Klasszikus

Visszavonták Győriványi Ráth György fő-zeneigazgató megbízását

2006.07.05. 00:00
Ajánlom
Visszavonta Győriványi Ráth György fő-zeneigazgató megbízását Vass Lajos miniszteri biztos, és felkérte Kovács János karmestert a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói teendőinek ellátására.

Vass Lajos elmondta, hogy azt szeretné, ha alkotóbéke lenne az Operában. Ennek érdekében beszélt a társulat tagjaival és kiírta a faliújságra, hogy ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Folytatják a pénzügyi konszolidációt, melynek részleteiről csak annyit árult el, hogy bankokkal is tárgyal támogatói lehetőségekről, és szeretnék átütemezni a járulék-hátralék megfizetését a jövő esztendőre.

Csak azért nem lesz létszámleépítés, mert ezt várják el, de az is biztos, hogy nem marad mindenki a társulat tagja. A létszámkérdésről csakis a szakszervezet és a Közalkalmazotti Tanács egyetértésével dönt - közölte Vass Lajos.

- A lehető legtöbb eszközt és módszert bevetek, azért, hogy az Operaház anyagi helyzete kedvezőbbé váljon - tájékoztatott Vass Lajos.Találkoztam Hiller miniszter úrral, különböző szakállamtitkárokkal és az APEH elnökével. Arról beszéltünk, hogy a havi 110 millió forintos járulékot júniustól kezdve hogy tudnánk a jövő évre átütemezni. Ha netán ez sikerülne, akkor egy pillanatra fellélegezhetne az Operaház. Ezen kívül jó néhány szponzorral, nagyvállalkozóval, és bankkal tárgyaltam hogy segítsék az itt folyó munkát, és támogassák az Operaházat. Vannak ígéretek, ezekről csak akkor, hogyha biztossá válnak, de azért egy tényt szeretnék önökkel is közölni: számomra megdöbbentő és elszomorító, hogy ma a Magyar Állami Operaház összesen 33 millió forintot kap szponzoroktól.

Arra a kérdésre, hogyan egyeztethető össze a Magyar Állami Operaház vezetése és a szolnoki polgármester-jelöltség, Vas Lajos miniszteri biztos ezt válaszolta: sok munkával és egy nagyon jó csapattal.

- Amikor én ezt elvállaltam, akkor a miniszterelnök úr és a miniszter úr ennek tudatában kért föl engem több fordulóban. A sok munkához már hozzá vagyok szokva. Azt látom, hogy mind az otthoni csapat, mind pedig az itteni képes lesz ezt a pár hónapot úgy megvalósítani, hogy amit vállaltam, azt emelt fővel meg is csinálhassam. Hogy azt mondhassam majd az Operaház dolgozóinak,és a közönség szemébe: hogy igen, teljesítettem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.