Klasszikus

Vízi zenék

2006.02.16. 00:00
Ajánlom
A VÍZ - PANNON FILHARMONIKUSOK, HAMAR ZSOLT Pannon Filharmonikusok, do-lá Digital Records, 2005.

Párok játéka volt a címe a pécsi Pannon Filharmonikusok tavalyi nagy sikerű, a budapesti Nemzeti Hangversenyteremben tartott négyrészes bérletsorozatának. A Hamar Zsolt vezette zenekar első alkalommal a víz "zenei árbázolására" tett kísérletet - és a sikerről immár azok is meggyőződhetnek, akik személyesen nem tudtak elmenni a koncertre, mivel a hangversenyen készült felvétel nemrég CD formájában is megjelent. A kezdő zene Muszorgszkij Hajnal a Moszkva folyó felett című kompozíciója, amely eredetileg a szerző Hovanscsina című operájának előjátéka, ám gyakran játsszák önálló zenekari darabként is. Szinte a szemünk láttára ébred a természet és a város, különféle hangok kíséretében. Ezt Smetana hatrészes, Hazám című szimfonikus költeményciklusának második darabja, a Moldva követi. A hömpölygő-hullámzó folyó lírai, himnikus karakterébe játszi könnyedséggel kapcsolódik a cseh lakodalom vidámsága. Kevésbé vidám történet viszont DvorĄ ák műve, A vízimanó, központjában a gyerekek és nők haláláért is felelős, rettegett vízi lénnyel. És miután "vizes lemez" elképzelhetetlen Debussy nélkül, magától értetődő, hogy a sort a francia mester remeke, A tenger zárja.

A pécsi együttes Bartók- és Mahler-lemezeinek méltó folytatása az új korong. Öröm hallgatni, mert így is tisztán érezhető a zenekar és a karmester közötti finom és fegyelmezett összhang: Hamar Zsolt értőn, érzékenyen vezeti zenészeit, akik aztán hűen követik őt. Ismert, hogy Pécsett közel két évszázados hagyománya van a zenekari játéknak: Lick György 1811-ben alapította meg a Zeneművész Társaságot, azóta mindig működött a városban szimfonikus együttes. Reméljük, így lesz ez a jövőben is. (A CD ára 3500 forint, az eladásából származó bevétel az UNICEF-en keresztül a 2004. évi távol-keleti szökőár áldozatainak gyermekeihez jut el.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.