Klasszikus

Virtuózok és mesterművek

2016.04.25. 11:23
Ajánlom
Johannes Brahms születésének 183. évfordulóján három kivételes tehetségű művész tiszteleg a német mester előtt. Május 7-én a Zeneakadémia színpadán Nagy Péter zongoraművész, Tanja Becker-Bender, valamint Claudio Bohórquez ad koncertet.

Mesterségbeli tudás nélkül az ihlet csupán egy nádszál a szélben” – írta egy helyen Johannes Brahms, a már-már közhelynek ható szentenciánál pedig aligha találhatnánk jobb szlogent a Zeneakadémia májusi koncertjének. Brahms élete végéig kerülte a romantikus zenész megbélyegzést, a korszak nagy újítóival – gondoljunk csak olyan nevekre, mint Liszt Ferenc vagy Richard Wagner: nyugodtan nevezhetjük őket 19. századi sztároknak – szemben sokszor találták zenéjét ódivatúnak, már-már lehangolóan maradinak. És valóban, Brahms muzsikája sokkal szorosabb rokonságban áll Mozart vagy épp Haydn műveivel, mint saját kortársaiéval, zenei világa jellegzetesen az egy korszakkal korábbi klasszicizmus forrásaiból táplálkozik.

Tanja Becker-Bender

Tanja Becker-Bender (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Brahms művészetének ugyan saját korában is akadtak méltatói – köztük például Robert Schumann és felesége, Clara – a szerző máig ható kultuszát csak valamivel halála után, a nagy zenei úttörő, Arnold Schönberg alapozta meg. Schönberg szerint Brahms műveinek varázsát nem a nagy és váratlan hatáselemek adják, hanem az, ahogyan zenéjében egy-egy apróbb visszatérő zenei motívum képes a mű végére monumentális főtémává duzzadni. Schönberg rajongását jól mutatja, hogy Brahms 1861-ben írt zongoranégyesét majd' nyolcvan évvel később újrakomponálta szimfonikus zenekarra, mondván, hogy a zongoristák mindig túlharsogják a vonósokat, amitől élvezhetetlen lesz a mű. Vitathatatlan: Brahms művei kivételesen igénybe veszik az előadót, alázat, minden részletre kiterjedő precíz figyelem, koncentrált összjáték, és a bizonyos, fentebb már említett mesterségbeli tudás nélkül könnyen fordulhat a koncert kínos felsülésbe. Brahms születésének napján, május 7-én színpadra lépő három, nemzetközi hírű művész a fenti kívánalmak teljes birtokában szólaltatja meg a német zeneszerző három emblematikus, a kamarazene klasszikusai számon tartott művét (e-moll cselló-zongoraszonáta, op. 38.; G-dúr hegedű-zongoraszonáta, op.78.; H-dúr zongoratrió, op.8.).

Tanja Becker-Bender hegedűművészt a brit Guardian kritikusa csodálatos képességű zenészként jellemezte, akinek játékából egyszerre sugárzik hatalmas lírai erő és páratlan drámai érzék. Az est másik fellépőjével, Nagy Péter zongoraművésszel korábban három közös albumot is rögzítettek, összeszokott párosuk épp olyan precizitással szólaltatja meg a barokk mesterek műveit, mint Bartók darabjait. A koncert alkalmából csellistaként hozzájuk szegődő perui-uruguayi származású, Németországban született Claudio Bohórquezt nemzedéke egyik legígéretesebb csellistájaként tartanak számon, aki méltatói szerint egyesíti magában mindazokat a készségeket, amelyek valódi nagy szólistává teszik a muzsikust.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.