Klasszikus

Visszakapta a vonaton felejtett 310 éves hegedűjét Stephen Morris

2019.11.04. 09:45
Ajánlom
A 250 ezer font (95 millió forint) értékű hegedű sértetlenül került vissza tulajdonosához.

A hivatásos hegedűművész hangszerével együtt a kerékpárját is a vonaton hagyta, amikor London déli részén leszállt. A BBC híradása szerint "titkos tárgyalások után" kapta vissza az értékes hangszert, mely azoknak a ritka hegedűknek volt egyike, melyeket David Tecchler hangszerkészítő 1709-ben alkotott. Tecchler a híres 17. századi római hegedűkészítő iskola tagja volt, az intézmény vezető hegedű- és csellókészítő mestereként tartották számon.

Az átadás London Beckenham negyedében, egy szupermarket parkolójában történt, civil ruhás rendőrök kísérték figyelemmel. A férfi, aki a vonatról magával vitte a hegedűt, sajnálta, amit tett és bocsánatot kért.

Még nem tudta felfogni, hogy visszakapta a hangszert, fogalmazott Stephen Morris.

Egy kicsit összetörtnek érzem magam. Nem aludtam valami sokat mióta eltűnt a hegedű."

Hozzátéve, hogy megivott egy sört az örömre.

 

A brit rendőrség közzétette a gyanúsítottról készült videófelvételeket. Az ügyben csütörtökön értek el áttörést, amikor Mr. Morris Twitter-üzenetet kapott: "Felismertem a képen látható személyt. Azt hiszem, olyasvalaki, akit ismerek - szeretnék segíteni önnek. Tudom, milyen érzés elhagyni egy értéket a vonaton." A következő 24 órában felvették a kapcsolatot az üzenet küldőjével, akiről azt gyanították, hogy valójában az az illető, aki elvitte a hegedűt.

A magát Gene-nek nevező férfi (ez nem a valódi neve) beleegyezett, hogy péntek este találkozik Mr. Morrisszal a Waitrose parkolóban. A zenész barátja, a korábbi rendőr, Mike Pannett hangolta össze a civil ruhás rendőrök csapatát, akik a közelben várakoztak. A húszas évei végén járó "Gene" 22:10-kor ért oda Morrishoz, akivel kezet ráztak, majd odaadott neki egy sporttáskát, benne a hegedűvel.

 

"Nagyon mentegetőzött, elmondta, hogy személyesen nekem szerette volna átadni (a hangszert)" - mesélte a találkozóról a zenész.

Morris elmondta, hogy a hegedű és vonók érintetlenek voltak, a dolgok "nem alakulhattak volna kedvezőbben".

A brit közlekedésrendészet nem tesz további lépéseket az ügyben, mivel az illető ésszerű lépéseket tett annak érdekében, hogy felvegye a kapcsolatot a hegyedű tulajdonosával és vissza is adta azt. A rendőrség is megerősítette, hogy az üzenetük kezdettől fogva annyi volt: kérjük, adja vissza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Könyv

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Színház

Herczeg Tamás leköszön a Szegedi Szabadtéri Játékok éléről

Harangozó Gyula művészeti igazgató szintén elköszön a Fesztivál vezetésétől.
Színház

Független alkotóműhelyt hoz létre az SZFE polgársága

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tiltakozó oktatók és hallgatók Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoztak létre, melynek elsődleges célja demokratikus keretek közé menteni az egyetem 155 éves szellemiségét.
Színház

107 tanár követeli az őszi félév érvényességét az SZFE vezetésétől

107 tanár – óraadók és osztályfőnökök egyaránt – írta alá azt a közleményt, amelyben követeli az őszi félév elismerését, a teljesítéseket, illetve, hogy fizessék ki a munkájukért a járandóságukat – tudta meg a 444.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.
Klasszikus magazin

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Klasszikus videó

Koncertfelvételek – Hegedűs Endre – Chopin: Esz-dúr noktürn

A Koncertfelvételek a Pesti Vigadóban sorozat első részében Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész Chopin Esz-dúr noktürnjét adja elő a Déli teremben.