

A marginalizáció és a félreértelmezés között feszülő ellentét kerül fókuszba a fesztivál három dalestjén is. Claudia Barainsky repertoárján 19. és 20. századi, bécsi és hollywoodi szerzők, Beethoven, Berg, Messiaen és Eisler szerepelnek, akik műveikben a száműzetés és a visszatérés témáit dolgozták fel. Annette Dasch első koncertjén Eisler, Beethoven, Mahler, Schumann és Uhlmann dalai hangzanak fel, olyan művek, amelyekben megjelenik a háború; második dalestjén Andreas Wolffal és a berlini Akademie für Alte Musik tagjaival Heinrich Albert, Adam és Johann Krieger, valamint Philipp Heinrich Erlebach barokk darabjait adja elő, amelyek a szerelemről szólnak háború és béke idején.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.