Klasszikus

Visszatérő forma

2008.07.30. 00:00
Ajánlom
Negyedszer rendezik meg Hegymagason a Rondino Fesztivált, idén július 30. és augusztus 3. között. A kortárs zenei koncerteknek a római katolikus templom ad helyet.

A fesztivált Gémesi Géza, valamint a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar hozta létre. A programoknak először Balatonboglár, majd Balassagyarmat adott otthont, a Balatonfelvidék csak 2005-ben vált a fesztivál székhelyévé. A rendezvény a pesti Katona József Színház "Sufni"-jában rendezett Rondino Estekből nőtte ki magát. A Rondino fesztivál olyan repertoárt vonultat fel, amely feltehetően a zenekedvelők és zeneértők szűkebb köre számára érdekes. Kortárs magyar alkotók kompozíciói régi és újabb mesterek darabjaival szembesítve, kortárs irodalmi felolvasásokkal keretezve jelennek meg a programban. A fesztivál ugyanakkor mégsem "a szűk szakmai elit" belterjes pásztoridillje kíván lenni a Balaton partján – fogalmazta meg Gémesi, hanem inkább egyfajta rousseaui remeteség, ahova az ember nem társasági kötelezettségként vonul el, hanem hogy a művészet révén önmagával találkozzon.

Az idei fellépők között ott lesz Csalog Gábor, a Ránki-Klukon házaspár, Rozmán Lajos, az UMZE kamaraegyüttes és a jazzgitáros, Gadó Gábor is színpadra lép. Ősbemutatókból sem lesz hiány: Dukai Barnabás, Gémesi Géza, Vidovszky László és Dinyés Dániel mutatkozik be új kompozíciójával. A klasszikus tradíciót Haydn, Bach, Liszt és Mahler művei képviselik, az irodalmi keretet pedig Konrád György és Závada Pál felolvasóestjei adják majd.

(2008. július 30. 20:00 Római katolikus templom (Hegymagas) - Nyitóhangverseny; km.: Csalog Gábor, Rozmán Lajos és Sáry László kurzusainak résztvevői

2008. július 31. 20:00 Római katolikus templom (Hegymagas) - A Rondino Együttes hangversenye

2008. augusztus 1. 20:00 Római katolikus templom (Hegymagas) - Csalog Gábor (zongora) koncertje

2008. augusztus 2. 20:00 Római katolikus templom (Hegymagas) - Klukon Edit és Ránki Dezső (zongora) koncertje

22:00 Római katolikus templom (Hegymagas) - Gadó Gábor és a Rondino Együttes koncertje

2008. augusztus 3. - 20:00 Római katolikus templom (Hegymagas)
Az UMZE Együttes fesztiválzárózáró koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.