Klasszikus

Világzene a 17. századból

2014.01.22. 18:26
Ajánlom
Január 30-án Simplicissimus Kamaraegyüttes a 17. század magyar zenei életéről tudósító író-zeneszerző, Daniel Speer előtt fog tisztelegni az Óbudai Társaskörben

Az Eulenspiegel-beli daljáték főszereplője Lompyn, a nagy étvágyú, hivatásos bolond, aki egy török fogságba esett magyar főúr, Gergeli (Gergely) szolgálatában áll, s kalandjait részben neki mondja el. Mesél a török nagyvezírről, a szép molnárlányról és a moszkvai pátriárkáról, egy török-magyar párviadalról, s persze saját szerelmi örömeiről és bánatairól. A laza szálon kapcsolódó epizódokat Speer egyszerű dalfüzérként dolgozta fel.

A darab érdekessége, hogy a benne található tánctételeket (magyar, lengyel, vallach, kozák, orosz, "moszkovita" és görög balettek) Speer saját bevallása szerint személyesen hallotta - feltehetőleg az 1650-es években Magyarországon és Erdélyben tett utazásai alkalmával, amelyről az 1683-ban megjelent Ungarischer oder Dacianischer Simplicissimus című regényében számol be. A sorozat lejegyzésmódja arról árulkodik, hogy nem a hazai (magyar, szlovák és lengyel) hagyományban jártas közösségnek íródott, hanem a távolabbi, protestáns vidékek német polgárainak. Ennek ellenére a népzenei vagy divatos szóval: világzenei jellege tagadhatatlan. Az ezúttal majdnem háromszorosára bővített Simplicissimus együttes is ezt a vonalat kívánja erősíteni azzal, hogy az előadásban többek közt ismert népzenészek működnek közre a korabeli népi hangszereken, mint a barokk cimbalom vagy a koboz.

Az Antré-díjas Simplicissimus eredetileg 2012 tavaszán egy hangverseny kedvéért állt össze, az eredményes közös munkára és a koncert nagy sikerére való tekintettel döntöttek a szereplők a további együttműködés, az együttes tulajdonképpeni megalapítása mellett.

A korhű hangszereken és stílusban játszó ensemble ugyan főként a 17. és a 18. század zenéjére specializálódott (különös tekintettel a mások által nem játszott kuriózumokra), de játszott már késő reneszánsz és 19-20. századi műveket is. Koncertjeiken a jelen és a múlt, különböző zenei korszakok és stílusrétegek - műzene, szórakoztató zene, népzene - között kalandozik, erre utal az együttes neve is. Simplicissimus ugyanis H. J. Ch. von Grimmellshausen pikareszk regényének főhőse, de a 17. század magyar zenei életéről tudósító író-zeneszerzőnek, Daniel Speernek is ez volt az álneve. Január 30-i koncertjükön utóbbi névadójuk előtt fognak tisztelegni, világzenét játszanak a 17. századból.

Kérdésünk: Ki a daljáték főszereplője?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak az Óbudai Társaskörbe január 30-án a Simplicissimus Kamaraegyüttes koncertjére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.