Klasszikus

Világzene a 17. századból

2014.01.22. 18:26
Ajánlom
Január 30-án Simplicissimus Kamaraegyüttes a 17. század magyar zenei életéről tudósító író-zeneszerző, Daniel Speer előtt fog tisztelegni az Óbudai Társaskörben

Az Eulenspiegel-beli daljáték főszereplője Lompyn, a nagy étvágyú, hivatásos bolond, aki egy török fogságba esett magyar főúr, Gergeli (Gergely) szolgálatában áll, s kalandjait részben neki mondja el. Mesél a török nagyvezírről, a szép molnárlányról és a moszkvai pátriárkáról, egy török-magyar párviadalról, s persze saját szerelmi örömeiről és bánatairól. A laza szálon kapcsolódó epizódokat Speer egyszerű dalfüzérként dolgozta fel.

A darab érdekessége, hogy a benne található tánctételeket (magyar, lengyel, vallach, kozák, orosz, "moszkovita" és görög balettek) Speer saját bevallása szerint személyesen hallotta - feltehetőleg az 1650-es években Magyarországon és Erdélyben tett utazásai alkalmával, amelyről az 1683-ban megjelent Ungarischer oder Dacianischer Simplicissimus című regényében számol be. A sorozat lejegyzésmódja arról árulkodik, hogy nem a hazai (magyar, szlovák és lengyel) hagyományban jártas közösségnek íródott, hanem a távolabbi, protestáns vidékek német polgárainak. Ennek ellenére a népzenei vagy divatos szóval: világzenei jellege tagadhatatlan. Az ezúttal majdnem háromszorosára bővített Simplicissimus együttes is ezt a vonalat kívánja erősíteni azzal, hogy az előadásban többek közt ismert népzenészek működnek közre a korabeli népi hangszereken, mint a barokk cimbalom vagy a koboz.

Az Antré-díjas Simplicissimus eredetileg 2012 tavaszán egy hangverseny kedvéért állt össze, az eredményes közös munkára és a koncert nagy sikerére való tekintettel döntöttek a szereplők a további együttműködés, az együttes tulajdonképpeni megalapítása mellett.

A korhű hangszereken és stílusban játszó ensemble ugyan főként a 17. és a 18. század zenéjére specializálódott (különös tekintettel a mások által nem játszott kuriózumokra), de játszott már késő reneszánsz és 19-20. századi műveket is. Koncertjeiken a jelen és a múlt, különböző zenei korszakok és stílusrétegek - műzene, szórakoztató zene, népzene - között kalandozik, erre utal az együttes neve is. Simplicissimus ugyanis H. J. Ch. von Grimmellshausen pikareszk regényének főhőse, de a 17. század magyar zenei életéről tudósító író-zeneszerzőnek, Daniel Speernek is ez volt az álneve. Január 30-i koncertjükön utóbbi névadójuk előtt fognak tisztelegni, világzenét játszanak a 17. századból.

Kérdésünk: Ki a daljáték főszereplője?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak az Óbudai Társaskörbe január 30-án a Simplicissimus Kamaraegyüttes koncertjére.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.