Klasszikus

Világszínvonalú hangversenyterem épül Kolozsváron

2011.12.08. 15:00
Ajánlom
A szerződést szerdán írták alá a létesítmény tervezői és László Attila, a város alpolgármestere.

Több mint 60 millió euróba (mintegy 18 milliárd forintba) kerül majd a Kolozsváron megépítendő Transilvania Kulturális Központ, amelyben egy 1500 férőhelyes, világszínvonalúnak ígért hangversenyterem is helyet kap - minderről Radu Moisin, Kolozsvár ideiglenes polgármestere beszélt egy szerdai sajtótájékoztatón. Elmondta: a szerződést azért László Attila alpolgármester írta alá, mert annak idején a versenytárgyalási bizottságban ő maga képviselte a város érdekeit és a törvény szerint összeférhetetlenség áll fenn a két feladat között.

A kulturális központ tervezésére kiírt márciusi versenytárgyalást a bukaresti VAAL Arhitectura tervezőiroda nyerte. Az egyik alulmaradt pályázó megtámadta a döntést, emiatt több hónapot húzódott a szerződéskötés. Legutóbb az késleltette az aláírást, hogy november 9-én épp az arra kijelölt órában vették őrizetbe a korrupcióval gyanúsított Sorin Apostu polgármestert.

A szerződés szerint a kulturális központ tervei fél év alatt készülnek el, ezekért 565 ezer eurónak megfelelő összeget fizet a kolozsvári polgármesteri hivatal. Az építkezés várhatóan további két évig tart. A tervezők arra is tekintettel voltak, hogy Kolozsvár versenybe száll a 2020-as Európa Kulturális Fővárosa címért.

A kulturális központ legfőbb haszonélvezője a Transilvania Filharmónia lesz, mely jelenleg a diákművelődési háztól bérelt termekben, mostoha körülmények között tevékenykedik.

"A bukaresti Román Athenaeum 1888-as felépítése óta Romániában egyetlen hangversenyterem sem épült. Eredetileg másra szánt termeket próbáltak ennek a rendeltetésnek is megfeleltetni több-kevesebb sikerrel. A kolozsvári lesz az első modern hangversenyterem az országban, ha megtörténik a csoda és felépül" - nyilatkozta Marius Tabacu, a Transilvania Filharmónia vezérigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.