Klasszikus

Visszakapta a vonaton felejtett 310 éves hegedűjét Stephen Morris

2019.11.04. 09:45
Ajánlom
A 250 ezer font (95 millió forint) értékű hegedű sértetlenül került vissza tulajdonosához.

A hivatásos hegedűművész hangszerével együtt a kerékpárját is a vonaton hagyta, amikor London déli részén leszállt. A BBC híradása szerint "titkos tárgyalások után" kapta vissza az értékes hangszert, mely azoknak a ritka hegedűknek volt egyike, melyeket David Tecchler hangszerkészítő 1709-ben alkotott. Tecchler a híres 17. századi római hegedűkészítő iskola tagja volt, az intézmény vezető hegedű- és csellókészítő mestereként tartották számon.

Az átadás London Beckenham negyedében, egy szupermarket parkolójában történt, civil ruhás rendőrök kísérték figyelemmel. A férfi, aki a vonatról magával vitte a hegedűt, sajnálta, amit tett és bocsánatot kért.

Még nem tudta felfogni, hogy visszakapta a hangszert, fogalmazott Stephen Morris.

Egy kicsit összetörtnek érzem magam. Nem aludtam valami sokat mióta eltűnt a hegedű."

Hozzátéve, hogy megivott egy sört az örömre.

 

A brit rendőrség közzétette a gyanúsítottról készült videófelvételeket. Az ügyben csütörtökön értek el áttörést, amikor Mr. Morris Twitter-üzenetet kapott: "Felismertem a képen látható személyt. Azt hiszem, olyasvalaki, akit ismerek - szeretnék segíteni önnek. Tudom, milyen érzés elhagyni egy értéket a vonaton." A következő 24 órában felvették a kapcsolatot az üzenet küldőjével, akiről azt gyanították, hogy valójában az az illető, aki elvitte a hegedűt.

A magát Gene-nek nevező férfi (ez nem a valódi neve) beleegyezett, hogy péntek este találkozik Mr. Morrisszal a Waitrose parkolóban. A zenész barátja, a korábbi rendőr, Mike Pannett hangolta össze a civil ruhás rendőrök csapatát, akik a közelben várakoztak. A húszas évei végén járó "Gene" 22:10-kor ért oda Morrishoz, akivel kezet ráztak, majd odaadott neki egy sporttáskát, benne a hegedűvel.

 

"Nagyon mentegetőzött, elmondta, hogy személyesen nekem szerette volna átadni (a hangszert)" - mesélte a találkozóról a zenész.

Morris elmondta, hogy a hegedű és vonók érintetlenek voltak, a dolgok "nem alakulhattak volna kedvezőbben".

A brit közlekedésrendészet nem tesz további lépéseket az ügyben, mivel az illető ésszerű lépéseket tett annak érdekében, hogy felvegye a kapcsolatot a hegyedű tulajdonosával és vissza is adta azt. A rendőrség is megerősítette, hogy az üzenetük kezdettől fogva annyi volt: kérjük, adja vissza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Az idei Arcus Temporum „házhoz megy”

A Pannonhalmi Főapátság kortárs művészeti fesztiváljának hangversenyeit élőben is közvetítik az arcustemporum.com oldalon, augusztus 21-23. között.
Klasszikus ajánló

„Fellélegzés” – Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20-tól rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát a Zeneakadémián, a BMC-ben, a Hagyományok Házában és más helyszíneken. A rendezvényre több mint hatvan kiváló magyar művészt hívott meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezető. A „Fellélegzés” címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre megkezdődött jegyértékesítés.
Klasszikus ajánló

Madarász 70 – A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Madarász Iván zeneszerző három műve kerül terítékre szeptember 4-én a Pesti Vigadó csodálatos termében.
Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.