Klasszikus

Világsztárok a Millenárison - Chico Freeman (USA) és a Dresch Quartet koncertje

2005.06.27. 00:00
Ajánlom
Chico Freeman (tenorszaxofon) a napokban 50. születésnapját ünneplő Dresch Mihály (tenor- és szopránszaxofon) kérésére jön a Millenárisra. A július 9-én, este nyolc órakor kezdődő koncerten – amelynek a Millenáris Fogadó ad otthont – fellép még Lukács Miklós (cimbalom), Szandai Mátyás (bőgő) és Baló István (dob).

Earl „Chico” Freeman 1949. július 17-én született Chicago-ban. Igazi muzsikus családból származik. Apja a legendás 83 éves szaxofonos, Von Freeman. A chicagoi polgármester október 3-át – a művész születésnapját – 2002-ben, a 80. évforduló alkalmából „Von Freeman Day”-nek nevezte el, és azóta is minden évben fesztivál keretében ünneplik az „öreget”. Ezeken Chico is rendszeresen fel szokott lépni.

A kis Chico gyermekkorában trombitálni tanult és akkor váltott tenorszaxofonra, amikor az 1960-as évek második felében a Northwestern University növendéke volt. Az 1970-as évek elején tanárai között találhatjuk a chicagói avantgarde zongorista-zeneszerző Muhal Richard Abrams-et, az AACM műhely létrehozóját és az ohioi szaxofonos Joe Daley-t.

Chico a ’70-es évek közepén fejezte be tanulmányait a Governors State University-n, ahol zeneszerzésből „Master's degree”-t, azaz „Mester fokozat”-ot kapott. 1976-ban az egyetemi big band turnéja során hatalmas sikert aratott a Notre Dame Fesztiválon és Brazíliában. Visszatérve az Egyesült Államokba New Yorkban telepedett le, ahol azonnal felkeltette a szakemberek és a zenésztársak figyelmét. 1976-tól olyan nagy nevek zenekaraiban játszott, mint a bőgős Cecil McBee, a dobos Elvin Jones, a szaxofonos Sam Rivers, a zongorista Don Pullen és a „szuperszonikus” Sun Ra. Első európai turnéját Elvin Jones együttesének tagjaként abszolválta, majd az AACM big banddel jött át kontinensünkre.

Első önálló lemezét az India Navigation adta ki 1978-ban „Spirit Sensitive” címmel. Itt azzal hökkentette meg a jazzvilágot, hogy saját kortársai közül egyedüliként standard lemezt készített egy olyan modern korszakban, amikor az nem igazán volt divat. Az 1980-as években apjával és a The Leaders együttes különböző inkarnációival turnézott és készített lemezeket. 1989-ben felhagyott az akusztikus jazzel, és sokkal elektronikusabb hangzást hozott a Brainstorm együttessel. 1999-ben ismét újított, és - kortársait újra megelőzve - elkalandozott a latin jazz területére. Hatalmas sikerű európai turnét bonyolított a Latin Jazz Explosion zenekarral. Ugyanabban az évben jelent meg az apjával készített „Von Freeman's 75th Birthday Celebration – Live at the Blue Note” című CD. 2000-ben dobták piacra „Face to Face” című lemezét, amelyet svájci muzsikusokkal, a trombitás Franco Ambrosettivel és az ütőhangszeres Reto Weber Percussion Orchestra-jával rögzítettek az előző évi Berlini Jazzfesztiválon. 2001-ben lépett fel először a Dresch Quartet-tel a Zsámbék Jazz Open rendezvényen. 2002-ben jelent meg „Oh, By the Way...” című albuma, amellyel ismét a latin jazz vizeire evezett.

(Jegyár: 2500, 2800 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.