Klasszikus

Visszavonták Győriványi Ráth György fő-zeneigazgató megbízását

2006.07.05. 00:00
Ajánlom
Visszavonta Győriványi Ráth György fő-zeneigazgató megbízását Vass Lajos miniszteri biztos, és felkérte Kovács János karmestert a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói teendőinek ellátására.

Vass Lajos elmondta, hogy azt szeretné, ha alkotóbéke lenne az Operában. Ennek érdekében beszélt a társulat tagjaival és kiírta a faliújságra, hogy ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Folytatják a pénzügyi konszolidációt, melynek részleteiről csak annyit árult el, hogy bankokkal is tárgyal támogatói lehetőségekről, és szeretnék átütemezni a járulék-hátralék megfizetését a jövő esztendőre.

Csak azért nem lesz létszámleépítés, mert ezt várják el, de az is biztos, hogy nem marad mindenki a társulat tagja. A létszámkérdésről csakis a szakszervezet és a Közalkalmazotti Tanács egyetértésével dönt - közölte Vass Lajos.

- A lehető legtöbb eszközt és módszert bevetek, azért, hogy az Operaház anyagi helyzete kedvezőbbé váljon - tájékoztatott Vass Lajos.Találkoztam Hiller miniszter úrral, különböző szakállamtitkárokkal és az APEH elnökével. Arról beszéltünk, hogy a havi 110 millió forintos járulékot júniustól kezdve hogy tudnánk a jövő évre átütemezni. Ha netán ez sikerülne, akkor egy pillanatra fellélegezhetne az Operaház. Ezen kívül jó néhány szponzorral, nagyvállalkozóval, és bankkal tárgyaltam hogy segítsék az itt folyó munkát, és támogassák az Operaházat. Vannak ígéretek, ezekről csak akkor, hogyha biztossá válnak, de azért egy tényt szeretnék önökkel is közölni: számomra megdöbbentő és elszomorító, hogy ma a Magyar Állami Operaház összesen 33 millió forintot kap szponzoroktól.

Arra a kérdésre, hogyan egyeztethető össze a Magyar Állami Operaház vezetése és a szolnoki polgármester-jelöltség, Vas Lajos miniszteri biztos ezt válaszolta: sok munkával és egy nagyon jó csapattal.

- Amikor én ezt elvállaltam, akkor a miniszterelnök úr és a miniszter úr ennek tudatában kért föl engem több fordulóban. A sok munkához már hozzá vagyok szokva. Azt látom, hogy mind az otthoni csapat, mind pedig az itteni képes lesz ezt a pár hónapot úgy megvalósítani, hogy amit vállaltam, azt emelt fővel meg is csinálhassam. Hogy azt mondhassam majd az Operaház dolgozóinak,és a közönség szemébe: hogy igen, teljesítettem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.