Klasszikus

Vízi zenék

2006.02.16. 00:00
Ajánlom
A VÍZ - PANNON FILHARMONIKUSOK, HAMAR ZSOLT Pannon Filharmonikusok, do-lá Digital Records, 2005.

Párok játéka volt a címe a pécsi Pannon Filharmonikusok tavalyi nagy sikerű, a budapesti Nemzeti Hangversenyteremben tartott négyrészes bérletsorozatának. A Hamar Zsolt vezette zenekar első alkalommal a víz "zenei árbázolására" tett kísérletet - és a sikerről immár azok is meggyőződhetnek, akik személyesen nem tudtak elmenni a koncertre, mivel a hangversenyen készült felvétel nemrég CD formájában is megjelent. A kezdő zene Muszorgszkij Hajnal a Moszkva folyó felett című kompozíciója, amely eredetileg a szerző Hovanscsina című operájának előjátéka, ám gyakran játsszák önálló zenekari darabként is. Szinte a szemünk láttára ébred a természet és a város, különféle hangok kíséretében. Ezt Smetana hatrészes, Hazám című szimfonikus költeményciklusának második darabja, a Moldva követi. A hömpölygő-hullámzó folyó lírai, himnikus karakterébe játszi könnyedséggel kapcsolódik a cseh lakodalom vidámsága. Kevésbé vidám történet viszont DvorĄ ák műve, A vízimanó, központjában a gyerekek és nők haláláért is felelős, rettegett vízi lénnyel. És miután "vizes lemez" elképzelhetetlen Debussy nélkül, magától értetődő, hogy a sort a francia mester remeke, A tenger zárja.

A pécsi együttes Bartók- és Mahler-lemezeinek méltó folytatása az új korong. Öröm hallgatni, mert így is tisztán érezhető a zenekar és a karmester közötti finom és fegyelmezett összhang: Hamar Zsolt értőn, érzékenyen vezeti zenészeit, akik aztán hűen követik őt. Ismert, hogy Pécsett közel két évszázados hagyománya van a zenekari játéknak: Lick György 1811-ben alapította meg a Zeneművész Társaságot, azóta mindig működött a városban szimfonikus együttes. Reméljük, így lesz ez a jövőben is. (A CD ára 3500 forint, az eladásából származó bevétel az UNICEF-en keresztül a 2004. évi távol-keleti szökőár áldozatainak gyermekeihez jut el.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.