Klasszikus

Világzene a 17. századból

2014.01.22. 18:26
Ajánlom
Január 30-án Simplicissimus Kamaraegyüttes a 17. század magyar zenei életéről tudósító író-zeneszerző, Daniel Speer előtt fog tisztelegni az Óbudai Társaskörben

Az Eulenspiegel-beli daljáték főszereplője Lompyn, a nagy étvágyú, hivatásos bolond, aki egy török fogságba esett magyar főúr, Gergeli (Gergely) szolgálatában áll, s kalandjait részben neki mondja el. Mesél a török nagyvezírről, a szép molnárlányról és a moszkvai pátriárkáról, egy török-magyar párviadalról, s persze saját szerelmi örömeiről és bánatairól. A laza szálon kapcsolódó epizódokat Speer egyszerű dalfüzérként dolgozta fel.

A darab érdekessége, hogy a benne található tánctételeket (magyar, lengyel, vallach, kozák, orosz, "moszkovita" és görög balettek) Speer saját bevallása szerint személyesen hallotta - feltehetőleg az 1650-es években Magyarországon és Erdélyben tett utazásai alkalmával, amelyről az 1683-ban megjelent Ungarischer oder Dacianischer Simplicissimus című regényében számol be. A sorozat lejegyzésmódja arról árulkodik, hogy nem a hazai (magyar, szlovák és lengyel) hagyományban jártas közösségnek íródott, hanem a távolabbi, protestáns vidékek német polgárainak. Ennek ellenére a népzenei vagy divatos szóval: világzenei jellege tagadhatatlan. Az ezúttal majdnem háromszorosára bővített Simplicissimus együttes is ezt a vonalat kívánja erősíteni azzal, hogy az előadásban többek közt ismert népzenészek működnek közre a korabeli népi hangszereken, mint a barokk cimbalom vagy a koboz.

Az Antré-díjas Simplicissimus eredetileg 2012 tavaszán egy hangverseny kedvéért állt össze, az eredményes közös munkára és a koncert nagy sikerére való tekintettel döntöttek a szereplők a további együttműködés, az együttes tulajdonképpeni megalapítása mellett.

A korhű hangszereken és stílusban játszó ensemble ugyan főként a 17. és a 18. század zenéjére specializálódott (különös tekintettel a mások által nem játszott kuriózumokra), de játszott már késő reneszánsz és 19-20. századi műveket is. Koncertjeiken a jelen és a múlt, különböző zenei korszakok és stílusrétegek - műzene, szórakoztató zene, népzene - között kalandozik, erre utal az együttes neve is. Simplicissimus ugyanis H. J. Ch. von Grimmellshausen pikareszk regényének főhőse, de a 17. század magyar zenei életéről tudósító író-zeneszerzőnek, Daniel Speernek is ez volt az álneve. Január 30-i koncertjükön utóbbi névadójuk előtt fognak tisztelegni, világzenét játszanak a 17. századból.

Kérdésünk: Ki a daljáték főszereplője?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak az Óbudai Társaskörbe január 30-án a Simplicissimus Kamaraegyüttes koncertjére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Plusz

Letartóztatták a 81 éves Jane Fondát, amikor a klímaválság ellen tüntetett

A békésen tiltakozó színésznőt Washingtonban, az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium lépcsőjén vették őrizetbe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Balázs János a Steinway nagykövete lett

A zongoraművész október 14-én, Hamburgban vehette át a Young Steinway Artist nemzetközi elismerést.
Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Klasszikus ajánló

Simic Aleksander a Carnegie Hall előtt Budapesten ad koncertet

A fiatal csellista, a Virtuózok harmadik évadának döntőse és kétszeres különdíjasa október 13-án a Benczúr Házban ad szólókoncertet.
Klasszikus turné

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus ajánló

Rolla János az életéről mesél a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása október 12-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Fila Balázsal, Hámori Mátéval és Rolla Jánossal.