Klasszikus

Világszínvonalú hangversenyterem épül Kolozsváron

2011.12.08. 15:00
Ajánlom
A szerződést szerdán írták alá a létesítmény tervezői és László Attila, a város alpolgármestere.

Több mint 60 millió euróba (mintegy 18 milliárd forintba) kerül majd a Kolozsváron megépítendő Transilvania Kulturális Központ, amelyben egy 1500 férőhelyes, világszínvonalúnak ígért hangversenyterem is helyet kap - minderről Radu Moisin, Kolozsvár ideiglenes polgármestere beszélt egy szerdai sajtótájékoztatón. Elmondta: a szerződést azért László Attila alpolgármester írta alá, mert annak idején a versenytárgyalási bizottságban ő maga képviselte a város érdekeit és a törvény szerint összeférhetetlenség áll fenn a két feladat között.

A kulturális központ tervezésére kiírt márciusi versenytárgyalást a bukaresti VAAL Arhitectura tervezőiroda nyerte. Az egyik alulmaradt pályázó megtámadta a döntést, emiatt több hónapot húzódott a szerződéskötés. Legutóbb az késleltette az aláírást, hogy november 9-én épp az arra kijelölt órában vették őrizetbe a korrupcióval gyanúsított Sorin Apostu polgármestert.

A szerződés szerint a kulturális központ tervei fél év alatt készülnek el, ezekért 565 ezer eurónak megfelelő összeget fizet a kolozsvári polgármesteri hivatal. Az építkezés várhatóan további két évig tart. A tervezők arra is tekintettel voltak, hogy Kolozsvár versenybe száll a 2020-as Európa Kulturális Fővárosa címért.

A kulturális központ legfőbb haszonélvezője a Transilvania Filharmónia lesz, mely jelenleg a diákművelődési háztól bérelt termekben, mostoha körülmények között tevékenykedik.

"A bukaresti Román Athenaeum 1888-as felépítése óta Romániában egyetlen hangversenyterem sem épült. Eredetileg másra szánt termeket próbáltak ennek a rendeltetésnek is megfeleltetni több-kevesebb sikerrel. A kolozsvári lesz az első modern hangversenyterem az országban, ha megtörténik a csoda és felépül" - nyilatkozta Marius Tabacu, a Transilvania Filharmónia vezérigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.