Klasszikus

Világszínvonalú hangversenyterem épül Kolozsváron

2011.12.08. 15:00
Ajánlom
A szerződést szerdán írták alá a létesítmény tervezői és László Attila, a város alpolgármestere.

Több mint 60 millió euróba (mintegy 18 milliárd forintba) kerül majd a Kolozsváron megépítendő Transilvania Kulturális Központ, amelyben egy 1500 férőhelyes, világszínvonalúnak ígért hangversenyterem is helyet kap - minderről Radu Moisin, Kolozsvár ideiglenes polgármestere beszélt egy szerdai sajtótájékoztatón. Elmondta: a szerződést azért László Attila alpolgármester írta alá, mert annak idején a versenytárgyalási bizottságban ő maga képviselte a város érdekeit és a törvény szerint összeférhetetlenség áll fenn a két feladat között.

A kulturális központ tervezésére kiírt márciusi versenytárgyalást a bukaresti VAAL Arhitectura tervezőiroda nyerte. Az egyik alulmaradt pályázó megtámadta a döntést, emiatt több hónapot húzódott a szerződéskötés. Legutóbb az késleltette az aláírást, hogy november 9-én épp az arra kijelölt órában vették őrizetbe a korrupcióval gyanúsított Sorin Apostu polgármestert.

A szerződés szerint a kulturális központ tervei fél év alatt készülnek el, ezekért 565 ezer eurónak megfelelő összeget fizet a kolozsvári polgármesteri hivatal. Az építkezés várhatóan további két évig tart. A tervezők arra is tekintettel voltak, hogy Kolozsvár versenybe száll a 2020-as Európa Kulturális Fővárosa címért.

A kulturális központ legfőbb haszonélvezője a Transilvania Filharmónia lesz, mely jelenleg a diákművelődési háztól bérelt termekben, mostoha körülmények között tevékenykedik.

"A bukaresti Román Athenaeum 1888-as felépítése óta Romániában egyetlen hangversenyterem sem épült. Eredetileg másra szánt termeket próbáltak ennek a rendeltetésnek is megfeleltetni több-kevesebb sikerrel. A kolozsvári lesz az első modern hangversenyterem az országban, ha megtörténik a csoda és felépül" - nyilatkozta Marius Tabacu, a Transilvania Filharmónia vezérigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.