Klasszikus

Visszakapta a vonaton felejtett 310 éves hegedűjét Stephen Morris

2019.11.04. 09:45
Ajánlom
A 250 ezer font (95 millió forint) értékű hegedű sértetlenül került vissza tulajdonosához.

A hivatásos hegedűművész hangszerével együtt a kerékpárját is a vonaton hagyta, amikor London déli részén leszállt. A BBC híradása szerint "titkos tárgyalások után" kapta vissza az értékes hangszert, mely azoknak a ritka hegedűknek volt egyike, melyeket David Tecchler hangszerkészítő 1709-ben alkotott. Tecchler a híres 17. századi római hegedűkészítő iskola tagja volt, az intézmény vezető hegedű- és csellókészítő mestereként tartották számon.

Az átadás London Beckenham negyedében, egy szupermarket parkolójában történt, civil ruhás rendőrök kísérték figyelemmel. A férfi, aki a vonatról magával vitte a hegedűt, sajnálta, amit tett és bocsánatot kért.

Még nem tudta felfogni, hogy visszakapta a hangszert, fogalmazott Stephen Morris.

Egy kicsit összetörtnek érzem magam. Nem aludtam valami sokat mióta eltűnt a hegedű."

Hozzátéve, hogy megivott egy sört az örömre.

 

A brit rendőrség közzétette a gyanúsítottról készült videófelvételeket. Az ügyben csütörtökön értek el áttörést, amikor Mr. Morris Twitter-üzenetet kapott: "Felismertem a képen látható személyt. Azt hiszem, olyasvalaki, akit ismerek - szeretnék segíteni önnek. Tudom, milyen érzés elhagyni egy értéket a vonaton." A következő 24 órában felvették a kapcsolatot az üzenet küldőjével, akiről azt gyanították, hogy valójában az az illető, aki elvitte a hegedűt.

A magát Gene-nek nevező férfi (ez nem a valódi neve) beleegyezett, hogy péntek este találkozik Mr. Morrisszal a Waitrose parkolóban. A zenész barátja, a korábbi rendőr, Mike Pannett hangolta össze a civil ruhás rendőrök csapatát, akik a közelben várakoztak. A húszas évei végén járó "Gene" 22:10-kor ért oda Morrishoz, akivel kezet ráztak, majd odaadott neki egy sporttáskát, benne a hegedűvel.

 

"Nagyon mentegetőzött, elmondta, hogy személyesen nekem szerette volna átadni (a hangszert)" - mesélte a találkozóról a zenész.

Morris elmondta, hogy a hegedű és vonók érintetlenek voltak, a dolgok "nem alakulhattak volna kedvezőbben".

A brit közlekedésrendészet nem tesz további lépéseket az ügyben, mivel az illető ésszerű lépéseket tett annak érdekében, hogy felvegye a kapcsolatot a hegyedű tulajdonosával és vissza is adta azt. A rendőrség is megerősítette, hogy az üzenetük kezdettől fogva annyi volt: kérjük, adja vissza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.
Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Klasszikus ajánló

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.