Klasszikus

Vladimir Ashkenazy

2003.08.25. 00:00
Ajánlom
Vladimir Ashkenazy generációjának egyetlen olyan tagja, aki zongoraművészként az orosz tradíciót és iskolát folytatta. karrierje nagy nemzetközi versenygyőzelmekkel indult az 1950-es és 60-as évek fordulóján.

Hatalmas repertoárral rendelkezik mind a szóló-, mind a kamara-, mind a versenymű-irodalom terén, olyan partnerekkel játszott együtt, mint Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Lynn Harrell, Elisabeth Söderström, Barbara Bonney vagy Matthias Goerne. Önálló CD-vel szerepel a Great Pianists of the 20th Century című sorozatban. Az 1970-es évektől kezdve egyre többször cserélte fel a zongorát a karmesteri pálcára. Jó ideig nem aratott átütő sikert karmesterként, de ma már többen ismerik karmesterként, mint zongoraművészként. Versengenek érte a zenekarok, vezette a Philharmonia Orchestrát (első vendégkarmester), a Royal Philharmonic Orchestrát (zeneigazgató), a Cleveland Orchestrát (első vendégkarmester), a Deutsches Symphonie-Orchester Berlint (vezető karmester és zeneigazgató). Dirigálta a Berlini Filharmonikusokat, a Bostoni Szimfonikusokat, a Los Angeles Filharmóniát, San Franciscó-i Szimfonikusokat, a Philadelphiai és a Concertgebouw Zenekart.

1998 óta a Cseh Filharmonikusok igazgatója. Zongoraművészként kevesebb fellépést vállal, mint régen, de még mindig az élvonalhoz tartozik, amit mi sem bizonyít jobban, mint az év legjobb hangszeres szólistájának járó 1999-es Grammy-díj.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.