Klasszikus

Visszatérő forma

2008.07.30. 00:00
Ajánlom
Negyedszer rendezik meg Hegymagason a Rondino Fesztivált, idén július 30. és augusztus 3. között. A kortárs zenei koncerteknek a római katolikus templom ad helyet.

A fesztivált Gémesi Géza, valamint a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar hozta létre. A programoknak először Balatonboglár, majd Balassagyarmat adott otthont, a Balatonfelvidék csak 2005-ben vált a fesztivál székhelyévé. A rendezvény a pesti Katona József Színház "Sufni"-jában rendezett Rondino Estekből nőtte ki magát. A Rondino fesztivál olyan repertoárt vonultat fel, amely feltehetően a zenekedvelők és zeneértők szűkebb köre számára érdekes. Kortárs magyar alkotók kompozíciói régi és újabb mesterek darabjaival szembesítve, kortárs irodalmi felolvasásokkal keretezve jelennek meg a programban. A fesztivál ugyanakkor mégsem "a szűk szakmai elit" belterjes pásztoridillje kíván lenni a Balaton partján – fogalmazta meg Gémesi, hanem inkább egyfajta rousseaui remeteség, ahova az ember nem társasági kötelezettségként vonul el, hanem hogy a művészet révén önmagával találkozzon.

Az idei fellépők között ott lesz Csalog Gábor, a Ránki-Klukon házaspár, Rozmán Lajos, az UMZE kamaraegyüttes és a jazzgitáros, Gadó Gábor is színpadra lép. Ősbemutatókból sem lesz hiány: Dukai Barnabás, Gémesi Géza, Vidovszky László és Dinyés Dániel mutatkozik be új kompozíciójával. A klasszikus tradíciót Haydn, Bach, Liszt és Mahler művei képviselik, az irodalmi keretet pedig Konrád György és Závada Pál felolvasóestjei adják majd.

(2008. július 30. 20:00 Római katolikus templom (Hegymagas) - Nyitóhangverseny; km.: Csalog Gábor, Rozmán Lajos és Sáry László kurzusainak résztvevői

2008. július 31. 20:00 Római katolikus templom (Hegymagas) - A Rondino Együttes hangversenye

2008. augusztus 1. 20:00 Római katolikus templom (Hegymagas) - Csalog Gábor (zongora) koncertje

2008. augusztus 2. 20:00 Római katolikus templom (Hegymagas) - Klukon Edit és Ránki Dezső (zongora) koncertje

22:00 Római katolikus templom (Hegymagas) - Gadó Gábor és a Rondino Együttes koncertje

2008. augusztus 3. - 20:00 Római katolikus templom (Hegymagas)
Az UMZE Együttes fesztiválzárózáró koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.