Klasszikus

Virtuózok és mesterművek

2016.04.25. 11:23
Ajánlom
Johannes Brahms születésének 183. évfordulóján három kivételes tehetségű művész tiszteleg a német mester előtt. Május 7-én a Zeneakadémia színpadán Nagy Péter zongoraművész, Tanja Becker-Bender, valamint Claudio Bohórquez ad koncertet.

Mesterségbeli tudás nélkül az ihlet csupán egy nádszál a szélben” – írta egy helyen Johannes Brahms, a már-már közhelynek ható szentenciánál pedig aligha találhatnánk jobb szlogent a Zeneakadémia májusi koncertjének. Brahms élete végéig kerülte a romantikus zenész megbélyegzést, a korszak nagy újítóival – gondoljunk csak olyan nevekre, mint Liszt Ferenc vagy Richard Wagner: nyugodtan nevezhetjük őket 19. századi sztároknak – szemben sokszor találták zenéjét ódivatúnak, már-már lehangolóan maradinak. És valóban, Brahms muzsikája sokkal szorosabb rokonságban áll Mozart vagy épp Haydn műveivel, mint saját kortársaiéval, zenei világa jellegzetesen az egy korszakkal korábbi klasszicizmus forrásaiból táplálkozik.

Tanja Becker-Bender

Tanja Becker-Bender (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Brahms művészetének ugyan saját korában is akadtak méltatói – köztük például Robert Schumann és felesége, Clara – a szerző máig ható kultuszát csak valamivel halála után, a nagy zenei úttörő, Arnold Schönberg alapozta meg. Schönberg szerint Brahms műveinek varázsát nem a nagy és váratlan hatáselemek adják, hanem az, ahogyan zenéjében egy-egy apróbb visszatérő zenei motívum képes a mű végére monumentális főtémává duzzadni. Schönberg rajongását jól mutatja, hogy Brahms 1861-ben írt zongoranégyesét majd' nyolcvan évvel később újrakomponálta szimfonikus zenekarra, mondván, hogy a zongoristák mindig túlharsogják a vonósokat, amitől élvezhetetlen lesz a mű. Vitathatatlan: Brahms művei kivételesen igénybe veszik az előadót, alázat, minden részletre kiterjedő precíz figyelem, koncentrált összjáték, és a bizonyos, fentebb már említett mesterségbeli tudás nélkül könnyen fordulhat a koncert kínos felsülésbe. Brahms születésének napján, május 7-én színpadra lépő három, nemzetközi hírű művész a fenti kívánalmak teljes birtokában szólaltatja meg a német zeneszerző három emblematikus, a kamarazene klasszikusai számon tartott művét (e-moll cselló-zongoraszonáta, op. 38.; G-dúr hegedű-zongoraszonáta, op.78.; H-dúr zongoratrió, op.8.).

Tanja Becker-Bender hegedűművészt a brit Guardian kritikusa csodálatos képességű zenészként jellemezte, akinek játékából egyszerre sugárzik hatalmas lírai erő és páratlan drámai érzék. Az est másik fellépőjével, Nagy Péter zongoraművésszel korábban három közös albumot is rögzítettek, összeszokott párosuk épp olyan precizitással szólaltatja meg a barokk mesterek műveit, mint Bartók darabjait. A koncert alkalmából csellistaként hozzájuk szegődő perui-uruguayi származású, Németországban született Claudio Bohórquezt nemzedéke egyik legígéretesebb csellistájaként tartanak számon, aki méltatói szerint egyesíti magában mindazokat a készségeket, amelyek valódi nagy szólistává teszik a muzsikust.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.