Klasszikus

Vízi zenék

2006.02.16. 00:00
Ajánlom
A VÍZ - PANNON FILHARMONIKUSOK, HAMAR ZSOLT Pannon Filharmonikusok, do-lá Digital Records, 2005.

Párok játéka volt a címe a pécsi Pannon Filharmonikusok tavalyi nagy sikerű, a budapesti Nemzeti Hangversenyteremben tartott négyrészes bérletsorozatának. A Hamar Zsolt vezette zenekar első alkalommal a víz "zenei árbázolására" tett kísérletet - és a sikerről immár azok is meggyőződhetnek, akik személyesen nem tudtak elmenni a koncertre, mivel a hangversenyen készült felvétel nemrég CD formájában is megjelent. A kezdő zene Muszorgszkij Hajnal a Moszkva folyó felett című kompozíciója, amely eredetileg a szerző Hovanscsina című operájának előjátéka, ám gyakran játsszák önálló zenekari darabként is. Szinte a szemünk láttára ébred a természet és a város, különféle hangok kíséretében. Ezt Smetana hatrészes, Hazám című szimfonikus költeményciklusának második darabja, a Moldva követi. A hömpölygő-hullámzó folyó lírai, himnikus karakterébe játszi könnyedséggel kapcsolódik a cseh lakodalom vidámsága. Kevésbé vidám történet viszont DvorĄ ák műve, A vízimanó, központjában a gyerekek és nők haláláért is felelős, rettegett vízi lénnyel. És miután "vizes lemez" elképzelhetetlen Debussy nélkül, magától értetődő, hogy a sort a francia mester remeke, A tenger zárja.

A pécsi együttes Bartók- és Mahler-lemezeinek méltó folytatása az új korong. Öröm hallgatni, mert így is tisztán érezhető a zenekar és a karmester közötti finom és fegyelmezett összhang: Hamar Zsolt értőn, érzékenyen vezeti zenészeit, akik aztán hűen követik őt. Ismert, hogy Pécsett közel két évszázados hagyománya van a zenekari játéknak: Lick György 1811-ben alapította meg a Zeneművész Társaságot, azóta mindig működött a városban szimfonikus együttes. Reméljük, így lesz ez a jövőben is. (A CD ára 3500 forint, az eladásából származó bevétel az UNICEF-en keresztül a 2004. évi távol-keleti szökőár áldozatainak gyermekeihez jut el.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Új kezdet – a Hungarian Quartet első koncertje Perényi Miklós közreműködésével

Keller András - világhírű hegedűművész, a Keller Quartet alapítója és a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója által frissen életre hívott, egész pontosan újjáalakított Hungarian Quartet első koncertjét hallhatja a közönség 2019. január 4-én a Zeneakadémia nagytermében.
Zenés színház

Amikor a közönség elé lépek, csak a zene marad

A fiatal magyar drámai szoprán második helyet érdemelt a III. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen, és elnyerte a Fidelio különdíját is. Ádám Zsuzsannával az eddigi pályájáról, a kecskeméti Kodály-hatásról beszélgettünk, illetve arról, hogy honnan tudja, hogy neki operát kell énekelnie.
Vizuál

Ezeket nézze meg a gyerekkel decemberben!

Mutatjuk milyen gyerekfilmek érkeznek a magyar mozikba decemberben, akár az ünnepekre készülésként, akár arra, hogy lekösse a kicsiket az iskolai szünetben.
Klasszikus

Yo-Yo Ma követte Joshua Bell példáját, és egy montreali metróban adott koncertet

Egy Bach-darab mellett Leonard Cohen Hallelujah című dalát is eljátszotta, a közönség vele énekelt.
Klasszikus

Baráth Emőke női zeneszerző műveiből készített új lemezt

A 17. velencei énekes-zeneszerzőnő művei szerepelnek Baráth Emőke és az Il Pomo d’Oro új lemezén, amely az Erato kiadásában jelenik meg.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Rabul ejtette a franciák szívét, most Carreras partnere: Pasztircsák Polina

Violetta szerepében óriási sikert aratott a Toulouse-i Operaház szezonnyitó Traviata előadásában Pasztircsák Polina. A fiatal szopránnal beszélgettünk, aki titkos álmát és zenei idolját is elárulta nekünk.
Klasszikus ajánló

Remény és Győzelem

A világsztárokkal is dolgozó Ács János karmester december 15-én az Olasz Kultúrintézetben ezúttal a Nemzeti Énekkart fogja dirigálni.
Klasszikus lemez

Baráth Emőke női zeneszerző műveiből készített új lemezt

A 17. velencei énekes-zeneszerzőnő művei szerepelnek Baráth Emőke és az Il Pomo d’Oro új lemezén, amely az Erato kiadásában jelenik meg.
Klasszikus cselló

Yo-Yo Ma követte Joshua Bell példáját, és egy montreali metróban adott koncertet

Egy Bach-darab mellett Leonard Cohen Hallelujah című dalát is eljátszotta, a közönség vele énekelt.