Klasszikus

Virtuóz vonósnégyes és Esterházy-darab

2021.10.01. 15:25
Ajánlom
EP33Haydn – Performansz hegedűre, csellóra és koponyára címmel Haydn és Esterházy művészetét egyesítik az Örkény Színház művészei és az amerikai-kanadai Viano String Quartet a Budapesti Őszi Fesztiválon színre kerülő előadásukban.

Az Örkény Színház októberben tűzi műsorára Esterházy Péter Harminchárom változat Haydn-koponyára című darabját. Az Esterházy-család kulturális örökségét gondozó Esterházy Magyarország Alapítvány munkatársai úgy érezték, fontos, hogy ezt a művet

egy új, egyedi feldolgozásban, a Viano String Quartet közreműködésével, Kovács D. Dániel rendezésében a Budapesti Őszi Fesztivál széles közönsége is megismerhesse.

ZnamenakIstvan__c-115117.jpg

Znamenák István (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Ezért fogtak össze az Örkény Színház szakembereivel és az első magyarországi fellépésére készülő amerikai-kanadai vonósnégyes zenészeivel, hogy egy igazán különleges és egyedi összművészeti produkció jöhessen létre. Az EP33Haydn előadás kétszer, október 7-én és 8-án lesz látható a Márai Sándor Kulturális Központban.

Az előadás során Csákányi Eszter, Znamenák István, Borsi-Balogh Máté, illetve a bábművészek játéka mellett a Los Angeles-i Viano String Quartet is kiemelt szerepet kap. A zenészek európai turnéjuk egyik állomásáról utaznak át Budapestre, hogy

virtuóz zenéjükkel egy újabb réteggel gazdagítsák a cseppet sem hagyományos színházi eseményt, amelyben a szereplők között még egy titokzatos Esterházy Robot is tiszteletét teszi.

A performansz kiegészítéseként egy élő fényinstallációban is gyönyörködhetnek majd az előadásra érkező vendégek: a Haydntrip címet viselő produkciót a média-dizájn területén aktívan tevékenykedő ArtTrip audiovizuális alkotóközösség varázsolja a helyszínre.

Az est során elhangzik Haydn op. 76-os és Mendelssohn op. 13-as vonósnégyese, miközben Esterházy szövegtöredékei – monológok, gunyoros önreflexiók, párbeszédek – felvillantják egy korszakos zseni életének momentumait.

Az előadás időpontja és helyszíne:

2021 október 7-8. 19:00 óra, Márai Sándor Művelődési Ház (1013 Budapest, Krisztina tér 1.)

Fejléckép forrása: Viano String Quartet

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Színház

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.