Klasszikus

Világpremierre készül az NFZ

2013.01.23. 10:59
Ajánlom
Először mutatják be a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője, az 50 éve elhunyt Lajtha László A négy isten ligete című alkotását a Nemzeti Filharmonikus Zenekar január 24-i koncertjén.

"Idestova másfél hónapja ismerkedünk a kompozícióval. Óriási mű, monumentális keresztmetszete az 1943-as időszaknak. Ahogy Bartók ugyanebben az évben megfogalmazta, miként látja Európát és Magyarországot Amerikából, Lajtha is komponált egy 'diagnózist'. Bartók kezéből a Concerto került ki. Megjegyzem, Bartók is egy balett tervével foglalkozott, ami nem valósult meg. A Concerto lekerekített és összefoglaló" - nyilatkozta Dénes István. 

Az est karmestere szerint Lajtha nézőpontja más, innen való. "Megrendítő és nagyon reális, katonacsizmák dübörgését halljuk. Van be benne például egy keringő, amelyet ő valse noble-ként jelöl meg, ám nagyon komor világot ábrázol. Van azután egy demagógnak nevezett tétel, amelyben elképesztő brutalitással, de természetesen zenei eszközökkel jeleníti meg az elszánt, a mindenen és mindenkin keresztül gázoló embertípust" - hangsúlyozta.

Ugyanakkor érezni, hogy a nép senyved, vér folyik, sikoltoznak. Felcsendül egy komoly induló és egy könnyed variáció is. "Fantasztikus, hogy ebben a könnyednek mondott variációban mi minden szólal meg, dzsesszbejátszástól félbe maradt zenei mondatokig. Kaleidoszkópszerűen villannak fel képek - ma is igen mély érzésűnek tűnik fel az egész" - tette hozzá Dénes István.

"A négy isten ligete cím bukolikus hangulatot sugall, ezért kicsit talán megtévesztő, de a műben szó sincs idillről, engem Chaplin Hitler paródiáira emlékeztet" - árulta el a karmester. A produkció térkoncepcióját a rendező, Galgóczy Judit , a koreográfiát M. Kecskés András pantomimművész készítette.

A koncert első felében egy népszerű romantikus versenymű, Brahms D-dúr hegedűversenye hangzik el Sergey Khachatryan előadásában. A fiatal örmény hegedűművész 2007 tavaszán, a BBC Szimfonikusok vendégjátékán beugróként aratott váratlan és nagy sikert ugyancsak a Művészetek Palotájában.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.