Klasszikus

Világpremierre készül az NFZ

2013.01.23. 10:59
Ajánlom
Először mutatják be a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője, az 50 éve elhunyt Lajtha László A négy isten ligete című alkotását a Nemzeti Filharmonikus Zenekar január 24-i koncertjén.

"Idestova másfél hónapja ismerkedünk a kompozícióval. Óriási mű, monumentális keresztmetszete az 1943-as időszaknak. Ahogy Bartók ugyanebben az évben megfogalmazta, miként látja Európát és Magyarországot Amerikából, Lajtha is komponált egy 'diagnózist'. Bartók kezéből a Concerto került ki. Megjegyzem, Bartók is egy balett tervével foglalkozott, ami nem valósult meg. A Concerto lekerekített és összefoglaló" - nyilatkozta Dénes István. 

Az est karmestere szerint Lajtha nézőpontja más, innen való. "Megrendítő és nagyon reális, katonacsizmák dübörgését halljuk. Van be benne például egy keringő, amelyet ő valse noble-ként jelöl meg, ám nagyon komor világot ábrázol. Van azután egy demagógnak nevezett tétel, amelyben elképesztő brutalitással, de természetesen zenei eszközökkel jeleníti meg az elszánt, a mindenen és mindenkin keresztül gázoló embertípust" - hangsúlyozta.

Ugyanakkor érezni, hogy a nép senyved, vér folyik, sikoltoznak. Felcsendül egy komoly induló és egy könnyed variáció is. "Fantasztikus, hogy ebben a könnyednek mondott variációban mi minden szólal meg, dzsesszbejátszástól félbe maradt zenei mondatokig. Kaleidoszkópszerűen villannak fel képek - ma is igen mély érzésűnek tűnik fel az egész" - tette hozzá Dénes István.

"A négy isten ligete cím bukolikus hangulatot sugall, ezért kicsit talán megtévesztő, de a műben szó sincs idillről, engem Chaplin Hitler paródiáira emlékeztet" - árulta el a karmester. A produkció térkoncepcióját a rendező, Galgóczy Judit , a koreográfiát M. Kecskés András pantomimművész készítette.

A koncert első felében egy népszerű romantikus versenymű, Brahms D-dúr hegedűversenye hangzik el Sergey Khachatryan előadásában. A fiatal örmény hegedűművész 2007 tavaszán, a BBC Szimfonikusok vendégjátékán beugróként aratott váratlan és nagy sikert ugyancsak a Művészetek Palotájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.