Klasszikus

Vizuális hangszínház

2003.10.03. 00:00
Ajánlom
Különös előadó-művészeti formáció, a francia Compagnie au cul du loup mutatkozik be ma és holnap a Trafóban. Nevük nagyjából annyit tesz: társulat nagyon messze, a világ végén, az elképzelhetőség végső határán.

A társulatot Dominique Montain énekesnő, táncosnő, zeneszerző, Henri Ogier látványtervező, zenész, lantművész és Quentin Ogier színész, énekes, zeneszerző alapította 1997-ben – bemutatkozó előadásuk a most Budapesten látható Mousson (Monszun) volt. Nehéz műfajilag besorolni a vizuális hangszínház előadását: a zenéből, énekből, táncból, színházból és képzőművészetből ihletet merítő társulat különös utazásra invitálja nézőit. Sajátságos eszköztáruk elsősorban „hangtárgyakra” épül, amelyeket hosszú kísérletezés során fejlesztettek ki.

A Monszun távoli, a szélsőséges időjárási viszonyok és az iparosítás által feldúlt ázsiai vidéken játszódik. A darab szereplői e közegben igyekeznek – humorral, állhatatossággal felvértezetten – életben maradni. A színház, az ének, a zene és a mozgás műfajhatárait felrúgó, ezek elemeit együttesen alkalmazó darabban a legváltozatosabb, látszólag egyszerű tárgyak kerülnek színre és szólalnak meg. Az előadásból kiderül, milyen hangokat lehet kicsalni lassan forgó kerekekből, óriási körzőkből, szamurájkardokból, lampionokból, és megtudhatják azt is, hogy mindez az emberi hanggal együtt hogy áll össze sosem hallott muzsikává. A Monszun 2002-ben elnyerte az Edinburgh Festival Fringe First díját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.