Klasszikus

Világsztár észt zeneszerző életműve a CAFe Budapesten

2015.09.29. 15:20
Ajánlom
Az Arvo Pärt idén 80 éves, világszerte zajlanak a születésnapja tiszteletére rendezett események. A Pärt-ünnep októberben hivatalosan is megérkezik magyar fővárosba.

Arvo Pärt immáron negyedik éve vezeti a kortárs zeneszerzők listáját játszottság tekintetében. Munkái Hollywoodtól Európáig meghatározók a kortárs filmművészetben is – olyannyira, hogy vannak, akik óvnák őt a „túlnépszerűsödéstől”. Az észt mester idén 80 éves, világszerte zajlanak a születésnapja tiszteletére rendezett események. A Pärt-ünnep októberben hivatalosan is megérkezik magyar fővárosba, hiszen a CAFe Budapest hat koncerten át nyújt gazdag betekintést az életműbe olyan kiváló Pärt-tolmácsolók előadásában, mint a Grammy-díjas Tõnu Kaljuste és az általa vezetett Tallinni Kamarazenekar, az Észt Filharmónia Kórusa, valamint az orosz és olasz hegedűiskola eminens követe, Szergej Krilov.

Tallinni Kamarazenekar

Tallinni Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Kaupo Kikkas)

Október 6-án a Zeneakadémia Nagytermében a Bogányi Tibor vezette Pannon Filharmonikusok az észt szerző korszakalkotó művét, a Cantus in Memoriam Benjamin Brittent adja elő. A karrierjét Finnországban is építő, fennomán Bogányitól nem meglepő, hogy a Britten Peter Grimes című operájából koncertszvitté érett Négy tengeri közjátékot követően záródarabnak Sibelius Kullervo-szimfóniáját választotta. A finn nemzeti ébredés évtizedeiben keletkezett szimfonikus szvitsorozat finn szólistáit a librettó eredeti nyelvén kíséri a Honvéd Férfikar. Rendelkezésre álló historikus adatok híján elképzelhető, hogy a mű most hangzik el első alkalommal Magyarországon, épp Sibelius születésének 150. évfordulóján.

Magyar Rádio Énekkara

Magyar Rádio Énekkara (Fotó/Forrás: Kotschy Gábor)

Október 8-án a BMC-bena kortárs interpretációiért mindig is méltatott Magyar Rádió Énekkara ad koncertet, amelyen keresztmetszetet nyújtanak Pärt egyházzenei kórusműveiből, párhuzamba állítva őket Bartók Béla a koncert második felében elhangzó alkotásaival. A koncerten elhangzó művek sorát az észt mester művészetének legelhivatottabb hazai ismerője és népszerűsítője, a Junior Prima-díjas Zombola Péter és Ligeti egy-egy munkája helyezi még érdekesebb megvilágításba. A közelmúlt néhány nagyszerű koncertje igazolta, hogy a kórust irányító Pad Zoltán kiválóan ismeri Pärt szokatlan, ugyanakkor mégis magától értődően világos zenei nyelvét.

Október 10-én a Müpában szintén egy, a szerző számára a világhír felé kapukat nyitó Pärt-mű, a Fratres csendül fel Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar előadásában, Mendelssohn örök klasszikus hegedűkoncertje mellett. A világhírű hegedűművész a Stradivari és a bécsi Fritz Kreisler Versenyek győztese volt. Személyében egyszerre két legendás hegedűiskola – az orosz és az olasz – találkozását is üdvözölhetjük, hiszen a moszkvai születésű, de jelenleg Cremonában élő Krilov a legendás Salvatore Accardo növendéke volt.

Szergej Krilov

Szergej Krilov (Fotó/Forrás: Kirill Babenkov)

A Tallinni Kamarazenekar három alkalmas koncertsorozatban népszerűsíti Arvo Pärt műveit a fesztiválon. Elsőként október 13-án lépnek fel az Észt Filharmónia Kórusa társaságában a Müpában, október 15-én pedig a BMC-ben szólaltatják meg Pärt életművének reprezentatív, zenekarra írt kompozícióit. Ez utóbbi alkalommal csendül fel a fesztiválon az addig már elhangzottak mellett a harmadik „korszakváltó” 1977-es Pärt-mű, a Tabula rasa. Mindkét koncert dirigense a zenekart 1993-ban alapító Tõnu Kaljuste lesz, aki a mai észt zeneszerzést reprezentáló felvételeivel a legrangosabb hanglemezdíjakat nyerte el. Közöttük van a Diapason d'Or (2000), a Cannes Classical Award, az Edison Prize (2003) és 2014-től már a Grammy-díj is. Másnap, október 16-án, szintén a BMC-ben a Tallinni Kamarazenekar szólistái adnak ráadáskoncertet a balti mester kamaraműveiből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.