Klasszikus

Vladimir Ashkenazy

2003.08.25. 00:00
Ajánlom
Vladimir Ashkenazy generációjának egyetlen olyan tagja, aki zongoraművészként az orosz tradíciót és iskolát folytatta. karrierje nagy nemzetközi versenygyőzelmekkel indult az 1950-es és 60-as évek fordulóján.

Hatalmas repertoárral rendelkezik mind a szóló-, mind a kamara-, mind a versenymű-irodalom terén, olyan partnerekkel játszott együtt, mint Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Lynn Harrell, Elisabeth Söderström, Barbara Bonney vagy Matthias Goerne. Önálló CD-vel szerepel a Great Pianists of the 20th Century című sorozatban. Az 1970-es évektől kezdve egyre többször cserélte fel a zongorát a karmesteri pálcára. Jó ideig nem aratott átütő sikert karmesterként, de ma már többen ismerik karmesterként, mint zongoraművészként. Versengenek érte a zenekarok, vezette a Philharmonia Orchestrát (első vendégkarmester), a Royal Philharmonic Orchestrát (zeneigazgató), a Cleveland Orchestrát (első vendégkarmester), a Deutsches Symphonie-Orchester Berlint (vezető karmester és zeneigazgató). Dirigálta a Berlini Filharmonikusokat, a Bostoni Szimfonikusokat, a Los Angeles Filharmóniát, San Franciscó-i Szimfonikusokat, a Philadelphiai és a Concertgebouw Zenekart.

1998 óta a Cseh Filharmonikusok igazgatója. Zongoraművészként kevesebb fellépést vállal, mint régen, de még mindig az élvonalhoz tartozik, amit mi sem bizonyít jobban, mint az év legjobb hangszeres szólistájának járó 1999-es Grammy-díj.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.