Klasszikus

Virágzó harmóniák - pusztuló világ

2014.11.13. 13:40
Ajánlom
November 21-én 19 órától az Óbudai Társaskör egy estére az emlékezés terévé változik. Becze Szilvia Mandel Róberttel fog beszélgetni az I. világháború korszakának művészeti alkotásairól, miközben Földeák Árpád üveglemezre készített felvételei lesznek megtekinthetőek.

"1914 - az első világégés kezdete. De - mint mindig - a pusztulás furcsa hatást gyakorol a művészekre. Európa alkotói véleményt formálnak, és a korszakban született darabok gyakran meglepetéssel szolgálnak. Megjelennek a kétségbeesett kompozíciók, de feltűnnek a határozottan állást foglaló, az ellenséget elítélő darabok, ahogyan a reményt, az újrakezdést jelző zenei próféciák is. Hogyan reagáltak az I. világháború idején alkotó komponisták? Társadalom és művészet, élet és halál, hit és reménytelenség. Mit mutattak a zenék, és hogyan próbáltak normális életet élni - és ezzel mindent túlélni - az emberek, az első hatalmas pusztulás éveiben?" - írja Becze Szilvia a beharangozóban. Az esten részletek hangzanak el Bartók Béla, Debussy, Frederick Delius, Enrique Granados, Ravel, valamint Sibelius műveiből. A zeneművek Mali Emese (zongora), Németh Mátyás és Németh Zsuzsanna (hegedű), Láposi János (brácsa),Vámos Marcell (gordonka) előadásában szólalnak meg. Közreműködik Moór Marianna Kossuth-díjas színésznő.

Az est folyamán az I. világháború éveiben a keleti fronton üveglemezre készült fotóválogatás látható. A képek készítője, Földeák Árpád 1896-ban született Vágbesztercén. A budapesti Műegyetemre iratkozott be, de fél év hallgatása után megérkezett a katonai behívója. Az orosz frontra vezényelték, itt esett fogságba. A szibériai fogolytáborokban - leghosszabb ideig Pjescsankában - töltött évek után Vlagyivosztokból indulhatott vissza, Ázsiát is körülhajózva 1921-ben érkezett haza.

A fényképezés diákkora óta érdekelte, és valami csodával határos módon erre módja nyílt a fogság évei alatt is. Hazatérve - mivel egyetemi tanulmányait nem folytathatta - a professzionális fotótechnika vált hivatásává, igényes munkáival a magyar fotóéletben is jól csengő nevet szerzett magának. A különleges, kordokumentum értékű fotókat Miklós Pálné, az Óbudai Fotóklub tagja bocsátotta rendelkezésünkre.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.