Klasszikus

Virtuozitás vagy átélés – mi teszi a nagy énekest?

2022.02.18. 16:10
Ajánlom
Új lemeze, a február 18-án megjelenő Tormento d’amore kapcsán a tenorista Ian Bostridge a The Guardian hasábjain osztotta meg gondolatait Pavarottiról, a jazzről és a hangfaja történeti alakulásáról.

Az eredetileg történészként doktorált angol tenorista, Ian Bostridge újabb felvételt készített az általa már korábban is nagyon kedvelt és gyakran énekelt 17-18. századi operamuzsikából. A február 18-án megjelenő Tormento d’amore kapcsán a The Guardianben jelent meg cikke, mely a tenor hangfaj történetével, a stílusok közti átjárhatósággal és az énekesi produkció értékeivel foglalkozik.

Bostridge a cikket a három tenorhoz fűződő élményével indítja, mint mondja,

fiatalon, némiképp sznob hozzáállással, lenézte a magas C-kkel óriási sikert arató „vokális pirotechnikát”.

Ebben az is szerepet játszhatott – teszi hozzá némi öniróniával –, hogy tudta, ő a Mozart és a dalirodalom előadására alkalmas hangjával soha nem lesz képes ilyen bravúrokra. Ám amikor élőben látta Pavarottit a londoni Királyi Operaházban Verdi A végzet hatalma című operájában, már a magas hangokon túl is megérzett valamit az énekes varázsából, később pedig, amikor a Tosca Levéláriáját hallotta tőle,

ráébredt, hogy Pavarotti nem csupán egy rendkívüli hangi teljesítménnyel rendelkező énekes volt, hanem páratlan kifejezőerővel rendelkező művész is,

aki ötvözni tudta a személyes élményt és a művészi alkotást.

A visszatekintést a tenor hang történeti szempontú ismertetése követi. Eszerint a hangfajhoz kezdetben korántsem társult annyi csillogás és dicsőség, mint a 19-20. században. Az elnevezés a latin tenere 'tartani' igéből származik, ami arra utal, hogy a középkori gyakorlatban ez volt az a szólam, amely hosszú, tartott hangjaival viszonyítási pontként szolgált. Az opera megjelenése hozta el a változást, hiszen a műfaj első, ma is játszott darabjának, Orfeónak címszerepét Monteverdi tenor hangra írta. Ám a 17-18. század folyamán a kasztrált énekesek lettek a sztárok, és

jelentős tenorszerepek leginkább csak akkor születtek, ha a zeneszerző ismert olyan karizmatikus énekest a hangfajból, akire érdemes volt komponálni.

Ilyen volt Händel esetében Francesco Borosini, Annibale Pio Fabri és John Beard, akik előtt tisztelegve jelentette meg Bostridge 2010-ben Three Baroque Tenors című lemezét.

Az énekes elmondása szerint azért is érdeklődik ez iránt a korszak iránt, mert akkor még nem a magasság és a hangerő volt a tenorista mércéje, kisebb helyszíneken, kisebb és kevésbé hangos zenekar kíséretével adták elő produkciójukat a művészek.

Bár akadtak díszes szólamok, sosem pusztán az öncélú virtuozitásra törekedtek, sokkal inkább arra, hogy a hang természetesen szóljon – ahogyan a 20. században a jazz nagyjai is tették.

A jazz és a barokk muzsika között jóval több kapcsolat van, mint azt az ember elsőre gondolná – jó huszonöt évvel ezelőtt maga William Christie, a francia régizene egyik legjelentősebb karmestere hívta fel erre Bostridge figyelmét. Egyik kedvenc jazz-előadója, Cécile McLorin Salvant pedig tanulmányokat folytatott a barokk zene területén. Ő maga is adott olyan koncertet a jazz-zongorista és zeneszerző Brad Mehldauval, amelyen egymás mellé helyeztek klasszikus darabokat és jazzt. Újonnan megjelent lemezén elsősorban arra keresi tehát a választ:

talán elsősorban nem is szopránok, altok, tenorok, basszusok, különböző zenei stílusok és irányzatok képviselői állnak ki a közönség elé, hanem egyszerűen csak énekesek, akik ki akarnak fejezni valamit a hangjuk segítségével?

Fejléckép: Ian Bostridge (fotó/forrás: Kalpesh Lathigra / Askonas Holt)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.