Klasszikus

Virágzó harmóniák - pusztuló világ

2014.11.13. 13:40
Ajánlom
November 21-én 19 órától az Óbudai Társaskör egy estére az emlékezés terévé változik. Becze Szilvia Mandel Róberttel fog beszélgetni az I. világháború korszakának művészeti alkotásairól, miközben Földeák Árpád üveglemezre készített felvételei lesznek megtekinthetőek.

"1914 - az első világégés kezdete. De - mint mindig - a pusztulás furcsa hatást gyakorol a művészekre. Európa alkotói véleményt formálnak, és a korszakban született darabok gyakran meglepetéssel szolgálnak. Megjelennek a kétségbeesett kompozíciók, de feltűnnek a határozottan állást foglaló, az ellenséget elítélő darabok, ahogyan a reményt, az újrakezdést jelző zenei próféciák is. Hogyan reagáltak az I. világháború idején alkotó komponisták? Társadalom és művészet, élet és halál, hit és reménytelenség. Mit mutattak a zenék, és hogyan próbáltak normális életet élni - és ezzel mindent túlélni - az emberek, az első hatalmas pusztulás éveiben?" - írja Becze Szilvia a beharangozóban. Az esten részletek hangzanak el Bartók Béla, Debussy, Frederick Delius, Enrique Granados, Ravel, valamint Sibelius műveiből. A zeneművek Mali Emese (zongora), Németh Mátyás és Németh Zsuzsanna (hegedű), Láposi János (brácsa),Vámos Marcell (gordonka) előadásában szólalnak meg. Közreműködik Moór Marianna Kossuth-díjas színésznő.

Az est folyamán az I. világháború éveiben a keleti fronton üveglemezre készült fotóválogatás látható. A képek készítője, Földeák Árpád 1896-ban született Vágbesztercén. A budapesti Műegyetemre iratkozott be, de fél év hallgatása után megérkezett a katonai behívója. Az orosz frontra vezényelték, itt esett fogságba. A szibériai fogolytáborokban - leghosszabb ideig Pjescsankában - töltött évek után Vlagyivosztokból indulhatott vissza, Ázsiát is körülhajózva 1921-ben érkezett haza.

A fényképezés diákkora óta érdekelte, és valami csodával határos módon erre módja nyílt a fogság évei alatt is. Hazatérve - mivel egyetemi tanulmányait nem folytathatta - a professzionális fotótechnika vált hivatásává, igényes munkáival a magyar fotóéletben is jól csengő nevet szerzett magának. A különleges, kordokumentum értékű fotókat Miklós Pálné, az Óbudai Fotóklub tagja bocsátotta rendelkezésünkre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.