Klasszikus

Virtuózok virtuózai – nemzetközi lehetőséget kaptak fiatal művészek

2022.04.28. 13:30
Ajánlom
A Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottság Plácido Domingo vezetésével három olyan fiatal muzsikust választott, akik részt vehetnek a szervezet nemzetközi menedzsmentprogramjában.

2022. április 25-én első alkalommal ült össze a neves hazai és nemzetközi zeneművészekből és a tehetségmenedzsmentben nagy gyakorlatot szerzett szakemberekből álló Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottság, melynek elnöke a világhírű operaénekes-karmester, a Virtuózokat évek óta segítő Maestro Plácido Domingo.

A bizottság további tagjai voltak: Keller András hegedűművész, karmester, Bogányi Gergely zongoraművész, Clara Dent oboaművész, Petar Čulić gitárművész, Marta Domingo operaénekes, Hollerung Gábor karmester, valamint Eckhardt Gábor zongoraprofesszor, Kohán István klarinétművész-tanár és Simon Jones executive producer, a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiájának tagja (International EMMY).

A kétfordulós meghallgatásra a Magyar Zene Házában került sor, amelyre egy szakemberekből álló grémium javaslata alapján kaptak meghívást a magyar és külföldi résztvevők, akik a Virtuózok különböző évadaiban már bizonyítottak. Színpadra lépett továbbá a Virtuózok Kamaraegyüttes is.

Az előjátszás célja az volt, hogy a Bizottság kiválassza a nap végén azt a 3 tehetséget, akik bekerülnek a Virtuózok Nemzetközi Tehetséggondozó Programjába,

a világhírű producer és promoter, Harvey Goldsmith, a több tízmilliós követőtáborral rendelkező horvát csellista szupersztár, HAUSER és Simon Jones, executive producer, a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája tagja (International EMMY) vezetésével, valamint a következő két évadban a Virtuózok nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül kiemelt fellépéseket szervez a számukra.

TeoGertler_fotoHegedusBenceVirtuozok-100240.jpg

Teo Gertler (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / Virtuózok)

A Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottsága által 2022-ben kiválasztott fiatal tehetségek, akik számára kiemelt nemzetközi menedzsmentet biztosít majd a Virtuózok:

Boros Misi (19, zongora, a Virtuózok első évadának korcsoportgyőztese)
Daniel Matejča (16, hegedű, a Virtuózok V4+ (2021) cseh győztese)
Teo Gertler (14, hegedű, a Virtuózok V4+ (2020) különdíjasa).

A Bizottság döntése alapján különdíjban részesültek:

Lugosi Ali klarinétművész, a Virtuózok első abszolút győztese,
Ryan Martin Bradshaw zongoraművész, a Virtuózok V4+(2021) 14 éves szlovákiai győztese
Eduard Kollert hegedűművész
Rozsonits Ildikó zongoraművész

A Virtuózok Kamaraegyüttes a zsűri kiemelt különdíját kapta.

A különdíj egy-egy szólókoncert lehetősége, valamint egy, a bizottság magyar elnökének, Keller András Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója által felajánlott mesterkurzus.

Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producere elmondta, óriási büszkeség, hogy egy ilyen, nemzetközi szakemberekből álló zsűri előtt mutathatták meg tehetségüket a Virtuózok felfedezettjei.

Maestro Plácido Domingo a meghallgatás végén e szavakkal értékelte az ifjú művészek teljesítményét: „Azok, akiket ma meghallgattunk, mindannyian a klasszikus zene kiemelkedő nagy tehetségei.

Nagyon nehéz volt néhányat kiemelni közülük, hisz mind nagyszerű fiatal művész, korosztályuk legjobbjai.

Köszönjük a fiataloknak, hogy ekkora szorgalommal, alázattal és kitartással szolgálják a művészetet, és általuk tovább él és virul a klasszikus zene.”

Fejléckép: Teo Gertler, Daniel Matejča, Plácido Domingo és Boros Misi (fotó/forrás: Virtuózok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, a virtuóz

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni,
Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.