Klasszikus

Világsztár észt zeneszerző életműve a CAFe Budapesten

2015.09.29. 15:20
Ajánlom
Az Arvo Pärt idén 80 éves, világszerte zajlanak a születésnapja tiszteletére rendezett események. A Pärt-ünnep októberben hivatalosan is megérkezik magyar fővárosba.

Arvo Pärt immáron negyedik éve vezeti a kortárs zeneszerzők listáját játszottság tekintetében. Munkái Hollywoodtól Európáig meghatározók a kortárs filmművészetben is – olyannyira, hogy vannak, akik óvnák őt a „túlnépszerűsödéstől”. Az észt mester idén 80 éves, világszerte zajlanak a születésnapja tiszteletére rendezett események. A Pärt-ünnep októberben hivatalosan is megérkezik magyar fővárosba, hiszen a CAFe Budapest hat koncerten át nyújt gazdag betekintést az életműbe olyan kiváló Pärt-tolmácsolók előadásában, mint a Grammy-díjas Tõnu Kaljuste és az általa vezetett Tallinni Kamarazenekar, az Észt Filharmónia Kórusa, valamint az orosz és olasz hegedűiskola eminens követe, Szergej Krilov.

Tallinni Kamarazenekar

Tallinni Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Kaupo Kikkas)

Október 6-án a Zeneakadémia Nagytermében a Bogányi Tibor vezette Pannon Filharmonikusok az észt szerző korszakalkotó művét, a Cantus in Memoriam Benjamin Brittent adja elő. A karrierjét Finnországban is építő, fennomán Bogányitól nem meglepő, hogy a Britten Peter Grimes című operájából koncertszvitté érett Négy tengeri közjátékot követően záródarabnak Sibelius Kullervo-szimfóniáját választotta. A finn nemzeti ébredés évtizedeiben keletkezett szimfonikus szvitsorozat finn szólistáit a librettó eredeti nyelvén kíséri a Honvéd Férfikar. Rendelkezésre álló historikus adatok híján elképzelhető, hogy a mű most hangzik el első alkalommal Magyarországon, épp Sibelius születésének 150. évfordulóján.

Magyar Rádio Énekkara

Magyar Rádio Énekkara (Fotó/Forrás: Kotschy Gábor)

Október 8-án a BMC-bena kortárs interpretációiért mindig is méltatott Magyar Rádió Énekkara ad koncertet, amelyen keresztmetszetet nyújtanak Pärt egyházzenei kórusműveiből, párhuzamba állítva őket Bartók Béla a koncert második felében elhangzó alkotásaival. A koncerten elhangzó művek sorát az észt mester művészetének legelhivatottabb hazai ismerője és népszerűsítője, a Junior Prima-díjas Zombola Péter és Ligeti egy-egy munkája helyezi még érdekesebb megvilágításba. A közelmúlt néhány nagyszerű koncertje igazolta, hogy a kórust irányító Pad Zoltán kiválóan ismeri Pärt szokatlan, ugyanakkor mégis magától értődően világos zenei nyelvét.

Október 10-én a Müpában szintén egy, a szerző számára a világhír felé kapukat nyitó Pärt-mű, a Fratres csendül fel Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar előadásában, Mendelssohn örök klasszikus hegedűkoncertje mellett. A világhírű hegedűművész a Stradivari és a bécsi Fritz Kreisler Versenyek győztese volt. Személyében egyszerre két legendás hegedűiskola – az orosz és az olasz – találkozását is üdvözölhetjük, hiszen a moszkvai születésű, de jelenleg Cremonában élő Krilov a legendás Salvatore Accardo növendéke volt.

Szergej Krilov

Szergej Krilov (Fotó/Forrás: Kirill Babenkov)

A Tallinni Kamarazenekar három alkalmas koncertsorozatban népszerűsíti Arvo Pärt műveit a fesztiválon. Elsőként október 13-án lépnek fel az Észt Filharmónia Kórusa társaságában a Müpában, október 15-én pedig a BMC-ben szólaltatják meg Pärt életművének reprezentatív, zenekarra írt kompozícióit. Ez utóbbi alkalommal csendül fel a fesztiválon az addig már elhangzottak mellett a harmadik „korszakváltó” 1977-es Pärt-mű, a Tabula rasa. Mindkét koncert dirigense a zenekart 1993-ban alapító Tõnu Kaljuste lesz, aki a mai észt zeneszerzést reprezentáló felvételeivel a legrangosabb hanglemezdíjakat nyerte el. Közöttük van a Diapason d'Or (2000), a Cannes Classical Award, az Edison Prize (2003) és 2014-től már a Grammy-díj is. Másnap, október 16-án, szintén a BMC-ben a Tallinni Kamarazenekar szólistái adnak ráadáskoncertet a balti mester kamaraműveiből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Klasszikus magazin

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Klasszikus ajánló

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.