Klasszikus

Virtuózok és mesterművek

2016.04.25. 11:23
Ajánlom
Johannes Brahms születésének 183. évfordulóján három kivételes tehetségű művész tiszteleg a német mester előtt. Május 7-én a Zeneakadémia színpadán Nagy Péter zongoraművész, Tanja Becker-Bender, valamint Claudio Bohórquez ad koncertet.

Mesterségbeli tudás nélkül az ihlet csupán egy nádszál a szélben” – írta egy helyen Johannes Brahms, a már-már közhelynek ható szentenciánál pedig aligha találhatnánk jobb szlogent a Zeneakadémia májusi koncertjének. Brahms élete végéig kerülte a romantikus zenész megbélyegzést, a korszak nagy újítóival – gondoljunk csak olyan nevekre, mint Liszt Ferenc vagy Richard Wagner: nyugodtan nevezhetjük őket 19. századi sztároknak – szemben sokszor találták zenéjét ódivatúnak, már-már lehangolóan maradinak. És valóban, Brahms muzsikája sokkal szorosabb rokonságban áll Mozart vagy épp Haydn műveivel, mint saját kortársaiéval, zenei világa jellegzetesen az egy korszakkal korábbi klasszicizmus forrásaiból táplálkozik.

Tanja Becker-Bender

Tanja Becker-Bender (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Brahms művészetének ugyan saját korában is akadtak méltatói – köztük például Robert Schumann és felesége, Clara – a szerző máig ható kultuszát csak valamivel halála után, a nagy zenei úttörő, Arnold Schönberg alapozta meg. Schönberg szerint Brahms műveinek varázsát nem a nagy és váratlan hatáselemek adják, hanem az, ahogyan zenéjében egy-egy apróbb visszatérő zenei motívum képes a mű végére monumentális főtémává duzzadni. Schönberg rajongását jól mutatja, hogy Brahms 1861-ben írt zongoranégyesét majd' nyolcvan évvel később újrakomponálta szimfonikus zenekarra, mondván, hogy a zongoristák mindig túlharsogják a vonósokat, amitől élvezhetetlen lesz a mű. Vitathatatlan: Brahms művei kivételesen igénybe veszik az előadót, alázat, minden részletre kiterjedő precíz figyelem, koncentrált összjáték, és a bizonyos, fentebb már említett mesterségbeli tudás nélkül könnyen fordulhat a koncert kínos felsülésbe. Brahms születésének napján, május 7-én színpadra lépő három, nemzetközi hírű művész a fenti kívánalmak teljes birtokában szólaltatja meg a német zeneszerző három emblematikus, a kamarazene klasszikusai számon tartott művét (e-moll cselló-zongoraszonáta, op. 38.; G-dúr hegedű-zongoraszonáta, op.78.; H-dúr zongoratrió, op.8.).

Tanja Becker-Bender hegedűművészt a brit Guardian kritikusa csodálatos képességű zenészként jellemezte, akinek játékából egyszerre sugárzik hatalmas lírai erő és páratlan drámai érzék. Az est másik fellépőjével, Nagy Péter zongoraművésszel korábban három közös albumot is rögzítettek, összeszokott párosuk épp olyan precizitással szólaltatja meg a barokk mesterek műveit, mint Bartók darabjait. A koncert alkalmából csellistaként hozzájuk szegődő perui-uruguayi származású, Németországban született Claudio Bohórquezt nemzedéke egyik legígéretesebb csellistájaként tartanak számon, aki méltatói szerint egyesíti magában mindazokat a készségeket, amelyek valódi nagy szólistává teszik a muzsikust.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.
Színház

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.
Zenés színház

Parkfoglaló gála Jonas Kaufmannal

Az Eiffel Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lépnek a közönség elé augusztus 19-én.
Zenés színház

„Ez az a szívdobbanás, ami bennünk is él”

Az idei gálán két testvér, két virtuóz zenész, a Jávorkai Brothers is lenyűgöző produkciókkal várja majd az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám - egy hegedűművész és egy gordonkaművész –-, akik számos más díj mellett 2009-ben Ausztriában az Év Művészei címet is elnyerték – a Budavári Palotakoncertek kapcsán az általuk megszólaltatott különleges hangszerek történetei mellett többek között az operettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották velünk.
Színház

Augusztus 23-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Az idei három jelölt: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház). A szavazatok a díj megújult honlapján adhatók le augusztus 23-án éjfélig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Klasszikus ajánló

Fesztivál egy nappali szobában – Kezdődik az Altalena Zenei Fesztivál

Szerdától hamisítatlan szalonhangulattal és a klasszikus zenei élet legkiválóbb előadóival várja közönségét az Altalena Zenei Fesztivál. A kamarazenéé és a szólóhangszereké a főszerep, de a programban néptáncos-népzenés est és zenés beszélgetések is helyet kapnak.
Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.
Klasszikus ajánló

Megvan az idei Kaposfest teljes programja

Augusztus 16–19. között megújult arculattal érkezik a 11. Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. Az idei esemény időtartamában ugyan rövidebb, de annál színesebb lesz.
Klasszikus portré

Kortársai zenészként és orgonaszakértőként ismerték

Bárki viheti annyira mint ő, ha kitartóan gyakorol - vélekedett minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. 1750. július 28-án halt meg Johann Sebastian Bach, aki más jelölt hiányában kapta csak meg a Tamás-templombeli állást.