Klasszikus

Virtuózok és mesterművek

2016.04.25. 11:23
Ajánlom
Johannes Brahms születésének 183. évfordulóján három kivételes tehetségű művész tiszteleg a német mester előtt. Május 7-én a Zeneakadémia színpadán Nagy Péter zongoraművész, Tanja Becker-Bender, valamint Claudio Bohórquez ad koncertet.

Mesterségbeli tudás nélkül az ihlet csupán egy nádszál a szélben” – írta egy helyen Johannes Brahms, a már-már közhelynek ható szentenciánál pedig aligha találhatnánk jobb szlogent a Zeneakadémia májusi koncertjének. Brahms élete végéig kerülte a romantikus zenész megbélyegzést, a korszak nagy újítóival – gondoljunk csak olyan nevekre, mint Liszt Ferenc vagy Richard Wagner: nyugodtan nevezhetjük őket 19. századi sztároknak – szemben sokszor találták zenéjét ódivatúnak, már-már lehangolóan maradinak. És valóban, Brahms muzsikája sokkal szorosabb rokonságban áll Mozart vagy épp Haydn műveivel, mint saját kortársaiéval, zenei világa jellegzetesen az egy korszakkal korábbi klasszicizmus forrásaiból táplálkozik.

Tanja Becker-Bender

Tanja Becker-Bender (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Brahms művészetének ugyan saját korában is akadtak méltatói – köztük például Robert Schumann és felesége, Clara – a szerző máig ható kultuszát csak valamivel halála után, a nagy zenei úttörő, Arnold Schönberg alapozta meg. Schönberg szerint Brahms műveinek varázsát nem a nagy és váratlan hatáselemek adják, hanem az, ahogyan zenéjében egy-egy apróbb visszatérő zenei motívum képes a mű végére monumentális főtémává duzzadni. Schönberg rajongását jól mutatja, hogy Brahms 1861-ben írt zongoranégyesét majd' nyolcvan évvel később újrakomponálta szimfonikus zenekarra, mondván, hogy a zongoristák mindig túlharsogják a vonósokat, amitől élvezhetetlen lesz a mű. Vitathatatlan: Brahms művei kivételesen igénybe veszik az előadót, alázat, minden részletre kiterjedő precíz figyelem, koncentrált összjáték, és a bizonyos, fentebb már említett mesterségbeli tudás nélkül könnyen fordulhat a koncert kínos felsülésbe. Brahms születésének napján, május 7-én színpadra lépő három, nemzetközi hírű művész a fenti kívánalmak teljes birtokában szólaltatja meg a német zeneszerző három emblematikus, a kamarazene klasszikusai számon tartott művét (e-moll cselló-zongoraszonáta, op. 38.; G-dúr hegedű-zongoraszonáta, op.78.; H-dúr zongoratrió, op.8.).

Tanja Becker-Bender hegedűművészt a brit Guardian kritikusa csodálatos képességű zenészként jellemezte, akinek játékából egyszerre sugárzik hatalmas lírai erő és páratlan drámai érzék. Az est másik fellépőjével, Nagy Péter zongoraművésszel korábban három közös albumot is rögzítettek, összeszokott párosuk épp olyan precizitással szólaltatja meg a barokk mesterek műveit, mint Bartók darabjait. A koncert alkalmából csellistaként hozzájuk szegődő perui-uruguayi származású, Németországban született Claudio Bohórquezt nemzedéke egyik legígéretesebb csellistájaként tartanak számon, aki méltatói szerint egyesíti magában mindazokat a készségeket, amelyek valódi nagy szólistává teszik a muzsikust.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Színház

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.