Klasszikus

Vízi zenék

2006.02.16. 00:00
Ajánlom
A VÍZ - PANNON FILHARMONIKUSOK, HAMAR ZSOLT Pannon Filharmonikusok, do-lá Digital Records, 2005.

Párok játéka volt a címe a pécsi Pannon Filharmonikusok tavalyi nagy sikerű, a budapesti Nemzeti Hangversenyteremben tartott négyrészes bérletsorozatának. A Hamar Zsolt vezette zenekar első alkalommal a víz "zenei árbázolására" tett kísérletet - és a sikerről immár azok is meggyőződhetnek, akik személyesen nem tudtak elmenni a koncertre, mivel a hangversenyen készült felvétel nemrég CD formájában is megjelent. A kezdő zene Muszorgszkij Hajnal a Moszkva folyó felett című kompozíciója, amely eredetileg a szerző Hovanscsina című operájának előjátéka, ám gyakran játsszák önálló zenekari darabként is. Szinte a szemünk láttára ébred a természet és a város, különféle hangok kíséretében. Ezt Smetana hatrészes, Hazám című szimfonikus költeményciklusának második darabja, a Moldva követi. A hömpölygő-hullámzó folyó lírai, himnikus karakterébe játszi könnyedséggel kapcsolódik a cseh lakodalom vidámsága. Kevésbé vidám történet viszont DvorĄ ák műve, A vízimanó, központjában a gyerekek és nők haláláért is felelős, rettegett vízi lénnyel. És miután "vizes lemez" elképzelhetetlen Debussy nélkül, magától értetődő, hogy a sort a francia mester remeke, A tenger zárja.

A pécsi együttes Bartók- és Mahler-lemezeinek méltó folytatása az új korong. Öröm hallgatni, mert így is tisztán érezhető a zenekar és a karmester közötti finom és fegyelmezett összhang: Hamar Zsolt értőn, érzékenyen vezeti zenészeit, akik aztán hűen követik őt. Ismert, hogy Pécsett közel két évszázados hagyománya van a zenekari játéknak: Lick György 1811-ben alapította meg a Zeneművész Társaságot, azóta mindig működött a városban szimfonikus együttes. Reméljük, így lesz ez a jövőben is. (A CD ára 3500 forint, az eladásából származó bevétel az UNICEF-en keresztül a 2004. évi távol-keleti szökőár áldozatainak gyermekeihez jut el.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.