Klasszikus

Világsztárokkal vár a kismartoni koncertsorozat

2015.01.30. 10:00
Ajánlom
Nemzetközi hírű előadók és mesterkurzusok szerepelnek a classic.Esterházy című komolyzenei fesztivál idei programjában - jelentették be szervezők január 29-én Kismartonban

Az Esterházy-kastélyban áprilistól kezdődő programsorozat nemcsak a hely szelleme, a kultúrtörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű palota miatt egyedülálló, hanem a fellépő neves művészek és az alkotóműhelyben tevékenyen résztvevő fiatalok hangversenyei miatt is. Fellép többek között a fesztiválon Marlis Petersen német koloratúrszoprán énekesnő, Isabelle Faust német hegedűművész, François Leleux francia származású oboaművész és a Cuarteto Casals spanyol vonósnégyes. Koncertet ad a Camerata Salzburg, a 18. és 19. századi muzsikát játszó Concerto Köln és a Müncheni Kamarazenekar.

A 2015-16-os évad rezidens zenekara a számos díjjal kitüntetett Schumann Quartet lesz, amely október végén mutatkozik be a kismartoni közönségnek. A muzsikusok Schumann romantikus művei mellett klasszikus és kortárs darabokat is műsorukra tűznek. A fesztivál a hely zenei örökségéből adódóan különös figyelmet fordít Joseph Haydn és Johann Nepomuk Hummel egykori udvari karnagyok műveire. Andreas Richter, az Esterházy Magánalapítvány zenei intendánsa elmondta: a fesztiválnak ez évtől fontos a műhely jellege, vagyis lehetőséget adnak fiatal művészeknek, hogy képezzék magukat.    

A fiataloknak a koncertsorozat ideje alatt egyrészt Marlis Petersen mesterkurzusát lesz alkalmuk látogatni, amelyet a Joseph Haydn Konzervatóriummal együttműködve tart majd a híres énekesnő. Emellett Marlis Petersen augusztus végén Mozart, Beethoven és Haydn műveiből ad áriaestet Camillo Radicke zongora- és Florian Mayer hegedűművész közreműködésével. 

Egy másik kezdeményezés az Esterházy Magánalapítvány által támogatott, Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából és Németországból érkező fiatalokból verbuválódó Pannon Ifjúsági Zenekar műhelye. Az így alakult együttes első munkafázisának lezárásaként a résztvevők zenekari koncertet adnak a Haydn-teremben július végén.    

A fesztivál zenei intendánsa arról is beszélt: mivel a magyar zeneszeretők fontos célközönsége a fesztiválnak, terveik között szerepel, hogy a classic.Esterházy koncertsorozatot a közeljövőben Budapesten is megtartsák. Hozzátette: azon is fáradoznak, hogy a nemzetközi zenei életben is figyelemre méltóbb helyen szerepeljen a kismartoni koncertsorozat. A szervezők idén is megtartják a borkóstolóval és gasztronómiai kínálattal összekötött séta- és a nyári piknikkoncerteket, amelyek során a kastélyban és a parkban kisebb felfedező útra invitálják a publikumot.    

A szezonnyitó koncertet április 18-án adják, Haydn, Mozart és Beethoven hegedű-zongora szonátái csendülnek fel Isabelle Faust hegedű- és Alekszander Melnyikov zongoraművész tolmácsolásban. Decemberben karácsonyi gálaműsort tartanak, amelyen Ferry Janoska burgenlandi származású muzsikus lép fel. A classic.Esterházy koncertsorozatról, a jegyekről és a programkínálatról bővebb információ a www.esterhazy.at oldalon található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.
Klasszikus hír

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.