Klasszikus

Vivaldi-est az Óbudai Társaskörben

2014.04.22. 15:06
Ajánlom
A barokk zenék népszerűségi listáján méltán áll előkelő helyen Vivaldi A négy évszak című hegedűverseny-ciklusa, amelyet legközelebb április 30-án a Capella Savaria tolmácsolásában hallhatnak az Óbudai Társaskör vendégei.

Élve a zeneretorika eszközeivel, Vivaldi zseniálisan használta a hangszerelést az évszakok hangulatainak, élményeinek érzékletes megjelenítésére. A Tavasz tételben például az alvó pásztor (szólóhegedű), a csörgedező patak (zenekari hegedűk) és az őrködő pásztorkutya (brácsa) hangjait hallhatjuk. Ezeknek az effektusoknak színes és szélsőséges megszólaltatására ad lehetőséget a korabeli hangszerek játékmódja és az előadói invenció.

A Capella Savaria a legrégebbi korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen, Németh Pál kezdeményezésére. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva zenetörténeti dokumentumokat is. Hangszereik eredeti XVIII. századi mesterek munkái, vagy ezek másolatai. Előadásukban zenekari darabok, operák, oratórikus művek hallhatók, melyekből több mint 70 hanglemezük készült, ezek közül öt elnyerte az „Év hanglemeze" díjat.

Kalló Zsolt 1992-től az együttes koncertmestere, 1999-től művészeti vezetője és szólistája. 1990-ben kitüntetéssel végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Perényi Eszter növendékeként. 1988-89-ben Végh Sándornál is folytatott tanulmányokat Salzburgban. 2010-ben DLA doktori címet szerzett. Előadóművészi munkásságáért 2014-ben Liszt-díjat kapott.

 

Kalló Zsolt - hegedű

  

Bertalan Andrea - fuvola

Feriencsik László - fagott

 

Corelli: D-dúr concerto grosso, op. 6/4

Vivaldi: a-moll fagottverseny, RV 497

Vivaldi: G-dúr fuvolaverseny, RV 436 

***
Vivaldi: A négy évszak

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.