Klasszikus

Világsztárok a Millenárison - Chico Freeman (USA) és a Dresch Quartet koncertje

2005.06.27. 00:00
Ajánlom
Chico Freeman (tenorszaxofon) a napokban 50. születésnapját ünneplő Dresch Mihály (tenor- és szopránszaxofon) kérésére jön a Millenárisra. A július 9-én, este nyolc órakor kezdődő koncerten – amelynek a Millenáris Fogadó ad otthont – fellép még Lukács Miklós (cimbalom), Szandai Mátyás (bőgő) és Baló István (dob).

Earl „Chico” Freeman 1949. július 17-én született Chicago-ban. Igazi muzsikus családból származik. Apja a legendás 83 éves szaxofonos, Von Freeman. A chicagoi polgármester október 3-át – a művész születésnapját – 2002-ben, a 80. évforduló alkalmából „Von Freeman Day”-nek nevezte el, és azóta is minden évben fesztivál keretében ünneplik az „öreget”. Ezeken Chico is rendszeresen fel szokott lépni.

A kis Chico gyermekkorában trombitálni tanult és akkor váltott tenorszaxofonra, amikor az 1960-as évek második felében a Northwestern University növendéke volt. Az 1970-as évek elején tanárai között találhatjuk a chicagói avantgarde zongorista-zeneszerző Muhal Richard Abrams-et, az AACM műhely létrehozóját és az ohioi szaxofonos Joe Daley-t.

Chico a ’70-es évek közepén fejezte be tanulmányait a Governors State University-n, ahol zeneszerzésből „Master's degree”-t, azaz „Mester fokozat”-ot kapott. 1976-ban az egyetemi big band turnéja során hatalmas sikert aratott a Notre Dame Fesztiválon és Brazíliában. Visszatérve az Egyesült Államokba New Yorkban telepedett le, ahol azonnal felkeltette a szakemberek és a zenésztársak figyelmét. 1976-tól olyan nagy nevek zenekaraiban játszott, mint a bőgős Cecil McBee, a dobos Elvin Jones, a szaxofonos Sam Rivers, a zongorista Don Pullen és a „szuperszonikus” Sun Ra. Első európai turnéját Elvin Jones együttesének tagjaként abszolválta, majd az AACM big banddel jött át kontinensünkre.

Első önálló lemezét az India Navigation adta ki 1978-ban „Spirit Sensitive” címmel. Itt azzal hökkentette meg a jazzvilágot, hogy saját kortársai közül egyedüliként standard lemezt készített egy olyan modern korszakban, amikor az nem igazán volt divat. Az 1980-as években apjával és a The Leaders együttes különböző inkarnációival turnézott és készített lemezeket. 1989-ben felhagyott az akusztikus jazzel, és sokkal elektronikusabb hangzást hozott a Brainstorm együttessel. 1999-ben ismét újított, és - kortársait újra megelőzve - elkalandozott a latin jazz területére. Hatalmas sikerű európai turnét bonyolított a Latin Jazz Explosion zenekarral. Ugyanabban az évben jelent meg az apjával készített „Von Freeman's 75th Birthday Celebration – Live at the Blue Note” című CD. 2000-ben dobták piacra „Face to Face” című lemezét, amelyet svájci muzsikusokkal, a trombitás Franco Ambrosettivel és az ütőhangszeres Reto Weber Percussion Orchestra-jával rögzítettek az előző évi Berlini Jazzfesztiválon. 2001-ben lépett fel először a Dresch Quartet-tel a Zsámbék Jazz Open rendezvényen. 2002-ben jelent meg „Oh, By the Way...” című albuma, amellyel ismét a latin jazz vizeire evezett.

(Jegyár: 2500, 2800 Ft)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.