Klasszikus

Villámlátogatás a Bartók Fesztiválra

2012.06.19. 13:27
Ajánlom
A szombathelyi fesztivál nyitó hétvégéjére autóbuszos kirándulás keretében is ellátogathatnak az érdeklődők. Jelentkezni június 25-ig bezárólag lehet!

A Filharmónia Budapest szervezésében megvalósuló kirándulás program- és koncertlátogatásokat és világhírű művészprofesszorokkal való találkozókat is magába foglal. A július 13-i kora délutáni leutazást követően az első, este hét órakor kezdődő programon Louis Andriessen holland zeneszerzővel és Horváth Balázzsal új műveikről beszélgethetnek az érdeklődők. Este nyolc órakor a Bartók Fesztivál nyitóhangversenyével folytatódik a program. A Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével és Howard Williams angol karmester vezényletével A csodálatos mandarin, egy Louis Andriessen-darab magyarországi bemutatója és egy Horváth Balázs-ősbemutató fog felcsendülni. A koncertet fogadás követi. Másnap délelőtt a karmesteri és hangszeres mesterkurzusok műhelymunkáiba kaphatnak betekintést a zenés kirándulás résztvevői, a nap második felében pedig a 4. Textilművészeti Triennálé kiállítására látogathatnak el. Az estét a francia nemzeti ünnep tiszteletére rendezett hangverseny zárja: Rohmann Imre, Mérei Tamás, Pusker Júlia, Szűcs Péter közreműködésével Debussy, Ravel, Messiaen, és Dusapin művei lesznek hallhatók.

A július 15-i nap szombathelyi városnézéssel kezdődik, majd kora délután kőszegi és jáki kirándulással folytatódik. A Jáki templomban ugyanis délután négy órától Lakatos György fagottművész egykori tanítványaival közösen ad koncertet. A nap fénypontjának John Cage születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezett esti ütős koncert ígérkezik. A valaha élt legnagyobb avantgárd zeneszerző művei az Amadinda Ütőegyüttes tolmácsolásában csendülnek majd fel. A szervezők a hazautazást az esti koncert utánra tervezik, de azok számára, akik nem szeretnének a késő esti órákban visszaindulni, a következő napon is biztosítanak hazautazási lehetőséget. Az utazás minden további részletéről és a pontos árakról erre a linkre kattintva tájékozódhatnak. (A fesztivál  részletes műsorleírását, valamint a rendezvény menedzserével készítetett interjúnkat itt és itt olvashatják)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra