Klasszikus

Vizuális hangszínház

2003.10.03. 00:00
Ajánlom
Különös előadó-művészeti formáció, a francia Compagnie au cul du loup mutatkozik be ma és holnap a Trafóban. Nevük nagyjából annyit tesz: társulat nagyon messze, a világ végén, az elképzelhetőség végső határán.

A társulatot Dominique Montain énekesnő, táncosnő, zeneszerző, Henri Ogier látványtervező, zenész, lantművész és Quentin Ogier színész, énekes, zeneszerző alapította 1997-ben – bemutatkozó előadásuk a most Budapesten látható Mousson (Monszun) volt. Nehéz műfajilag besorolni a vizuális hangszínház előadását: a zenéből, énekből, táncból, színházból és képzőművészetből ihletet merítő társulat különös utazásra invitálja nézőit. Sajátságos eszköztáruk elsősorban „hangtárgyakra” épül, amelyeket hosszú kísérletezés során fejlesztettek ki.

A Monszun távoli, a szélsőséges időjárási viszonyok és az iparosítás által feldúlt ázsiai vidéken játszódik. A darab szereplői e közegben igyekeznek – humorral, állhatatossággal felvértezetten – életben maradni. A színház, az ének, a zene és a mozgás műfajhatárait felrúgó, ezek elemeit együttesen alkalmazó darabban a legváltozatosabb, látszólag egyszerű tárgyak kerülnek színre és szólalnak meg. Az előadásból kiderül, milyen hangokat lehet kicsalni lassan forgó kerekekből, óriási körzőkből, szamurájkardokból, lampionokból, és megtudhatják azt is, hogy mindez az emberi hanggal együtt hogy áll össze sosem hallott muzsikává. A Monszun 2002-ben elnyerte az Edinburgh Festival Fringe First díját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.