Klasszikus

Világzene a 17. századból

2014.01.22. 18:26
Ajánlom
Január 30-án Simplicissimus Kamaraegyüttes a 17. század magyar zenei életéről tudósító író-zeneszerző, Daniel Speer előtt fog tisztelegni az Óbudai Társaskörben

Az Eulenspiegel-beli daljáték főszereplője Lompyn, a nagy étvágyú, hivatásos bolond, aki egy török fogságba esett magyar főúr, Gergeli (Gergely) szolgálatában áll, s kalandjait részben neki mondja el. Mesél a török nagyvezírről, a szép molnárlányról és a moszkvai pátriárkáról, egy török-magyar párviadalról, s persze saját szerelmi örömeiről és bánatairól. A laza szálon kapcsolódó epizódokat Speer egyszerű dalfüzérként dolgozta fel.

A darab érdekessége, hogy a benne található tánctételeket (magyar, lengyel, vallach, kozák, orosz, "moszkovita" és görög balettek) Speer saját bevallása szerint személyesen hallotta - feltehetőleg az 1650-es években Magyarországon és Erdélyben tett utazásai alkalmával, amelyről az 1683-ban megjelent Ungarischer oder Dacianischer Simplicissimus című regényében számol be. A sorozat lejegyzésmódja arról árulkodik, hogy nem a hazai (magyar, szlovák és lengyel) hagyományban jártas közösségnek íródott, hanem a távolabbi, protestáns vidékek német polgárainak. Ennek ellenére a népzenei vagy divatos szóval: világzenei jellege tagadhatatlan. Az ezúttal majdnem háromszorosára bővített Simplicissimus együttes is ezt a vonalat kívánja erősíteni azzal, hogy az előadásban többek közt ismert népzenészek működnek közre a korabeli népi hangszereken, mint a barokk cimbalom vagy a koboz.

Az Antré-díjas Simplicissimus eredetileg 2012 tavaszán egy hangverseny kedvéért állt össze, az eredményes közös munkára és a koncert nagy sikerére való tekintettel döntöttek a szereplők a további együttműködés, az együttes tulajdonképpeni megalapítása mellett.

A korhű hangszereken és stílusban játszó ensemble ugyan főként a 17. és a 18. század zenéjére specializálódott (különös tekintettel a mások által nem játszott kuriózumokra), de játszott már késő reneszánsz és 19-20. századi műveket is. Koncertjeiken a jelen és a múlt, különböző zenei korszakok és stílusrétegek - műzene, szórakoztató zene, népzene - között kalandozik, erre utal az együttes neve is. Simplicissimus ugyanis H. J. Ch. von Grimmellshausen pikareszk regényének főhőse, de a 17. század magyar zenei életéről tudósító író-zeneszerzőnek, Daniel Speernek is ez volt az álneve. Január 30-i koncertjükön utóbbi névadójuk előtt fognak tisztelegni, világzenét játszanak a 17. századból.

Kérdésünk: Ki a daljáték főszereplője?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak az Óbudai Társaskörbe január 30-án a Simplicissimus Kamaraegyüttes koncertjére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Tóth-Vajna Zsombor kapta a Bach Mindenkinek Fesztivál díját

A fiatal billentyűs művész tegnap vette át az elismerést.
Klasszikus magazin

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Klasszikus magazin

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.