Klasszikus

Visszatérés Salzburgba, 13 év után

2014.11.29. 12:35
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar 2015 nyarán több mint tíz év kihagyás után tér vissza Mozart szülővárosába, Salzburgba, hogy a világ egyik legszínvonalasabb fesztiválján muzsikáljon. Szintén jövő augusztusban indul el egy hosszú távú együttműködés Európa másik kiemelkedő fesztiváljával, az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivállal.

A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai december 9-én elindulnak az idei év utolsó turnéjára, Franciaországba és Németországba, hogy Fischer Iván vezényletével bemutassák Messiaen Turangalílá-szimfóniáját, amelyet a hazai közönség december 12-én, 13-án és 14-én hallhat.

C6669C1A-07D4-4C16-AB21-67448AB36C9F

Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar olyan nagyszabású turnékon van túl, mint az ázsiai körút, ahol azon kívül, hogy a muzsikusok a kínai kulturális élet legjelentősebb városait - Hongkong, Peking, Sanghaj - zenélték végig, árvaházban, középiskolában, gyermekkorházban és idősotthonban is játszottak.

Dvořák-programjával a zenekar öt európai városban, majd a New York-i Avery Fisher Hallban lépett fel. A nyári szezon két csúcspontja a londoni Proms koncert volt, ahol a BFZ két egymást követő estén játszott hatezres közönség előtt a Royal Albert Hallban, illetve a milánói Scalában való debütálás.

A 2015-ös év egy amerikai turnéval indul New Yorkban és San Franciscóban, majd két jelentős külföldi fesztiválon is szerepel a zenekar. Utoljára 13 évvel ezelőtt, 2001-ben fordultak meg a Salzburgi Ünnepi Játékokon, amely a világ egyik legjelentősebb zenei fesztiválja. Augusztus elején Bartók Béla és Gustav Mahler zenéjét viszik el Mozart szülővárosába, Miah Persson szoprán szólista és Yefim Bronfman zongoraművész közreműködésével.

A szintén világszínvonalú Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivállal hosszú távú együttműködésbe kezd a Fesztiválzenekar, melynek első lépéseként 2015 augusztusában három alkalommal hangzik el a Fischer Iván által rendezett nagysikerű Mozart-opera, a Figaro házassága, amelyet 2013-ban az év legjobb New York-i komolyzenei eseményének választottak. Fischer Iván legújabb operarendezését, A varázsfuvolát március 7-én, 9-én és 11-én láthatja a magyar közönség a Művészetek Palotájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.